Εκτύπωση PDF

Με τους καλύτερους οιωνούς αρχίζει το NoSmoke.gr

της Μαριάννας Λάζου

Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου, 30/04/2011


Με συναντήσεις με τους τοπικούς υγειονομικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς των Ιωαννίνων και στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το κάπνισμα και τις συνέπειές του ξεκινά την δράση του το παράρτημα Ιωαννίνων του Nosmoke.gr.
Το Nosmoke.gr είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που στοχεύει στην πρόληψη και μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα. Η δράση της εταιρείας ξεκίνησε το 2005, όμως η πρόσφατη ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου και η μη εφαρμογή του σε ολόκληρη την χώρα, καθιστούν τις ενέργειες και τις δράσεις του πιο καίριες για όσους διεκδικούν τα δικαιώματα των μη καπνιστών.
Αν και το παράρτημα μετρά μόλις λίγες ημέρες λειτουργίας, τα μέλη του, όπως σημείωσε μιλώντας στον «Α» το μέλος Σπύρος Ζαφείρης, ήδη έχουν διαμορφώσει ένα πρώτο πλαίσιο δράσης με φορείς της περιοχής. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και για τα δικαιώματα των μη καπνιστών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται συναντήσεις των μελών του παραρτήματος με τους υγειονομικούς φορείς και τις δημοτικές αρχές. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια για την ενημέρωση των νέων γύρω από το κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία, όπως αποδεικνύεται μέσα από επιστημονικές έρευνες, γεγονός που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, υπογράμμισε.
Ανησυχούν για την απροθυμία εφαρμογής του νόμου
Η μη εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου σε ολόκληρη την χώρα δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί από τον κ. Ζαφείρη, ο οποίος μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην απροθυμία των αρμόδιων υπηρεσιών να εφαρμόσουν το νόμο.
Και τα στατιστικά στοιχεία δεν τον διαψεύδουν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπάρχει κλίμα ανοχής στον ελεγκτικό μηχανισμό και για αυτό οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι και κατ’ επέκταση στην επιβολή προστίμων. Σε μια μόνο εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν μόλις 2189 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 148 παραβάσεις και επιβλήθηκαν μόλις 128 πρόστιμα!
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, στόχος του παραρτήματος είναι να εξετάσει με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, τις δημοτικές αρχές και τις ελεγκτικές υγειονομικές υπηρεσίες, τους λόγους που ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται.
Μάλιστα, το παράρτημα προτίθεται να ενημερώσει σχετικά και το Υπουργείο Υγείας, ώστε να γνωρίζει την έκταση του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο, συμπλήρωσε.
Δικαιώματα και δημόσια υγεία
Για τα μέλη του Nosmoke.gr τόσο οι καπνιστές, όσο και οι μη καπνιστές έχουν δικαιώματα και επιλογές. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, είναι δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει, όσο και του μη καπνιστή να μεταβάλλεται σε παθητικό καπνιστή εξαιτίας του καπνίσματος των τρίτων.
Τα δικαιώματα αυτά είναι ισότιμα, υπογράμμισε. Όμως, το δικαίωμα του καπνιστή αφορά μια προσωπική επιλογή, ενώ του μη καπνιστή είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Ζητούμενο είναι ο σεβασμός και μπροστά στη δημόσια υγεία θα πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός όλων, συμπλήρωσε. Όπως τόνισε, ο σεβασμός στη δημόσια υγεία δεν αναγνωρίζεται μόνο από τους μη καπνιστές, αλλά και από αρκετούς καπνιστές. Μάλιστα, υπάρχουν και καπνιστές μέλη του οργανισμού Nosmoke.gr, που επιλέγουν να καπνίζουν, χωρίς να ενοχλούν όσους βρίσκονται στον περίγυρό τους.
Οι στόχοι του Nosmoke.gr
- Προσέγγιση, ενημέρωση και θετική επιρροή στους νέους, ώστε να μη ξεκινήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος.
- Προσέγγιση, ενημέρωση και θετική επιρροή στους καπνιστές, ώστε να διακόψουν τη συνήθεια του καπνίσματος.
- Συνεργασία με την Πολιτεία για θέσπιση και εφαρμογή δίκαιων νόμων, που αφενός να προστατεύουν τους πολίτες και κυρίως τους νέους από τα καταστροφικά μηνύματα της καπνοβιομηχανίας και αφετέρου να διαφυλάσσουν την υγεία και την ελευθερία των μη καπνιζόντων.
- Ευρύτερη θετική επιρροή στους νέους, προσανατολίζοντάς τους προς τη φωτεινή πλευρά της ζωής, ενισχύοντας την προσωπική τους ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την καλλιέργειά τους με αρχές και αξίες, ενισχύοντας υγιή πρότυπα και αποδυναμώνοντας τα μη υγιή, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας καλύτερης αυριανής κοινωνίας.