Εκτύπωση PDF

Δελτίο τύπου παραρτήματος NoSmoke.gr στην Κοζάνη

31η Μαΐου : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

31/5/11


Με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 1988 καθιερώθηκε η 31η Μαΐου ως ημέρα κατά του καπνίσματος. Από τότε οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες του πλανήτη, έχουν πάρει διάφορα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό και εν τέλει τη διακοπή της βλαπτικότατης αυτής συνήθειας. Μεταξύ αυτών και η δική μας χώρα προέβη σε νομοθετικές ρυθμίσεις (Νόμοι 3730/2008 και 3868/2010) σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους ανεξαιρέτως τους δημόσιους χώρους (Νοσοκομεία, Σχολεία, Γυμναστήρια, Εστιατόρια, Καφέ κλπ).  Δυστυχώς, σχεδόν ένα χρόνο από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νέος και αυστηρότερος Νόμος  3868/2010, ελάχιστα τηρείται.  Ακόμη και σε Νοσοκομεία καπνίζουν ανενόχλητοι, όπως και σε σχολεία. Οι εκ του Νόμου υπεύθυνοι -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - αδιαφορούν προκλητικά για να μην πούμε πως πολλές φορές συγκαλύπτουν  τους παραβάτες.  Πολλά  γραφεία του Δήμου και τις Περιφέρειας μετατρέπονται κάθε μέρα σε «τεκέδες» από θεριακλήδες υπαλλήλους  που δεν σέβονται όχι μόνο το Νόμο αλλά και τούς συναδέλφους τους στο διπλανό τραπέζι. Αλλά πώς να σεβαστούν τον αντικαπνιστικό Νόμο, όταν η πλειοψηφία του ίδιου του Περιφερειακού  Συμβούλιου (Του φαρμακοποιού Περιφερειάρχη συμφωνούντος!) εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας την κατάργηση του, όταν βουλευτές καπνίζουν προκλητικά σε δημόσιους χώρους, όταν στο καφενείο της Βουλής καπνίζουν χωρίς ντροπή αυτοί που ομόφωνα ψήφισαν την απαγόρευση του καπνίσματος και όταν, παρά τις χιλιάδες καταγγελίες, ελάχιστοι τιμωρούνται;

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά τις δραματικές επιπτώσεις του καπνού στην Υγεία και ελπίζουμε πως έστω αυτή τη φορά να μην απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων»:

Τα στοιχεία για την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι άκρως απογοητευτικά: Το 58% των ανδρών και το 32%  των γυναικών καπνίζουν κάθε μέρα, ενώ ταυτόχρονα η χώρα έρχεται πρώτη στους βαρείς καπνιστές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 24.000 άτομα στην Ελλάδα από αρρώστιες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας στους επτά θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες μη καπνίζοντες Ευρωπαίοι πεθαίνουν λόγω του παθητικού καπνίσματος, ενώ πολλά εκατομμύρια ακόμη πάσχουν από αρρώστιες που επιδεινώνονται με την εισπνοή καπνού.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από το κάπνισμα είναι τεράστιες, καθώς σημαντικοί πόροι των εθνικών συστημάτων υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων δαπανώνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού καπνιστών (περίπου 3,7 εκατομμύρια), εκτιμάται ότι οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, στη χώρα μας οι καρδιακοί θάνατοι από παθητικό κάπνισμα ανέρχονται γύρω στις 3.000 ετησίως. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά 30%. Επίσης έχει υπολογιστεί ότι ο παθητικός καπνιστής, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν πολλοί, εισπνέει τόσο καπνό όσο αν κάπνιζε ο ίδιος 15 τσιγάρα χωρίς φίλτρο ή 35 με φίλτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 25%-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές που έχουν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα.

Πολλοί θα θυμούνται την μαρτυρία του πρώην Υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή που αποχωρώντας από την πολιτική, δήλωνε «Είμαι γιατρός, έχω καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα ήταν το μεγαλύτερο λάθος και πάθος στην ζωή μου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ NOSMOKE.GR