Εκτύπωση PDF

Επερώτηση παραρτήματος Nosmoke.gr στην Κέρκυρα προς το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο

1/2/2011

 

Παράρτημα Κέρκυρας της ΜΚΟ Nosmoke.gr
Επερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΠΟ: Παράρτημα Κέρκυρας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Nosmoke.gr
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κέρκυρας κ. Ιωάννη Ανδρέα Ρίγγα

ΘΕΜΑ: Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Γιάννη Τρεπεκλή

Κέρκυρα, 1 Φεβρουαρίου 2011

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, με τον Νόμο 3730/2008 απαγορεύτηκε το κάπνισμα - με κάποιες εξαιρέσεις - σε όλους τους δημόσιους χώρους από 1-7-2009. Δυστυχώς ο Νόμος αυτός ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ακολούθησε ο νέος βελτιωμένος Νόμος 3868/2010 που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος προβλέπει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς δημόσιους χώρους (Νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους εστίασης και αναψυχής, κτίρια γραφείων, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ). 

Παρ' ότι ο  νέος Νόμος τέθηκε σε ισχύ από την 1-9-2010, παρ’ όλη τη σαφή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας για άμεση και πλήρη εφαρμογή του και την πρόσφατη παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου χωρίς εξαιρέσεις και «ρυθμίσεις», ο Νόμος παρά τους όποιους - περιορισμένους και συνήθως μετά από καταγγελίες - ελέγχους που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα, σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Συμβαίνει μάλιστα σε περιπτώσεις διαμαρτυριών πολιτών στους υπεύθυνους των χώρων για την μη τήρηση του Νόμου, οι εν δικαίω ευρισκόμενοι διαμαρτυρόμενοι πολίτες να αντιμετωπίζονται στην καλύτερη περίπτωση ειρωνικά και στη χειρότερη με αυθάδη και επιθετικό τρόπο.

Η κατάσταση αυτή, εκτός του ότι γελοιοποιεί για μια ακόμη φορά το Κράτος και τις Υπηρεσίες του (Δημοτική Αρχή, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Αρχές κλπ) και πέραν του ότι είναι προδήλως παράνομη και αντιδημοκρατική, αποτελεί και ασέβεια προς το κοινωνικό σύνολο και έχει εξαντλήσει τα όρια της ανοχής και υπομονής της πλειοψηφίας των πολιτών της πόλης μας.

Οι παρακάτω υπογράφοντες πολίτες ερωτούμε τον κ. Δήμαρχο τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του Νόμου.

Με εκτίμηση,

Για τo Παράρτημα Nosmoke.gr στην Κέρκυρα
Ευστράτιος Σημαντήρης
Κώστας Καρβούνης