Εκτύπωση PDF

Επιστολή Nosmoke.gr προς Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς

Αθήνα, 19/1/11


Προς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Υπουργό ΥYΚΑ: κ. Λοβέρδο Ανδρέα
Υφυπουργό ΥYΚΑ: κ. Τιμοσίδη Μιχαήλ
Υφυπουργό ΥYΚΑ: κ.  Αηδόνη Χρήστο
Γενικό Γραμματέα ΥΥΚΑ: κ. Πολύζο Νικόλαο
Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας ΥΥΚΑ: κ. Κατριβάνο Γεώργιο
Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας ΥΥΚΑ: κ. Δημόπουλο Αντώνη

Κοιν.:
Πρωθυπουργό: κ. Παπανδρέου Γεώργιο
Yπουργό Εσωτερικών: κ. Ιωάννη Ραγκούση

Θέμα:  Εξασφάλιση αποτελεσματικότητας της Εφαρμογής τού Νόμου 3868/2010 ως αποτέλεσμα των δηλώσεων τού Υπουργού ΥΥΚΑ την Τρίτη 18/01/2011

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που τελικά αποφασίσατε την εφαρμογή τού Αντικαπνιστικού Νόμου Ν.3868/2010, με σκοπό τη προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη συνεπαγόμενη μείωση των κρατικών δαπανών για τη θεραπεία ασθενειών που οφείλονται στο κάπνισμα από τους καπνιστές και στην παθητική εισροή καπνού από τους μη καπνιστές.

Φυσικά αυτό που έχει σημασία δεν είναι η προφορική αποδοχή τού Νόμου, αλλά η υλοποίηση της εφαρμογής του και κυρίως η αποτελεσματικότητα της υλοποίησης. Τα αποτελέσματα πρέπει να είναι απτά και μετρήσιμα όσον αφορά τη νοσηρή συνήθεια του καπνίσματος που οι Έλληνες έχουν τα «πρωτεία» στην Ευρώπη και μερίδιο ευθύνης έχετε φυσικά κι εσείς ως υπουργός, εξαιτίας της αδικαιολόγητης ανοχής που δείξατε μέχρι σήμερα, μη σεβόμενος την απόφαση τού Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δόθηκε έτσι για μια ακόμα φορά στον λαό το μάθημα ότι στην Ελλάδα οι νόμοι ψηφίζονται για να μην εφαρμόζονται, αρκεί κάποια συμφέροντα να «πιέσουν κατάλληλα» τον υπουργό και δόθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους μας η επιβεβαίωση ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι αναξιόπιστοι, χωρίς σοβαρότητα και οι πρώτοι παρανομούντες στη χώρα.

Από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τού νόμου και τη εξάλειψη του καπνού από τους δημόσιους χώρους εξαρτάται και η εντύπωση που θα διαμορφώσουν οι πολίτες για τις δικές σας ικανότητες ως Υπουργού, Υφυπουργού ή Γενικού Γραμματέα, όπως και από την αποτελεσματικότητα των άλλων ενεργειών σας ως Μέλους της Κυβέρνησης. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Nosmoke.gr”, που αποσκοπεί στη προστασία της δημόσιας υγείας – της υγείας όλων των πολιτών – θα είμαστε αδιάκοποι παρατηρητές της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής τού Νόμου 3868/2010 και σύμμαχοι στη δική σας προσπάθεια για την αποτελεσματική εφαρμογή του, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα τη δική σας και του Υπουργείου στο οποίο ηγείστε.

Από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τού νόμου εξαρτάται και η εντύπωση που θα δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη χώρα μας και για την κυβέρνησή σας, καθώς η Ε.Ε. χορηγεί τόσο τις προγραμματισμένες πιστώσεις για την ανάπτυξη της χώρας μας, όσο και τις έκτακτες πιστώσεις αυτής της εποχής, που απευθύνονται και στη μείωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε οι σημερινοί κυβερνώντες την Ελλάδα να βοηθηθείτε να βγάλετε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί λόγω των αποκλίσεων που επέτρεψαν οι ως τώρα κυβερνήσεις στην εφαρμογή των νόμων.

Σχετικά με τις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναφέρουμε κάθε θετική συνέπεια της εφαρμογής τού Νόμου 3868/2010, αλλά και κάθε παρέκκλιση από τις απαιτήσεις τού Νόμου, ώστε να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια και την υπόληψη του Ελληνικού λαού, από την υποβάθμιση εξαιτίας της ανεπιτυχούς λειτουργίας Υπουργείων, που δε μπορούν να θέτουν σε αποτελεσματική εφαρμογή νόμους, που είναι στη δικαιοδοσία τους, ενώ στις άλλες χώρες οι αρμόδιοι Υπουργοί πέτυχαν άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τού νόμου.

Υπενθυμίζουμε ότι δύο από τα λογότυπα που το Υπουργείο σας διαδίδει είναι τα:
1. «1 Σεπτέμβρη, κόβουμε το τσιγάρο κερδίζουμε ζωή» και
2. η Εθνική Στρατηγική «η ζωή νικά τον καρκίνο».
Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι έχετε το χρέος να τιμήσετε την ουσία αυτών των δικών σας μηνυμάτων, διαφορετικά πρόκειται για παραπλάνηση τού λαού, καθώς και την ονομασία του Υπουργείου «Υγείας

και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με αποδεδειγμένη την αποτελεσματικότητα των ενεργειών σας, ώστε να μην εμφανίζεστε ασυνεπείς όπως μέχρι σήμερα, διότι (σε αντιστοιχία με τα προαναφερόμενα λογότυπα):
1. η 1η Σεπτέμβρη έχει παρέλθει εδώ και 4 μήνες,
2. το κάπνισμα εξακολουθεί να θερίζει χιλιάδες ζωές στη χώρα μας και να προσηλυτίζει συνεχώς νέους καπνιστές, καθώς η απαγόρευση ουδέποτε ίσχυσε και ο νόμος 3868/2010 όχι μόνο δεν άρχισε να εφαρμόζεται, αλλά κάνατε και προσπάθεια να απενεργοποιηθεί και να αντικατασταθεί από νόμο για την «Απαγόρευση τού καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν παιδιά», που μόνο συμπληρωματικός τού Ν. 3868/2010 μπορεί να είναι και όχι αντικαταστάτης του.

Ως ενεργοί πολίτες θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοί σας σε κάθε σύννομη προσπάθειά σας και αμείλικτοι επικριτές των αδυναμιών σας για άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τού νόμου, συντονισμό της Δημοτικής Αστυνομίας, τού Λιμενικού, των Επιθεωρητών Υγείας, των Επιθεωρητών Εργασίας, καθώς και όποιων άλλων ελεγκτικών οργάνων προστεθούν και επίτευξη τελικά της εφαρμογής της απαγόρευσης τού καπνίσματος, με σκοπό:
1. να προστατευθεί η υγεία των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που αναγκάζονται, παρά τη θέλησή τους, να εισπνέουν τον καπνό τρίτων,
2. να προστατευθεί από τον καπνό η υγεία των εργαζόμενων στους κλειστούς χώρους,
3. να τεθούν σημαντικά εμπόδια στην «παραγωγή» της επόμενης γενιάς καπνιστών,
4. να μειωθούν τα ελλείμματα των, δημόσιων και μη, ασφαλιστικών ταμείων,
5. να μειωθεί η ρύπανση στους κλειστούς χώρους,
6. να προσεγγίσει η ποιότητα ζωής των Ελλήνων αυτήν των άλλων Ευρωπαίων, βελτιώνοντας την ποιότητα τού αέρα των εσωτερικών χώρων,
7. να στηρίξουμε το έργο της Κοινωνίας των Πολιτών στην Υγεία και τη Κοινωνική Φροντίδα που αποτελεί βασική δράση τού Υπουργείου σας και με την οποία θα πρέπει να είστε συνεπείς και μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής τού Νόμου 3868/2010.

Αναμένοντας την επιβεβαίωση από μέρους σας για την άμεση και αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας για το κάπνισμα νομοθεσίας, όπως επέτυχαν οι ομόλογοί σας στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες, προστατεύοντας αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία από τη νούμερο ένα αιτία αποτρέψιμων θανάτων: Το κάπνισμα.

Με εκτίμηση και σύντομα αναμένοντας,

Αλέξανδρος Φωτεινός
Πρόεδρος "NOSMOKE.GR" M.K.O.
http://www.nosmoke.gr