Εκτύπωση PDF

Υπόμνημα Παραρτήματος Nosmoke.gr στην Καρδίτσα προς το Δήμαρχο Καρδίτσας

22/2/11


Από: Παράρτημα Καρδίτσας Nosmoke.gr
Προς : το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλό

ΥΠΟΜΝΗΜΑκ. Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, ο νόμος 3730/2008 προέβλεπε την απαγόρευση του καπνίσματος – εκτός κάποιων εξαιρέσεων - σε όλους τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους από 1-7-2009. Δυστυχώς ο Νόμος αυτός ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ακολούθησε ο νέος βελτιωμένος Νόμος 3868/2010 που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος προβλέπει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους εστίασης και αναψυχής, κτίρια γραφείων, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ). 

Παρ' ότι ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ από την 1-9-2010, παρ’ όλη τη σαφή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας για άμεση και πλήρη εφαρμογή του και την πρόσφατη παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου χωρίς εξαιρέσεις και «ρυθμίσεις», ο Νόμος, παρά τους όποιους - περιορισμένους και συνήθως μετά από καταγγελίες - ελέγχους που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα, σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Συμβαίνει μάλιστα σε περιπτώσεις διαμαρτυριών πολιτών στους υπεύθυνους των χώρων για την μη τήρηση του Νόμου, οι εν δικαίω διαμαρτυρόμενοι πολίτες να αντιμετωπίζονται στην καλύτερη περίπτωση ειρωνικά και στη χειρότερη με αυθάδη και επιθετικό τρόπο!

Η κατάσταση αυτή, εκτός του ότι γελοιοποιεί για μια ακόμη φορά το Κράτος και τις Υπηρεσίες του (Δημοτική Αρχή, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Αρχές κλπ) και πέραν του ότι είναι προδήλως παράνομη και αντιδημοκρατική, αποτελεί και ασέβεια προς το κοινωνικό σύνολο και έχει εξαντλήσει τα όρια της ανοχής και υπομονής των κατοίκων αυτής της πόλης που θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις βλαβερότατες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.
Θεωρούμε χρήσιμο να  αναφέρουμε ότι στο γειτονικό μας δήμο Τρικκαίων, ο εκεί δήμαρχος κ. Λάππας άρχισε ήδη σοβαρή προσπάθεια για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, με σημαντικά θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Ύστερα από τα παραπάνω, ο νεοσύστατος φορέας μας, κ. δήμαρχε, που πιστεύουμε ότι εκφράζει και εκπροσωπεί  μεγάλη μερίδα πολιτών της Καρδίτσας,  σας ερωτά  τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του Νόμου.

Με εκτίμηση,
Για την Κίνηση «Όχι στον Καπνό» - Παράρτημα Καρδίτσας Nosmoke.gr
Μαυροκέφαλος Γεράσιμος, καθηγητής Αγγλικών στο 5ο Λύκειο, πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Καρδίτσας (ΕΚΑΔΕΚΑ)
Μιντσίδου Μαρία, καθηγήτρια Αγγλικών στο 2ο Ε.Π.Α.Λ., αντιπρόεδρος ΕΚΑΔΕΚΑ
Ντίνου Αναστασία, μουσικός
Σπύρου Αναστασία, καθηγήτρια Αγγλικών στην Α/βάθμια Εκπαίδευση, πτυχιούχος Μ.Μ.Ε.
Τσίνας Παναγιώτης, καθηγητής Φυσικής στο 4ο Λύκειο, γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στο Παράρτημα Καρδίτσας