Εκτύπωση PDF

Εξαγγελία ίδρυσης Παραρτήματος NoSmoke.gr στη Ρόδο

29/5/11


Με το παρόν Δελτίο Τύπου ανακοινώνουμε στους συντοπίτες μας, τους κατοίκους του νησιού της Ρόδου, την Ίδρυση Τοπικού Παραρτήματος του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Nosmoke.gr», υποστηρίζοντας απόλυτα τους σκοπούς και τις θέσεις του, όπως καταγράφονται, υπό την επίσημη νομική του μορφή, στο από 14-05-2007 καταστατικό του και όπως αυτό τροποποιήθηκε στις 04-06-2007.

Ο προαναφερθείς Μη Κυβερνητικός Οργανισμός είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέλος του E.N.S.P. (European Network for Smoking Prevention), με την επωνυμία «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΩΗΣ» και διακριτικό τίτλο «Nosmoke.gr». Η ιστοσελίδα του συγκεκριμένου συσταθέντος οργανισμού, http://www.nosmoke.gr/, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2005.

Οι στόχοι μας, όπως διατυπώνονται και στο καταστατικό, είναι:
1. Προσέγγιση, ενημέρωση και θετική επιρροή στους νέους, ώστε να μην ξεκινήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος.
2. Προσέγγιση, ενημέρωση και θετική επιρροή στους καπνιστές, ώστε να διακόψουν τη συνήθεια του καπνίσματος.
3. Συνεργασία με την Πολιτεία για θέσπιση και εφαρμογή περαιτέρω νόμων, που αφενός θα προστατεύουν όλους τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, από τα καταστροφικά μηνύματα της καπνοβιομηχανίας και αφετέρου θα διαφυλάσσουν την υγεία και τα δικαιώματα των μη καπνιζόντων.
4. Προσανατολισμός των νέων προς τη φωτεινή πλευρά της ζωής, με την προβολή, την καλλιέργεια και την ενίσχυση αντικαπνιστικών αρχών και προτύπων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας πιο υγιούς αυριανής κοινωνίας.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Τοπικού Παραρτήματος της Ρόδου δηλώνουμε, καταρχήν, ότι ΔΕΝ είμαστε κατά των καπνιστών, αλλά κατά του καπνίσματος. Άλλωστε, ήδη στον αρχικό πυρήνα μας συμπεριλήφθηκαν, εκτός από πρώην, και ενεργοί καπνιστές, οι οποίοι, βέβαια, ακολουθούν και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια τις διατάξεις του ισχύοντος Αντικαπνιστικού Νόμου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, ΚΑΛΟΥΜΕ τους συντοπίτες μας, καπνιστές και μη, να συσπειρωθούν στην προσπάθεια για την πραγματοποίηση των στόχων μας, με γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και συντονισμένη δέσμη ενεργειών.

Η Ελλάδα επιτέλους (ως ουραγός όλων των πολιτισμένων κρατών) απέκτησε έναν κατά βάση σωστό νόμο που προστατεύει την υγεία των πολιτών, κυρίως των εργαζομένων και των ανηλίκων, από τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Με πικρία όμως έχουμε διαπιστώσει ότι ο σωστός νόμος που αποκτήσαμε δεν εφαρμόζεται είτε λόγω αδράνειας και αδιαφορίας της ίδιας της πολιτείας που τον ψήφισε, είτε γιατί  οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της τήρησης του Νόμου (π.χ. η Δημοτική Αρχή, η Δημοτική Αστυνομία και οι Υγειονομικές Αρχές) παρεμποδίζονται για ποικίλους λόγους στην τέλεση του έργου τους. Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές εκθέτουν το κράτος μας, και μάλιστα, κατά τη χρονική στιγμή της αναγγελθείσας επικείμενης βράβευσης του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Γεωργίου Παπανδρέου, από την Π.Ο.Υ., ενός γεγονότος που σηματοδοτεί την πρόσκληση των κρατικών υπηρεσιών στην κινητοποίηση για την απαρασάλευτη εφαρμογή των νόμων.

Ως εκ τούτου, και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπευθύνου του Οργανισμού, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ -πέρα από την υποστήριξη των παραπάνω στόχων- να επικεντρώσουμε τις νόμιμες δράσεις μας στα εξής:
1. Ενημέρωση κυρίως των μαθητών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού για τους ελλοχεύοντες κινδύνους από το κάπνισμα.
2. Έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού σχετικού με το κάπνισμα και τις συνέπειές του.
3. Δημιουργία και προώθηση video spots ενάντια στην προβολή και την πώληση προϊόντων καπνού.
4. Οργάνωση θεατρικών και μουσικών δρωμένων με αντικαπνιστικό προσανατολισμό.
5. Παροχή κάθε είδους βοήθειας σε καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα αλλά δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς.
6. Προάσπιση της Υγείας όλων μας, με εξάλειψη των κινδύνων από το Παθητικό Κάπνισμα και το λεγόμενο «Τρίτο Ρεύμα Καπνού».
7. Άσκηση πίεσης για την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη δραστική παρέμβαση της Πολιτείας, με σκοπό την απαρακώλυτη εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου.
8. Συγκεκριμένες και αποφασιστικές ενέργειες για την απαράβατη τήρηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος εντός του Νοσοκομείου της Ρόδου, η υφιστάμενη παράβαση του οποίου μας εκθέτει όλους, εντός και εκτός Ελλάδος!
9. Γνωστοποίηση των αποφάσεων και των ενεργειών μας σε όλα τα Μ.Μ.Ε. της Ρόδου.
10. Μέγιστη δυνατή και μαζική συσπείρωση του Κινήματος των Πολιτών ενάντια στο κάπνισμα, με προσφυγή στην τηλεφωνική γραμμή 1142.

Θεωρούμε δεδομένο ότι μια τέτοια (δύσκολη αλλά άκρως επιτακτική) προσπάθεια θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή νοοτροπίας και προαγωγή του πολιτισμού μας, στοιχεία που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελούν την βαθύτερη και πραγματική αιτία της σημερινής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Ας συστρατευτούμε όλοι μαζί, καπνίζοντες και μη, και ας πούμε
«ΝΑΙ στους άκαπνους χώρους! ΝΑΙ στην υγεία! ΝΑΙ στη ζωή!»

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής:

Γκοτζογιάννης Λευτέρης
Καράκιζας Ιάκωβος
Κατερίνου Φεβρωνία
Κατσογριδάκης Βαγγέλης
Κλαδίτη Σοφία
Κυριακούλης Κυριάκος
Σαραγάς Στέλιος
Σεΐτης Μάνος
Στουραΐτης Γιάννης
Χαμουζάς Τάσος