Εκτύπωση PDF

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μ.Κ.Ο. NOSMOKE.GR

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ
Τρίτη 26 Μαΐου 2009, ξενοδοχείο Παρκ

 

 

Η ομιλία του Αλέξανδρου Φωτεινού βασίστηκε στο παρακάτω κείμενο:

Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι στον αγώνα κατά του καπνίσματος, καλή σας μέρα,

Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Υγείας που κάνει βήματα προς την επίλυση του προβλήματος κάπνισμα στη χώρα μας και να ξέρετε πως το Nosmoke.gr θα είναι στο πλευρό σας και θα στηρίξει όλα τα σωστά και δίκαια μέτρα που λαμβάνετε.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά στα 3 θέματα που κατά την άποψή μας θα παίξουν το σπουδαιότερο ρόλο στην επιτυχία ή όχι των νέων μέτρων:

Χώροι ψυχαγωγίας - Χώροι εκπαίδευσης - Διαφήμιση

Αναλυτικότερα:

 1. Χώροι ψυχαγωγίας:

  Κατά την άποψή μας θα 'πρεπε να απαγορευθεί ολοκληρωτικά το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας χωρίς εξαιρέσεις κι ο κόσμος θα το συνήθιζε και θα προσαρμοζόταν, όπως έγινε και σε όλες τις άλλες χώρες. Αφού όμως ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή, τουλάχιστον περιμένουμε η σχετική υπουργική απόφαση που θα βγει μέχρι 23 Ιουνίου και θα ορίσει τις προδιαγραφές να κινείται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών χωρών που επέτρεψαν χώρους καπνιζόντων: Συγκεκριμένα: Ο χώρος των μη καπνιστών να καταλαμβάνει το καλύτερο τμήμα του καταστήματος και τουλάχιστον το 80% του συνολικού εμβαδού, διαχωρισμό με μόνιμη κατασκευή μέχρι το ταβάνι, έτσι ώστε να μη περνάει καθόλου καπνός προς το χώρο των μη καπνιστών και τέλος να μην πρέπει οι σερβιτόροι να περάσουν από το χώρο των καπνιστών για να σερβίρουν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε να το δεχθούμε ως ένα προσωρινό μέτρο για 2-3 χρόνια και στη χώρα μας, μέχρι να φθάσουμε στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Οτιδήποτε άλλο, για παράδειγμα πτυσσόμενα διαχωριστικά που πιθανόν να τα βάζει η επιχείρηση όποτε έρχεται έλεγχος, διαχωριστικά που φθάνουν μέχρι κάποιο ύψος χαμηλότερο απ' το ταβάνι, χώρος μη καπνιστών δίπλα στις τουαλέτες, μαζικός χαρακτηρισμός των νυχτερινών κέντρων ως "λέσχες καπνιστών" κλπ δεν είναι λύσεις αποδεκτές. Οπότε περιμένουμε την υπουργική απόφαση.

  Σχετικά τώρα με τους χώρους εστίασης που είναι κάτω των 70 τετραγωνικών όπου ο νέος νόμος προβλέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης αν θα είναι για καπνίζοντες ή μη. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε με τι κριτήρια θα αποφασίσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι! Γνωρίζουν σε βάθος το πρόβλημα κάπνισμα; Αντιλαμβάνονται τη επικινδυνότητά του; Συνειδητοποιούν το μερίδιο ευθύνης που φέρουν πάνω στη ζωή ή το θάνατο χιλιάδων νέων ανθρώπων; Προτείνουμε στο Υπουργείο Υγείας απ' τη στιγμή που δίνει το δικαίωμα της επιλογής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, να τους κάνει τουλάχιστον πρώτα μια εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, ώστε οι αποφάσεις τους για το αν τα καταστήματά τους θα είναι για καπνίζοντες ή μη να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένες.

 2. Χώροι εκπαίδευσης:

  Το Υπουργείο έχει εξαγγείλει πως από το επόμενο σχολικό έτος θα διδάσκεται μάθημα "αγωγής υγείας" στα σχολεία. Πολύ καλό μέτρο. Αλλά να σας κάνω μια ερώτηση: Τα παιδιά διδάσκονται καλύτερα με λόγια ή με έργα; Όταν το παιδί βλέπει στο γραφείο το διευθυντή και τους δασκάλους να καπνίζουν τι μήνυμα παίρνει; Όταν βγαίνει απ' το σχολείο και το περίπτερο που είναι στα 20 μέτρα έχει στέγαστρο με διαφήμιση τσιγάρων, στη στάση του λεωφορείου διαφήμιση τσιγάρων και πάλι, όταν βλέπει στις καφετέριες τους νέους να καπνίζουν, όταν ανοίγει την τηλεόραση κι ο πρωταγωνιστής στο αγαπημένο του σήριαλ καπνίζει, τελικά ποιο μήνυμα είναι πιο ισχυρό; Το μάθημα αγωγής υγείας ή όλα τα υπόλοιπα; Με τα έργα μας θα πείσουμε τα παιδιά, όχι με λόγια. Αν πραγματικά θέλουμε να μη καπνίζουν οι αυριανοί ενήλικες της χώρας μας θα πρέπει να διορθώσουμε άμεσα όλα τα παραπάνω. Ξεκινώντας βέβαια από την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους των σχολείων.

 3. Διαφήμιση:

  Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει κάθε είδους διαφήμιση προϊόντων καπνού, ώστε να αναχαιτιστεί η δημιουργία "στρατιάς" νέων καπνιστών. Ο καινούριος νόμος δεν αναφέρει τίποτα για απαγόρευση της διαφήμισης. Αυτό ο λαός το ονομάζει "ράβε - ξήλωνε". Απ' τη μια καταβάλουμε προσπάθειες και δαπανούμε χρήματα για να πείσουμε τους νέους να μη καπνίζουν κι απ' την άλλη επιτρέπουμε το βομβαρδισμό τους με μηνύματα που τους λένε να καπνίζουν! Πιστεύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα γι' αυτό το θέμα άμεσα.
  Και παράλληλα φυσικά θα πρέπει να γίνει απ' την Πολιτεία η αντιδιαφήμιση. Ήδη εδώ και μήνες η τηλεόραση θα έπρεπε να παίζει συνέχεια αντικαπνιστικά σποτ. Σποτ όμως σαν αυτά που έχουν χρησιμοποιήσει στην Αμερική, που έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους κι όχι μετριοπάθειες. Ας ελπίσουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο.

  Στα πλαίσια της αντιδιαφήμισης το Nosmoke.gr δημιούργησε ένα πολύ δυναμικό αντικαπνιστικό τραγούδι με τίτλο "Σε κάνει σκλάβο" που αρέσει πολύ στους νέους και τους επηρεάζει. Το έχουν κατεβάσει δωρεάν 40.000 άτομα μέχρι στιγμής μέσω internet, το έχουν παίξει 22 ραδιοφωνικοί σταθμοί και ένα κανάλι κι έχουν μοιραστεί δωρεάν περίπου 2000 CD. Απ' το προηγούμενο καλοκαίρι μάλιστα έχουμε αρχίσει και πραγματοποιούμε συναυλίες κατά του καπνίσματος με πολύ μεγάλη επιτυχία. Προτείνουμε στο Υπουργείο Υγείας να αξιοποιήσει αυτό το μοναδικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, να μοιραστούν μαζικά CD, να γίνει video-clip και να πραγματοποιήσουμε συναυλίες κατά του καπνίσματος. Θα σωθούν ζωές!

Ειλικρινά ευχόμαστε τα νέα μέτρα να έχουν επιτυχία. Και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας κι ακόμα περισσότερο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της Ελλάδας του αύριο!

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

 

Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές της ημερίδας


Ευχαριστούμε θερμά το Δημήτρη Β. για τη λήψη του video και τον Παντελή Ορφανό για την επεξεργασία.