Εκτύπωση PDF

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ NOSMOKE.GR

Ιανουάριος 2011


Έρευνα για το κάπνισμα πραγματοποίησε τον Ιανουάριο 2011 η μη κερδοσκοπική οργάνωση Nosmoke.gr ανάμεσα σε 220 φοιτητές από 4 πανεπιστήμια της χώρας.


Δείτε εδώ το ερωτηματολόγιο της έρευνας

Τα κύρια ευρήματα ήταν:

1) Αποδοχή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, κλπ.)

Η πλειοψηφία των μη-καπνιστών (68.6%) δήλωσε ότι προτιμά να επισκέπτεται χώρους που απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα, ενώ 26.9% δήλωσε ότι δεν τους πειράζει να καπνίζουν στους χώρους που συχνάζουν. Αντίστοιχα, το ποσοστό των καπνιστών με προτίμηση σε χώρους που απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα ήταν 17.2%, ενώ 48.4% δεν θα επισκέπτονταν χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Επίσης, περίπου 8 στους 10 μη-καπνιστές και 1 στους 4 καπνιστές έχουν αναγκαστεί ή θελήσει να απομακρυνθούν από το τραπέζι τους εξαιτίας του καπνού που προερχόταν από άτομα που κάπνιζαν.

2) Ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα

Σε αντίθεση με τους μη-καπνιστές, οι καπνιστές πιστεύουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος ΔΕΝ θα προστατέψει α) την υγεία των εργαζομένων σε χώρους εστίασης και διασκέδασης από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, β) τα νέα παιδιά από το ξεκίνημα του καπνίσματος!!!

Ακόμη, οι καπνιστές διέφεραν σημαντικά από τους μη-καπνιστές σε σχέση με τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Συγκεκριμένα, οι καπνιστές εμφανίζονται δύσπιστοι και δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία και ότι μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος του πνεύμονα.

Τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη-καπνιστές φαίνεται να αγνοούν σημαντικά δεδομένα για το παθητικό κάπνισμα. Συγκεκριμένα, περίπου 1 στους 4 καπνιστές και μη-καπνιστές δεν είναι βέβαιος/η αν τα τοξικά υπολείμματα από τον καπνό του τσιγάρου παραμένουν σε κλειστούς χώρους ακόμη και αν υπάρχει καλός εξαερισμός! Πιο σημαντικά, 48.4% των μη-καπνιστών και 72% των καπνιστών αγνοούν ή δεν πιστεύουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος!

3) Απαγόρευση του καπνίσματος και (μη) αξιοπιστία των πολιτικών

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η πλειοψηφία των μη-καπνιστών (72%) και σχεδόν οι μισοί καπνιστές (45.1%) πιστεύουν ότι η πλημμελής ή η μη-εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος θα συμβάλλει στην ανομία και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.

Επίσης, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 1 στους 10) καπνιστών και μη-καπνιστών πιστεύει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα για τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Περισσότεροι από 80% καπνιστές και μη-καπνιστές πιστεύουν ότι κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους καπνιστές και τα συνδικάτα και τις ενώσεις των καταστηματαρχών για να άρει την απαγόρευση του καπνίσματος. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το εύρημα σχετικά με τις σχέσεις κράτους και καπνοβιομηχανίας: τόσο οι καπνιστές (79.7%) όσο και οι μη-καπνιστές (78.8%) πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης είναι προϊόν πίεσης από τις καπνοβιομηχανίες.

4) Γενικότερη παραπληροφόρηση

Ένα ακόμα στοιχείο χαρακτηριστικό της γενικότερης παραπληροφόρησης είναι ότι η πλειοψηφία των καπνιστών (60.9%) πιστεύει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης (*ΥΓ). Το αντίστοιχο ποσοστό των μη-καπνιστών με αυτή την άποψη είναι 25.2%.

Ο πρόεδρος του Nosmoke.gr κ. Αλέξανδρος Φωτεινός δήλωσε:

«Οι φοιτητές, ανεξάρτητα αν καπνίζουν ή όχι, δείχνουν να υποστηρίζουν την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, αλλά παράλληλα εμφανίζονται να έχουν ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τις βλαπτικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Έκδηλη είναι επίσης η δυσπιστία τους ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Το Nosmoke.gr θα συνεχίσει αμείωτο τον αγώνα του για την εφαρμογή του νόμου, καθώς και για τη γενικότερη πρόληψη και μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Καλούμε όλους τους πολίτες, καπνιστές και μη, να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το αυτονόητο: Την προστασία της δημόσιας υγείας! Οι ενδιαφερόμενοι ας επικοινωνήσουν μέσω της ιστοσελίδας μας: www.nosmoke.gr».

Διαβάστε αν θέλετε σχετικό δημοσίευμα στον ημερίσιο τύπο

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη και τους φίλους του Nosmoke.gr που φρόντισαν για τη διανομή και συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Κι ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δρ. Λάμπρο Λαζούρα για το σχεδιασμό της έρευνας και την επεξεργασία των στοιχείων.