Εκτύπωση PDF

Τα μέλη του Nosmoke.gr πιέζουν Υπουργό & Πρωθυπουργό με email και τηλεφωνήματα

Απαιτούν την προσθήκη της αστυνομίας στα ελεγκτικά όργανα

7/2/11


Τα μέλη του Nosmoke.gr πιέζουν Υπουργό & Πρωθυπουργό με email και τηλεφωνήματα, απαιτώντας την προσθήκη της αστυνομίας στα ελεγκτικά όργανα

Για μια ακόμη φορά τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nosmoke.gr «βομβαρδίζουν» εδώ και λίγες μέρες τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό με email και τηλεφωνήματα. Το βασικό αίτημα αυτή τη φορά είναι η προσθήκη της αστυνομίας στα ελεγκτικά όργανα για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο νομοσχέδιο προέβλεπε και την αστυνομία στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή του νόμου και την αφαίρεσαν λίγες μέρες πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του Nosmoke.gr δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί της Αστυνομίας ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον όγκο εργασιών που δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν είναι υπερβολικοί. Αυτό που θα συμβεί στην πράξη είναι το εξής: Στην αρχή για 2-3 μήνες σίγουρα θα υπάρξει κάποια επιφόρτιση των καθηκόντων τους, αλλά θα είναι απόλυτα προσωρινή. Μετά απ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα των 2-3 μηνών κι αφού αρχίσουν πραγματικά να τιμωρούνται οι παραβάτες του νόμου, ο κόσμος θα προσαρμοστεί στην καινούρια κατάσταση και θα πειθαρχήσει. Αυτό συνεπάγεται ότι και ο όγκος εργασιών της αστυνομίας θα επανέλθει στα προηγούμενα σχεδόν επίπεδα».

Το Nosmoke.gr τονίζει ότι τα ημίμετρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Ο ελεγκτικός μηχανισμός της δημοτικής αστυνομίας, επιθεωρητών υγείας κλπ αποδείχθηκε στην πράξη παταγωδώς ανεπαρκής. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να κάνει το βήμα που φοβήθηκαν να κάνουν οι προκάτοχοί της και να διασφαλίσει την εφαρμογή του περί καπνίσματος νόμου, προσθέτοντας στα ελεγκτικά όργανα την αστυνομία και κάνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ιστορικό βήμα στην προστασία της δημόσιας υγείας από τη μάστιγα του αιώνα. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει και μια γενικότερη διεύρυνση του πεδίου των ελεγκτικών οργάνων: Να προστεθούν και όργανα που έχουν συνάφεια με τους χώρους εργασίας και τις επιχειρήσεις και διενεργούν σε τακτά διαστήματα ελέγχους (Εφορία, Πολεοδομία, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ), έτσι ώστε κι αυτές, επ' ευκαιρία ενός ελέγχου, να μπορούν να βεβαιώνουν μία παραβίαση του νόμου περί απαγόρευσης καπνίσματος. Σε πολλές χώρες (όπως π.χ. στην Ιταλία) έχει, πολύ σωστά, δοθεί αρμοδιότητα ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείας ασφάλειας (security) που φυλάγουν νόμιμα ένα χώρο (π.χ. τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τους πολυχώρους κλπ.).

Ως προς τις κινητοποιήσεις των καταστηματαρχών, που είναι και η βασική αντίδραση κατά της εφαρμογής του νόμου, ο πρόεδρος του Nosmoke.gr δήλωσε:
«Οι επιχειρηματίες, αντί να φοβούνται τα αποτελέσματα ενός νόμου που είναι από τους καλύτερους που έχει ψηφίσει η Βουλή τα τελευταία χρόνια και που το 80% των Ελλήνων τον υποστηρίζει, θα έπρατταν σοφότερα να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά και τη μαχητικότητα τους στο να κερδίσουν με την αξία τους καινούρια πελατεία, που τόσα χρόνια χάνουν εξαιτίας του καπνού. Παράλληλα θα ήταν επίσης σοφό τα συνδικαλιστικά τους όργανα να προτρέψουν όλα τα μέλη τους να εφαρμόσουν πιστά το νόμο, γιατί τότε και μόνο τότε θα εκλείψει το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού, που μόνοι τους έχουν πυροδοτήσει με τη μέχρι σήμερα στάση τους».
Υπενθυμίζουμε ότι η ΜΚΟ Nosmoke.gr ως ένα έσχατο μέσο πίεσης για την εφαρμογή του νόμου από το κράτος κατέθεσε το Δεκέμβριο 2010 καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας την επέμβασή τους.

Τέλος πέραν των μαζικών κινητοποιήσεων και των καταγγελιών η ΜΚΟ συμβάλλει ενεργά στην αντικαπνιστική εκστρατεία στα ΜΜΕ με ένα πρωτότυπο ραδιοτηλεοπτικό σποτ που γύρισε με το γνωστό ηθοποιό Μάρκο Σεφερλή και το οποίο θα παίζεται ολόκληρο το Φεβρουάριο από πλήθος κανάλια και ραδιόφωνα, στέλνοντας μ’ έναν πρωτότυπο και ανάλαφρο τρόπο στην Ελληνική κοινωνία το μήνυμα: NO SMOKING!