Εκτύπωση PDF

Επιστολή Παραρτήματος Nosmoke.gr στην Κοζάνη προς το Δήμαρχο Κοζάνης

9/2/11

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ (ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ)  ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ. (Δυστυχώς οι θέση του Δημάρχου στο σοβαρότατο αυτό θέμα είναι αόριστη και γενικόλογη και κινείται πρός τήν κατεύθυνση "...Δεν  έχουμε προσωπικό, κάνουμε ότι μπορούμε, ίσως αλλάξει ο Νόμος.."  και άλλα τέτοια που προδίδουν απροθυμία να κινηθεί αποφασιστικά και δυναμικά πρός την σωστή κατεύθυνση)
Αγαπητέ Δήμαρχε

Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σου. Πράγματι η -μέσω της τεχνολογίας- απ' ευθείας επικοινωνία των πολιτών με τους υπεύθυνους  εκλεγμένους άρχοντες είναι μια σημαντική εξέλιξη και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας.

Όσον αφορά το θέμα που μας απασχολεί, δηλαδή το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την απάντηση σου και μάλλον υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

κ. Δήμαρχε

Το παθητικό κάπνισμα είναι ένα σοβαρότατο θέμα και πρέπει να τύχη της ανάλογης προσοχής και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και τα όργανα της. Και ως Πολιτεία κ. Δήμαρχε νοείται η Κυβέρνηση, οι Περιφερειακές  Αρχές,  οι Δημοτικές  Αρχές,  οι διάφορες Υπηρεσίες κλπ. Δεν μπορεί να επικαλείσθε ότι «... με ευθύνη της Πολιτείας η συζήτηση για την αναπροσαρμογή του Νόμου είναι ανοιχτή...», τη στιγμή κατά την οποία μόλις πριν λίγες μέρες με δηλώσεις τους ο Υπουργός Υγείας, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τάχθηκαν σαφέστατα υπέρ της άμεσης και πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου. Μήπως κ. Δήμαρχε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής  (που ασφαλώς είναι  ένα στοιχείο της Πολιτείας) συντηρείται αυτή η συζήτηση για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε;

κ. Δήμαρχε

Σύμφωνα με δεκάδες έρευνες τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς το παθητικό κάπνισμα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην Υγεία και τελικά στην ίδια τη ζωή. Κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ένας στους 100 θανάτους οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα (Για το έτος 2004 είχαμε παγκοσμίως 600 χιλιάδες θανάτους  οφειλόμενους στο παθητικό κάπνισμα, εκ των οποίων οι 165 χιλιάδες ήταν παιδιά!!!.).  Είναι γεγονός ότι στους χώρους διασκέδασης συχνάζουν κατά τεκμήριο νέοι άνθρωποι (Τα παιδιά σου, τα παιδιά μου, τα παιδιά μας, τα παιδιά της Πατρίδας....), την Υγεία των οποίων οφείλουμε και πρέπει να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο και ως εκ τούτου είναι αυτονόητη η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων μας και ιδιαίτερα των Αρχών στην αυστηρή τήρηση του Νόμου3868/2010, του σπουδαίου αυτού αντικαπνιστικού Νόμου.

Αν τα στοιχεία αυτά  δεν σας πείθουν, έχουμε πολύ περισσότερα στη διάθεση σας, αλλά δεν θα θέλαμε αυτή τη στιγμή να σας κουράσουμε παραθέτοντας περισότερα.

κ. Δήμαρχε

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που αγγίζουν τους νέους ανθρώπους και μάλιστα σε ζητήματα αυτής της ίδιας της ζωής τους, είμαστε σίγουροι ότι θα ασχοληθείτε πολύ περισσότερο και με ιδιαίτερη προσοχή  και σοβαρότητα με ένα ζήτημα τόσο εξαιρετικής σημασίας όπως είναι το παθητικό κάπνισμα.  Πιστεύουμε πως αυτό είναι μια στάση ΕΥΘΥΝΗΣ πέρα από την αυτονόητη θεσμική υποχρέωση σας να τηρείται τους Νόμους του Κράτους.

κ. Δήμαρχε

Δεν μπορεί να επικαλείσθε την έλλειψη προσωπικού για την εφαρμογή του Νόμου και την ίδια στιγμή στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρχουν σύννεφα καπνού από καπνιστές δημοτικούς Συμβούλους!  Πόσοι δημοτικοί αστυνομικοί χρειάζονται άραγε για να εφαρμόσουν τον Νόμο μέσα στο ίδιο το δημοτικό κατάστημα;

Από Αρχής άρξασθε.

κ. Δήμαρχε

Δεν επιθυμούμε σε καμιά περίπτωση την επιβολή προστίμων και ποινών και δεν επιχαίρουμε για τις συνέπειες όσων δυστροπούν και επιμένουν προκλητικά να παρανομούν. Νομίζουμε πως η κατανόηση και η συναίνεση των ίδιων των εμπλεκομένων θα ήταν η καλλίτερη δυνατή κατάληξη.  Όμως δεν είναι δυνατόν να ανέχεστε και δεν μπορούμε και οι πολίτες να ανεχόμαστε την  γελοιοποίηση της Δημοτικής Αρχής και εν τέλει αυτής της ίδιας της Δημοκρατίας μας  . Επί τέλους κάποτε πρέπει να αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ένα ευνομούμενο Κράτος  με δικαιώματα αλλά και -κυρίως- υποχρεώσεις  και όπου η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός του συμπολίτη μας είναι το κύριο συστατικό του.

Ευχαριστούμε και πάλι

Η ΕΠΙΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ NOSMOKE.GR)
Ελευθεριάδης Ισαάκ
Μαυρίδης Στέφανος
Τσάμος Γιάννης
Τσιάμης Γιάννης

ΥΓ
Στη Γραμματεία του Δήμου υποβάλλαμε αίτημα για συνάντηση μας όποτε βρείτε χρόνο να μας δεχθείτε. Καλή είναι η ηλεκτρονική επικοινωνία, αλλά ακόμη καλλίτερη η άμεση και ζωντανή συζήτηση
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το τι κάνει σχετικά ο Δήμος Πρέβεζας παραθέτοντας σχετικό απόσπασμα:

Ο Δήμος Πρέβεζας διανέμει φυλλάδια ενάντια του καπνίσματος...

Την διανομή φυλλαδίων τα οποία θα προτρέπουν τους καταστηματάρχες και τους πολίτες του Δήμου να σεβαστούν την διάταξη απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους Δημόσιους χώρους οργανώνουν για το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Δήμος και η Δημοτική Αστυνομία της Πρέβεζας .

«Σεβασμός στον χώρο πρώτα απ' όλα σημαίνει σεβασμός στον εαυτό σου και στους γύρω σου.... Σκέψου ότι οι δικές σου «συνήθειες» βλάπτουν και εσένα και τους γύρω σου.

Εξάλλου οι «συνήθειες» ή κόβονται ή... πληρώνονται.

Όχι άλλο τσιγάρο, αρκετά με την νικοτίνη» αναγράφουν τα φυλλάδια που θα διανεμηθούν στα καταστήματα της πόλης με την συνεργασία τόσο του Εμπορικού Επιμελητηρίου όσο και του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ενημέρωσης καταστηματαρχών και πολιτών έτσι ώστε οι υπηρεσίες να μην έρθουν στην δυσάρεστη θέση να επιβάλλουν πρόστιμα.

Πηγή: "Νέοι αγώνες Ηπείρου