Εκτύπωση PDF

ΕΠΙΣΤΟΛΗ NOSMOKE.GR & ΠΛΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

30/11/2009

 

Θέμα: ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με χαρά μας είδαμε ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε στις 26 Νοεμβρίου 2009 Ψήφισμα σχετικά με το περιβάλλον χωρίς καπνό, με το οποίο το Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων (παράγραφος 10), «τονίζει ότι μόνο η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων μαζικής εστίασης, και σε όλα τη δημόσια κτήρια και στις μεταφορές μπορεί να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων και των μη καπνιστών και να διευκολύνει σημαντικά το κόψιμο του καπνίσματος».

Επίσης, διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη χαρά ότι πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές – μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του κόμματός σας – ψήφισαν μία έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση νομοθεσίας στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την απαγόρευση του καπνίσματος μέχρι το 2011 σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των κλειστών δημοσίων κτηρίων και των δημοσίων μεταφορών στην ΕΕ, στον τομέα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Κατόπιν αυτής της σημαντικής πολιτικής εξέλιξης, κάνουμε έκκληση σε εσάς, κυρία Υπουργέ, να ΨΗΦΙΣΕΤΕ την ερχόμενη Τρίτη 01/12/2009 στο Συμβούλιο τη Σύσταση του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό. Η Σύσταση αυτή καλεί τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. να παρέχουν αποτελεσματική προστασία από την έκθεση στον καπνό τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους εργασίας, στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας και, αναλόγως προς την περίπτωση, σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως θεσπίζεται από το άρθρο 8 της σύμβασης - πλαισίου της ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Μόνο έτσι θα προστατευθεί η δημόσια υγεία ΟΛΩΝ των εργαζομένων, ανεξαρτήτως του είδους καταστήματος ή του χώρου όπου εργάζονται, αλλά και ευρύτερα ΟΛΩΝ των πολιτών της Ε.Ε., ανεξαρτήτως της χώρας όπου ζουν, εργάζονται ή την οποία επισκέπτονται.

Προσβλέπουμε στην ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης αλλά και της δικής σας προσωπικά για την επίλυση ενός υψίστης σημασίας προβλήματος δημόσιας υγείας».


Διαβάστε εδώ το κείμενο του τηλεφωνήματος που έκαναν πλήθος μελών του Nosmoke.gr προς την υπουργό ζητώντας της και πάλι να ψηφίσει ΥΠΕΡ της σύστασης του συμβουλίου.