Εκτύπωση PDF

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ NOSMOKE.GR ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

6 Δεκεμβρίου 2008

 

Κάντε κλικ στον παρακάτω player για να ακούσετε την ομιλία του κ.Φωτεινού

 

Η ομιλία του Αλέξανδρου Φωτεινού στις 6/12/2008 στο "4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά & τις Πολιτικές Υγείας" βασίστηκε στο παρακάτω κείμενο:


Θα ήθελα κατ' αρχή να ευχαριστήσω την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που μου έδωσε την ευκαιρία να εκφράσω τις θέσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Nosmoke.gr, του οποίου είμαι Πρόεδρος.

Στο παρελθόν κάπνιζα και κατάφερα και το έκοψα με την πέμπτη μου προσπάθεια. Οπότε έχω ζήσει και στις δύο πλευρές. Κι αποφάσισα να αγωνιστώ για να συμβάλλω στην πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος σ' αυτό τον τόπο. Και να τονίσω ότι ο αγώνας μας προς το παρόν γίνεται χωρίς καμία υποστήριξη.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Η επιστήμη έχει αποδείξει πως το κάπνισμα ευθύνεται για πλήθος ασθένειες και θανάτους. Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη κι ανάμεσα στις πρώτες στον κόσμο σε ποσοστά καπνιστών. Το να καπνίζει κάποιος αφορά τον ίδιο. Το να ενοχλεί όμως και να βλάπτει τους άλλους αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Επίσης αφορά την κοινωνία το να επιτρέπουμε να δελεάζουν τα μικρά παιδιά να ξεκινήσουν μια συνήθεια που δε θα τους οδηγήσει πουθενά στη ζωή τους, μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάποιοι χρήματα.

Το νομοσχέδιο για το κάπνισμα που κατατέθηκε πριν 1 μήνα στη Βουλή έχει αναμφισβήτητα κάποιες σωστές διατάξεις, αλλά έχει κατά τη γνώμη μας και σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν, αν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος "κάπνισμα" στη χώρα μας.

Τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε η επόμενη γενιά να μη καπνίζει; Δε χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό. Απλά να αντιγράψουμε ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες με επιτυχία. Και συγκεκριμένα να πραγματοποιήσουμε τα παρακάτω 8 βήματα:

  1. Απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Χωρίς δημιουργία χώρων καπνιζόντων. Η εμπειρία άλλων χωρών έχει αποδείξει την επιτυχία του μέτρου αν υποστηριχθεί κατάλληλα.
  2. Ακέραιους μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής. Αυστηρές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που παρανομούν.
  3. Απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης, περιλαμβανομένου δειγματισμού, χορηγίας και γκρίζας διαφήμισης. Να κοπεί αυτή η ροή μηνυμάτων προς τα μυαλά των ανθρώπων της επόμενης γενιάς.
  4. Μάθημα αγωγής υγείας στα σχολεία, ξεκινώντας ίσως κι απ' τα δημοτικά.
  5. Αντικαπνιστική εκστρατεία στα media. Χρήση του ίδιου όπλου που χρησιμοποιεί η καπνοβιομηχανία, της διαφημιστικής οδού για την αποστολή των αντίθετων μηνυμάτων προς την κοινωνία.
  6. Διακοπή καλλιέργειας καπνών. Αντικατάστασή τους με άλλα είδη. Αν δεν υπάρχει η πρώτη ύλη δε μπορεί να παραχθεί προϊόν.
  7. Διασφάλιση με κάθε τρόπο τα παραπάνω μέτρα να έχουν διακομματικό χαρακτήρα. Κανένας υπουργός να μην έχει δικαίωμα να χορηγήσει άδεια διαφήμισης, δωρεάν δειγματισμού, χορηγίας, καλλιέργειας καπνών κλπ.
  8. Και οπωσδήποτε πρώτοι θα πρέπει να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα οι πολιτικοί μας. Να δώσουν στον κόσμο το καλό παράδειγμα. Κι όχι να καπνίζουν στη Βουλή, στα νυχτερινά κέντρα και άλλους χώρους όπου υπάρχει απαγόρευση.