Εκτύπωση PDF

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ NOSMOKE.GR ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

κατά τη λεγόμενη «Δημόσια διαβούλευση» ως προς το υπό διαμόρφωση τότε νομοσχέδιο κατά του καπνίσματος

 

Προς
το Υπουργείο Υγείας
Μονάδα Στρατηγικής & Πολιτικών Υγείας
Fax: 2105202074

Θέμα: Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις ως προς το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα

Αγαπητοί φίλοι,

Μελετήσαμε επισταμένα το Εθνικό σχέδιο δράσης για το κάπνισμα, ανταλλάξαμε απόψεις με πλήθος σκεπτόμενων ανθρώπων και έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την απόφασή σας ν' αναλάβετε δράση και να οδηγήσετε την Ελληνική κοινωνία προς το δρόμο της λογικής, όσον αφορά το πρόβλημα του καπνίσματος. Η ανθρωπότητα εδώ και δεκαετίες έχει όλες τις αποδείξεις που χρειάζεται, για να δει ολοκάθαρα πως το κάπνισμα είναι ένας παραλογισμός, που πρέπει να ξεριζωθεί ολοκληρωτικά από τις συνειδήσεις των ανθρώπων και ειδικά των νέων. Είναι ντροπή μας εμείς οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που φώτισαν με το πνεύμα τους όλη την ανθρωπότητα, να έχουμε την παγκόσμια θλιβερή πρωτιά στο κάπνισμα! Είναι ντροπή μας να επιτρέπουμε στα εξαρτημένα, εθισμένα θύματα της συνήθειας του καπνίσματος να μολύνουν ανεμπόδιστα τον αέρα που εισπνέουν οι συνάνθρωποί τους, παρασύροντας ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νέα παιδιά στο αρνητικό τους πρότυπο. Μπράβο σας και πάλι και να ξέρετε πως το Nosmoke.gr θα είναι στο πλευρό σας.

Το χρονικό διάστημα βέβαια που ορίσατε από τη δημόσια εξαγγελία του σχεδίου (7/4/2008) μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων και ενστάσεων (25/4/2008 - δηλαδή 2½ βδομάδες, περιλαμβάνοντας και τη Μεγάλη βδομάδα που είναι περίοδος διακοπών!!!) είναι πολύ μικρό και δεν επιτρέπει τη σε βάθος διερεύνηση του σχεδίου σας και τη διασαφήνιση των λεπτομερειών. Κατά την άποψή μας θα έπρεπε να δοθεί παράταση, ώστε να μπορούμε να σας ζητήσουμε συμπληρωματικές πληροφορίες κι εσείς να έχετε το χρόνο να μας απαντήσετε γραπτά.

Εν τούτοις σας υποβάλλουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας και ευελπιστούμε να τις λάβετε σοβαρά υπ' όψη σας.

Οι πρώτες γενικές παρατηρήσεις που έχουμε να κάνουμε ως προς το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα (θα το αναφέρουμε για συντομία Ε.Σ.Δ.Κ. από δω και στο εξής) είναι:

  1. Στην ανάλυση και περιγραφή του προβλήματος αναμφισβήτητα αναφέρετε σωστά πράγματα.
  2. Καθοριστικό θα είναι το να εξασφαλιστούν στην πράξη οι απαιτούμενοι πόροι και οικονομικοί, αλλά και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
  3. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ τους.
  4. Και βέβαια να διασφαλιστεί η αμερόληπτη και δίκαιη εφαρμογή των νόμων, εκμηδενίζοντας το ενδεχόμενο διαφθοράς των ελεγκτικών μηχανισμών.