Εκτύπωση PDF

Δημόσια διαμαρτυρία για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Δευτέρα 31 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Στο Σύνταγμα

 

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Nosmoke.gr την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 6:30 μ.μ. Το βασικό αίτημα ήταν ξεκάθαρο: Απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους τώρα!

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Αλέξανδρος Φωτεινός «Όλες μας οι προσπάθειες να συναντηθούμε με την Υπουργό Υγείας απέβησαν άκαρπες και οι μέχρι τώρα τηλεοπτικές υποσχέσεις για τη λήψη μέτρων αποδείχθηκαν ανυπόστατες. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη σημερινή συγκέντρωση. Η Υπουργός Υγείας βέβαια πριν λίγες ώρες εξήγγειλε την ψήφιση νέου νόμου για το κάπνισμα μέσα στον Ιούνιο, αλλά περιμένουμε να διαβάσουμε το κείμενο του νόμου και βέβαια να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια την εφαρμογή του πριν βιαστούμε να χαρούμε. Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να εφεύρουμε ξανά τον τροχό, αλλά απλώς να αντιγράψουμε ένα επιτυχημένο μοντέλο από το εξωτερικό».

Επίσημη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2008 έδειξε, πως το 77,3% των πολιτών είναι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και το 79,8% των καπνιστών θέλουν να κόψουν το κάπνισμα! Συνεπώς, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζουν τα νέα μέτρα. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Έλεγχο του Καπνού (ENSP) κατά τη Σύνοδό του στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2009, με βάση τις εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, ειδικών σε θέματα χρήσης καπνού, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, ότι απαγορεύσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που δεν είναι καθολικές αλλά περιέχουν εξαιρέσεις, αποτυγχάνουν να προστατεύσουν την υγεία ή να τροποποιήσουν την καπνιστική συμπεριφορά των πολιτών.

«Εκτός των άλλων, έχει υπολογισθεί πως το κάπνισμα κοστίζει 2 δις ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, σε μία περίοδο μάλιστα σφοδρότατης οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όπου γίνονται μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις του δημόσιου τομέα.
Επίσης, η χώρα μας χάνει συνάλλαγμα από τον ποιοτικό τουρισμό που στρέφεται σε άλλες χώρες, όπως Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και μένουμε εμείς με τον υποβαθμισμένο τουρισμό. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμισθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να τηρήσει την υπόσχεσή του τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πάνω απ’ όλα προς τον Ελληνικό λαό και να τολμήσει να θεσπίσει καθώς και να εφαρμόσει (μιας και νόμοι υπάρχουν αλλά κανένας δεν τους εφαρμόζει…) την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε όλοι μας από κάτι τέτοιο από κάθε πλευρά», δήλωσε ο κ. Φωτεινός.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 Πειραιά / 31-5-10
Δημοσίευμα στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος / 2-6-10
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TV100 / 1-6-10
Δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή μετά τη συγκέντρωση / 1-6-10
Δημοσίευμα στην εφημερίδα Αυριανή / 31-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 Πειραιά / 31-5-10
Δημοσίευμα στο zougla.gr / 28-5-10
Δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ / 30-5-10
Δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή πριν τη συγκέντρωση / 28-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Fantasy 100.1 (Λακωνία) / 31-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Flash Radio / 31-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ANT1 / 28-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό "City International" (Θεσσαλονίκη) / 31-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοσταθμό "Fly Radio" (Λακωνία) / 28-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοσταθμό "Ράδιο Αρμονία" (Σάμος) / 31-5-10
Συνέντευξη στο Δημοτικό Ράδιόφωνο Λάρισας / 31-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ιόνιον FM" / 31-5-10
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης / 31-5-10


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Το Nosmoke.gr ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους του που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Φάνη Ζάχο για τις μακέτες των πανό.