Εκτύπωση PDF

ΕΠΙΣΤΟΛΗ NOSMOKE.GR ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

19/10/09

 

Προς
τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου

Θέμα: Συμμαχία στον αγώνα κατά του καπνίσματος

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πολλά συγχαρητήρια για την εκλογή σας και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Όλοι γνωρίζουμε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστά καπνιστών και η πρώτη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων και σε ποσοστά γυναικών καπνιστών. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 20.000 άνθρωποι στη χώρα μας εξαιτίας του καπνίσματος. Τα παιδιά ξεκινούν να καπνίζουν πλέον ακόμα και στην ηλικία των 10 ετών! Στο δύσκολο αυτό αγώνα σας να ξέρετε πως έχετε κι εμάς συμμάχους, που θα στηρίξουμε όλα τα σωστά και δίκαια μέτρα που θα λάβετε.

Ποιοι είμαστε:

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με επωνυμία «Μηνύματα Ζωής» και διακριτικό τίτλο «Nosmoke.gr» ξεκίνησε ανεπίσημα τη δράση της τον Οκτώβριο του 2005 και ιδρύθηκε επίσημα το Μάιο του 2007. Είναι εγγεγραμμένη στο «Εθνικό μητρώο φορέων ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας» με αριθμό: 09110ΑΕΕ11039Ο84Ν / 0828 και στο «Ειδικό μητρώο εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων» με αριθμό: 09110ΑΕΕ11039Ο84Ν / 0752. Σκοπός της είναι η πρόληψη και μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας, αποδεικνύοντας παράλληλα πως η ζωή είναι πιο όμορφη κι ενδιαφέρουσα χωρίς τσιγάρο! Διαθέτει mailing list με περίπου 14000 μέλη που καθημερινά αυξάνονται.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί για την επίτευξη του σκοπού της είναι: Διαρκής ενημέρωση της ιστοσελίδας www.nosmoke.gr, δημιουργία και προώθηση τραγουδιών με αντικαπνιστικά μηνύματα, διοργάνωση συναυλιών υπέρ της υγείας και κατά του καπνίσματος, διοργάνωση no-smoking πάρτυ, πλήθος συνεντεύξεων στα media, αξιοποίηση της επιρροής των επωνύμων, αντικαπνιστικές παρουσιάσεις, συμμετοχή σε ντοκιμαντέρ, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συνεργασία με άλλους φορείς, αξιοποίηση του εθελοντισμού, προτάσεις προς την πολιτεία κλπ. (Στην ιστοσελίδα nosmoke.gr μπορείτε αν θέλετε να δείτε τις δράσεις του οργανισμού αναλυτικά).

Οι αρχικές προτάσεις μας είναι:

 1. Στο άρθρο 6, παράγραφο 3 του νόμου 3730 / 23-12-2008 αναφέρεται:
  «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας… καθορίζονται οι αρμόδιες Αρχές, τα όργανα, οι διαδικασίες ελέγχου… η διαδικασία είσπραξης των προστίμων…»
  Η υπουργική αυτή απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμία καθυστέρηση, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου. Γιατί να το καθυστερούμε; Καθημερινά ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Και σας υπενθυμίζουμε πως έχετε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, αφού επίσημη έρευνα που διεξήχθη στη χώρα μας τον Απρίλιο 2008 έδειξε πως το 77,3% του πληθυσμού – καπνίζοντες και μη – είναι ΥΠΕΡ της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, υπηρεσίες και χώρους συνάθροισης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ)
  (βλ. ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ)

 2. Στο άρθρο 5, παράγραφο 3 του ίδιου νόμου αναφέρεται:
  «Στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) συνιστάται Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της εφαρμογής του παρόντος…»
  Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως το προαναφερθέν σώμα δεν έχει επαρκές προσωπικό, ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Θα πρέπει οπωσδήποτε το πεδίο εφαρμογής του άρθρου αυτού να διευρυνθεί ώστε να δοθεί ρητά αρμοδιότητα και στην αστυνομία καθώς και στη δημοτική αστυνομία για διενέργεια ελέγχων, επί τόπου επέμβαση και εφαρμογή ποινών στους παραβάτες.

 3. Οι καταγγελίες στο 1142 θα πρέπει να μπορούν να γίνουν και ΑΝΩΝΥΜΑ, καθώς και με FAX, E-MAIL ή SMS. Οι βασικότεροι λόγοι είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών δε θέλουν ν’ αναφέρουν το όνομά τους είτε φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή μη δημιουργηθεί κλίμα ψυχρότητας στην περίπτωση επαγγελματικών χώρων, είτε φοβούνται αντίποινα από ανθρώπους της νύχτας στην περίπτωση των νυχτερινών κέντρων, είτε φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό στην περίπτωση μικρών πόλεων και χωριών όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους κλπ. Το επιχείρημα πως οι καταγγελίες είναι επώνυμες για να αποφευχθούν τυχόν φάρσες, πιστεύουμε να συμφωνείτε πως είναι τελείως αβάσιμο.

 4. Το 2010 να θεσπιστεί ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς εξαιρέσεις. Σε όλες της χώρες που εφαρμόστηκε αντίστοιχο μέτρο είχε μεγάλη επιτυχία και καθολική αποδοχή. Οι κινδυνολογίες που κυκλοφορούν προέρχονται όλες από τους κύκλους της καπνοβιομηχανίας. Ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος για την αλλαγή. Τολμήστε το και θα πετύχετε!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η Ελλάδα είναι πλέον και ΔΙΕΘΝΩΣ δεσμευμένη να προχωρήσει προς μία ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα:

 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε πολύ πρόσφατα (στις 30 Ιουνίου 2009) με μία «Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό» υπέρ της επιβολής ΠΛΗΡΟΥΣ απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στους χώρους εργασίας και στα δημόσια μεταφορικά μέσα στο σύνολο της Ε.Ε. έως το 2012. Η Κύπρια Επίτροπος Υγείας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε σχετικά τα εξής: «Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να προστατεύεται πλήρως από τον καπνό. Την προσπάθειά μας αυτή υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος του ευρέος κοινού και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη ώστε να τη φέρουμε σε αίσιο πέρας».

 2. Επίσης, η χώρα μας δεσμεύεται από τη Σύμβαση-πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση του καπνίσματος, η οποία με το άρθρο 8 και με αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές που ενέκρινε και η Ε.Ε. επιβάλλει την υποχρέωση στα κράτη-μέλη του ΠΟΥ να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Κλείνοντας σας τονίζουμε για μια ακόμα φορά πως στον αγώνα σας κατά του καπνίσματος έχετε κι εμάς συμμάχους. Αξιοποιήστε μας! Ας πετάξουμε επιτέλους από πάνω μας ως λαός αυτό το ΣΤΙΓΜΑ που μας κάνει να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες! Οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΕΣ που θα σωθούν θα σας ευγνωμονούν!

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Φωτεινός
Πρόεδρος Nosmoke.gr Μ.Κ.Ο.


Ευχαριστούμε θερμά τον // '); document.write('κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο'); // ]]> , Νομικό, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για τη βοήθεια και τη νομική υποστήριξη κατά τη συγγραφή της παρούσας επιστολής.