Εκτύπωση PDF

ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τους κοινωνικούς εταίρους που συνομολογούν την ΕΓΣΣΕ

Αρ.Πρωτ. 176
Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2010

 

  1. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, Πατησίων 69, Αθήνα
  2. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Ξενοφώντος 5, Αθήνα
  3. Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Αριστοτέλους 46, Αθήνα
  4. Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Μητροπόλεως 42, Αθήνα
ΚΟΙΝ: Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αμαλίας 34, Αθήνα
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πειραιώς 40, Αθήνα

Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010: Μια νέα ευκαιρία για εργασιακούς χώρους απαλλαγμένους από τον καπνό

Η ανεπαρκής εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος στο περιβάλλον εργασίας έχει αναδείξει την αναγκαιότητα για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι η απαγόρευση του Καπνίσματος στο Χώρο Εργασίας (ΚΧΕ) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση των απουσιών, ελάττωση του υγειονομικού κόστους και βελτίωση της υγείας των εργαζομένων. Ας υπενθυμίσουμε ορισμένα ερευνητικά δεδομένα:

  • Μια δημοσκόπηση στην Καλιφόρνια έδειξε ότι το 95% των μη καπνιστών και το 69% των καπνιστών θεωρούν πως η ολική απαγόρευση του ΚΧΕ είναι θετική, ενώ το 79% των συμμετεχόντων διαπίστωσε μείωση του καπνίσματος. Ακόμη το 88% των μη καπνιστών και το 83% των καπνιστών πίστευαν ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας θα πρέπει να προστατεύονται από τον δευτερογενή καπνό (δηλ. αυτόν που απελευθερώνεται από το τσιγάρο η εκστομίζεται από τον καπνιστή)
  • Μια άλλη έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ έδειξε ότι η απαγόρευση του ΚΧΕ οδήγησε σε μείωση κατά 5% τον αριθμό των καπνιστών και κατά 10% την κατανάλωση τσιγάρων.
  • Μια άλλη ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι η έκθεση των εργαζομένων στο ΚΧΕ αυξάνει κατά 17% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.
  • Επιπλέον, μια μελέτη στις ΗΠΑ καθώς και η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Επιδημία Καπνίσματος της 09/12/2009 υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός καπνιστών και μη στο χώρο εργασίας και ο εξαερισμός δεν μπορεί να περιορίσει αποτελεσματικά την έκθεση στο δευτερογενή καπνό (καθώς ακόμη και οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες εξαερισμού αδυνατούν να απομακρύνουν πλήρως το δευτερογενή καπνό και τα τοξικά συστατικά του), ενώ αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά μόνο με την πλήρη απαγόρευση του ΚΧΕ. Οι περιορισμοί στο κάπνισμα όχι μόνο προστατεύουν τους εργαζόμενους από την έκθεση στο δευτερογενή καπνό, αλλά μειώνουν τον αριθμό των καπνιστών και αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας εκείνων που προσπαθούν να το διακόψουν.
  • Μια βρετανική μελέτη βρήκε ότι ένας εργαζόμενος καπνιστής χάνει κατά μέσο όρο 64 λεπτά της εργάσιμης ημέρα καπνίζοντας.
  • Τέλος, σε μια έκδοση της οργάνωσης Workshifts σημειώνεται ότι η εφαρμογή του πλήρους εξοβελισμού του ΚΧΕ οδηγεί τους καπνιστές σε ανάλωση λιγότερων τσιγάρων ανά ημέρα, ενώ σε αυτούς τους χώρους εργασίας η μείωση του καπνίσματος είναι διπλάσια σε σχέση με τους χώρους εργασίας που διαθέτουν εσωτερικά καπνιστήρια.

Καθώς τα επιχειρήματα περισσεύουν, κρίσιμος είναι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών τους. Οι τριτοβάθμιες επαγγελματικές οργανώσεις, που συνομολογούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), θα μπορούσαν, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ενισχύσουν το αντικαπνιστικό θεσμικό πλαίσιο. Επομένως, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ΕΓΣΣΕ του 2010, οι εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αποτελεσματικά μέτρα απαγόρευσης του καπνού στους χώρους εργασίας. Σε διάφορα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. στην Ιρλανδία, οι κοινωνικοί εταίροι είναι αυτοί που έδωσαν ουσιαστική ώθηση στην απαγόρευση του ΚΧΕ, προστατεύοντας έτσι την υγεία του εργατικού δυναμικού της χώρας και ελαφρύνοντας δραστικά, ως εκ τούτου, τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης για δαπάνες υγείας. Η πρόκληση για τη σύγκλιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα με εκείνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών είναι μεγάλη.

Με εκτίμηση

“Μηνύματα Ζωής - Nosmoke.gr”  Μ.Κ.Ο.


Κατά τη σύνταξη της παρούσας επιστολής χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απο τη δημόσια πρόταση που έκανε ο Δρ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης, Επικ. Καθηγητής στο Παν/μιο Αιγαίου.