Εκτύπωση PDF

ΤΟ «ΠΡΙΝ» ΚΑΙ ΤΟ «ΜΕΤΑ» ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Μια ακόμα χώρα ξύπνησε απ' το λήθαργο!

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός

 

Πέρασα τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Παρίσι. Από 26 Δεκεμβρίου μέχρι 5 Ιανουαρίου 2008.

Έ, λοιπόν οι Γάλλοι απ' ότι φαίνεται είναι εξίσου «φουγάρα» με τους Έλληνες. Τις πρώτες 5 μέρες σε όποιο εστιατόριο, pub, cafe, bar, disco πήγαινα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Ανάμικτοι οι καπνίζοντες με τους μη μέσα σε σύννεφα καπνού. Ακόμα και σε discos που ο κόσμος χόρευε ασταμάτητα, ο καπνός ήταν ανυπόφορος. Παντού είχες τη γνωστή εικόνα που βλέπουμε και στη χώρα μας. Λεβεντόπαιδα και όμορφες κοπέλες με το τσιγάρο στο χέρι, σαν υπνωτισμένοι, λες και κάποιος τους έχει υποσχεθεί τον κόσμο ολόκληρο αν καπνίζουν! Μου γεννήθηκαν πραγματικά αισθήματα θλίψης για όλα αυτά τα νέα παιδιά που είδα να καπνίζουν ανέμελα, μη συνειδητοποιώντας πως είναι θύματα ενός πανίσχυρου εμπορικού μηχανισμού.

Την 1η Ιανουαρίου βρέθηκα σε κάποιο jazz club. Με το που μπήκα μέσα μαγεύτηκα. Το συγκρότημα ήταν εκπληκτικό! Με μαγνήτισαν! Κάρφωσα τα μάτια μου και τα αφτιά μου πάνω τους και παρακολουθούσα την κάθε τους νότα. Το άκουσμα που κυριαρχούσε ήταν rock'n'roll και αρκετά ζευγάρια χόρευαν. Ορισμένοι μάλιστα ήταν εκπληκτικοί χορευτές! Λατρεία για το χορό! Πάθος για τη ζωή και τον έρωτα! Απ' τις στιγμές εκείνες που παρακαλάς να είχες κι άλλα μερικά ζευγάρια μάτια για ν' απολαύσεις ακόμα περισσότερο αυτό που βλέπεις! Και τότε, μετά από αρκετή ώρα συνειδητοποίησα πως δε μου μύριζε καθόλου καπνός. Αρχισα να κοιτάζω γύρω μου και να παρατηρώ έναν-έναν τους θαμώνες. Κανείς δεν κάπνιζε. Αραγε να ήταν τυχαίο ή εφαρμόστηκε επιτέλους η απαγόρευση του καπνίσματος στα bar; Μα τι τέλεια που ήταν! Να μπορείς να απολαύσεις όλη αυτή τη μαγεία ελεύθερος, χωρίς να είσαι αναγκασμένος να εισπνέεις δηλητηριασμένο αέρα!

Την επόμενη μέρα πήγα σε κάποια disco που είχα ξαναπάει τις πρώτες μέρες και συνάντησα και πάλι καθαρό αέρα. Ήταν φανερό. Οι Γάλλοι εφάρμοσαν την απαγόρευση του καπνίσματος που είχαν εξαγγείλει εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Παρατηρούσα τον κόσμο. Όλα εξελίσσονταν φυσιολογικά. Τίποτα άλλο δεν έδειχνε να έχει αλλάξει. Οι άνθρωποι και πάλι διασκέδαζαν. Και σεβάστηκαν το νόμο. Δεν έβλεπες πουθενά παραβάτες. Έ, βέβαια, λογικό είναι. Επί ενάμισι χρόνο το κράτος ενημέρωνε τον κόσμο και έχτιζε τα θεμέλια για την αποδοχή του νόμου. Συν βέβαια την απειλή τσουχτερών προστίμων για τις επιχειρήσεις που τυχόν δε συμμορφωθούν.

Αντίστοιχες οι εικόνες και τις επόμενες δυο μέρες. Τα μαγαζιά και πάλι γεμάτα. Οι επιχειρήσεις ήταν φανερό πως δε ζημιώθηκαν στο παραμικρό απ' την αλλαγή του νόμου. Συναντούσες κάποια άτομα να καπνίζουν στα πεζοδρόμια έξω απ' τα bar. Αλλά κι αυτοί ακόμα σίγουρα κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα απ' όσα θα κάπνιζαν αν επιτρεπόταν μέσα στο μαγαζί. Σε τελική ανάλυση δηλαδή ΟΛΟΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ!!! Αυτό ακριβώς που έχουμε ακούσει και για τις άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχοι νόμοι: Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Αγγλία κλπ. Ενώ πριν την απαγόρευση ψιθυρίζεται και κυκλοφορεί μια κινδυνολογία ότι θα μειωθεί η πελατεία στα νυχτερινά μαγαζιά και θα χάσουν τη δουλειά τους και τέτοια, τελικά έχει αποδειχθεί ότι η πελατεία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ! Γιατί όλοι όσοι έβγαιναν πριν, συνεχίζουν να βγαίνουν, απλά καπνίζουν εκτός του μαγαζιού ή στο κάτω-κάτω καπνίζουν λιγότερο. Επίσης κυκλοφορούν περισσότερο οι μη καπνιστές, που με την προηγούμενη κατάσταση επισκέπτονταν πιο αραιά χώρους με καπνό. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα ή να μη το ξεκινήσουν καθόλου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των καπνιστών να μειώνεται συνεχώς. Πολλαπλά λοιπόν τα οφέλη και σαφώς ΟΛΟΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ! (Εκτός βέβαια από τους καπνοβιομηχάνους που βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται και για να τα αυξήσουν στρέφονται προς τα μικρά παιδιά και τις χώρες του τρίτου κόσμου!)

Βιώνοντας λοιπόν το «πριν» και το «μετά» στο Παρίσι αναρωτήθηκα: Μα τόσο πιο έξυπνοι είναι οι Γάλλοι από μας; Τόσο πιο θαρραλέοι και υγιώς σκεπτόμενοι είναι οι πολιτικοί τους απ' τους δικούς μας; Τόσο πιο συνειδητοποιημένοι είναι οι Γάλλοι πολίτες από τους Έλληνες; Μα είναι ηλίου φαεινότερο ότι το σύστημα απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι 100 φορές καλύτερο από της μη απαγόρευσης. Τι περιμένουν οι δικοί μας για να το εφαρμόσουν; Τόσες πολιτισμένες χώρες το εφάρμοσαν και όλες είχαν ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Η καινούρια κατάσταση που διαμορφώθηκε, ήταν καλύτερη της προηγούμενης σε όλους τους τομείς. Και τελικά και στον οικονομικό! Πόσοι ακόμα άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν, για ν' αποφασίσει και το Ελληνικό κράτος ν' ακολουθήσει το παράδειγμα των προοδευμένων χωρών; Πόσες ακόμα επιστημονικές αποδείξεις πρέπει να έχει το Ελληνικό κράτος, για να δεχθεί το αυτονόητο;

Οι εικόνες που είδα και έζησα 10 μέρες στο Παρίσι έμειναν τόσο βαθιά χαραγμένες στο μυαλό μου, που ορκίστηκα στον εαυτό μου να συνεχίσω τον αγώνα μου μέσα απ' το «Nosmoke.gr», να κάνω ότι μπορώ για να πολεμήσω τον παραλογισμό, να αφυπνίσω τους νέους και να συμβάλλω τελικά στην επίσπευση του εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

Και χρειάζομαι τη ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ!