Εκτύπωση PDF

Επιστολή NoSmoke.gr προς τον Πρωθυπουργό

Αίτημα αφαίρεσης από επικείμενο νομοσχέδιο διάταξης που νομιμοποιεί το κάπνισμα στα κέντρα διασκέδασης

Αθήνα, 30/6/2011


Προς
τον Πρωθυπουργό
κ. Γιώργο A. Παπανδρέου

_______________________________________


Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε τον τελευταίο καιρό.

Ωστόσο το Άρθρο 45 του Σχεδίου Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», που αναφέρεται στη νομιμοποίηση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί, για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί τα σενάρια είναι δυο:
- 1ο σενάριο: Τα καταστήματα θα δηλώνουν το μισό τους χώρο (*) καπνιζόντων, θα πληρώνουν τα τετραγωνικά αυτού του μισού χώρου με 200 ευρώ το τετραγωνικό στο κράτος, και λόγω ελλείψεως διαχωριστικού θα είναι όλο το μαγαζί καπνιζόντων.
- 2ο σενάριο: Τα καταστήματα δεν θα δηλώνουν χώρο καπνιζόντων, δεν θα πληρώνουν χρήματα στο κράτος, θα συνεχίσουν να παραβαίνουν την απαγόρευση καπνίσματος που ισχύει για αυτούς από 1η  Ιουνίου 2011 και θα τεθεί και πάλι το ζήτημα της διενέργειας ελέγχων ή όχι (προκειμένου να πιεστούν να τα δηλώσουν και να πληρώσουν).

Τα μέτρα διαχωρισμού των χώρων καθώς και επιλογής του ιδιοκτήτη αν θα είναι το κατάστημά του καπνιζόντων ή μη έχουν αποτύχει διεθνώς για τους παρακάτω λόγους:
1) Μη προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα
2) Αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, με πιθανές επιπτώσεις στο τζίρο τους
3) Συμβολή στην «παραγωγή» νέων καπνιστών (οι νέοι διδάσκονται το κάπνισμα βιωματικά στους χώρους όπου άλλοι καπνίζουν) και
4) Δημιουργία αβεβαιότητας ως προς τη νομιμότητα ή την παρανομία της κάθε περίπτωσης στα ελεγκτικά όργανα αλλά και στους πολίτες που θέλουν να κάνουν καταγγελία. Παροχή άλλοθι δηλαδή για ποικίλα φαινόμενα καταστρατήγησης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο λαός λέει «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»... Τιμήστε το βραβείο που λάβατε πρόσφατα από τον Π.Ο.Υ. για τη σθεναρή σας στάση απέναντι στο πρόβλημα του καπνίσματος και μην επιτρέψετε αυτό το έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού λαού και κυρίως της νεολαίας. Το NoSmoke.gr με τα 20.000 μέλη του θα είναι στο πλευρό σας. Σε διαφορετική περίπτωση θα κάνουμε τα πάντα για να ανατρέψουμε τον παράλογο αυτό νόμο και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Με εκτίμηση,

"NOSMOKE.GR" M.K.O.
http://www.nosmoke.gr

________
(*) ΥΓ. Σημειωτέον ότι στα 300 τετραγωνικά που αναφέρονται υπονοείται το συνολικό εμβαδό του καταστήματος, περιλαμβανομένων και όλων των βοηθητικών χώρων (WC, κουζίνες, υπόγεια, πατάρια, αποθήκες κλπ). Οπότε το ½ του εμβαδού που σχεδιάζεται να δοθεί στους καπνίζοντες, προφανώς είναι το σύνολο σχεδόν του καταστήματος!