Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μηνυτήρια αναφορά σε καλλιτέχνες και ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου

Πέμπτη, 4/3/2010

Μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Nosmoke.gr υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά σε καλλιτέχνες και ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου για δημόσια προτροπή σε απείθεια κατά του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους ψυχαγωγίας

Την Πέμπτη 4/3/10 μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Nosmoke.gr υπέβαλαν στην Εισαγγελία Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά της τραγουδίστριας Ματθίλδης Μαγγίρα, του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «BUENA VISTA DINNER CLUB» καθώς και παντός άλλου υπευθύνου για δημόσια προτροπή σε απείθεια έναντι του νόμου 3730/2008 καθώς και της σχετικής υπουργικής απόφασης, που επιβάλλουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους καθώς και την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης προϊόντων καπνού.

Όπως δήλωσαν οι μηνυτές, η διαφημιστική αφίσα για την παράσταση «BIG CIGAR» με την Ματθίλδη Μαγγίρα, η οποία παρουσιάζεται στο προαναφερθέν νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως κάθε Παρασκευή και Σάββατο φέρει τον τίτλο «Η ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΜΑΓΓΙΡΑ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ BIG CIGAR», ενώ στο κάτω αριστερό τέταρτο αυτής εμφανίζεται ένα αναμμένο και καπνίζον πούρο, πάνω από τον καπνό του οποίου αναγράφεται η φράση «ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ … ΑΝΑΜΜΕΝΟ!!!». Η αφίσα έχει εκτεθεί στην δημόσια θέα, καθώς είναι τοποθετημένη σε διαφημιστικά πλαίσια στάσεων λεωφορείων κατά μήκος της οδού Ακαδημίας, αλλά και τοιχοκολλημένη πλησίον αυτού του νυχτερινού κέντρου διασκεδάσεως στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Διαφημιστική καταχώρηση για την παράσταση αυτήν υπάρχει και στο διαδίκτυο και συνεπώς είναι δημόσια προσβάσιμη και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η καταχώρηση αυτή χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως:
.       «…Σε μια εποχή που υποτίθεται ότι έρχεται η απαγόρευση του καπνίσματος η Ματθίλδη Μαγγίρα παρουσιάζει το Big Cigar στέλνοντας τον καπνό σε όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι διαφορετικό, σε όσους τους αρέσουν οι κρυφοί προορισμοί, σε όσους τους αρέσουν να φτιάχνουν μυστικά με τις παρέες … να γίνονται μια παρέα!
.       Το Buena Vista μεταμορφώθηκε στον απόλυτα elegant και ατμοσφαιρικό χώρο και ανοίγει τις πόρτες του στις 22 Ιανουαρίου για να ανάψει την φλόγα του το Big Cigar και να υποδεχθεί όλους εσάς που θέλετε να απολαύσετε την γεύση του…»
.       «…Και αν ακόμα αναρωτιέστε …‘‘μα δεν ήταν σε άλλο χώρο, τι έγινε ?’’. Τίποτα δεν έγινε! Απλά ένα τέτοιο Big Cigar ... δεν τελειώνει ποτέ … και όποιος κατάλαβε … κατάλαβε! … τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στο Buena Vista από τις 22 Ιανουαρίου! Μέσα από τον καπνό το μυστικό θα αποκαλυφθεί!
.       Και τότε …Spread the secret loud! BIG CIGAR @ BUENA VISTA
.       Επιμέλεια – ιδέα – κείμενα – σκηνοθεσία: Ματθίλδη Μαγγίρα…»

Η αναγραφόμενη στην αφίσα έκφραση «ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ … ΑΝΑΜΜΕΝΟ!!!», σε συνδυασμό με τον τίτλο της αφίσας «Η ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΜΑΓΓΙΡΑ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ BIG CIGAR» και την απεικόνιση στην αφίσα του αναμμένου και καπνίζοντος πούρου, αλλά και με τις εκφράσεις της διαφημιστικής καταχώρησης «Σε μια εποχή που υποτίθεται ότι έρχεται η απαγόρευση του καπνίσματος …», «… στέλνοντας τον καπνό σε όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι διαφορετικό, σε όσους τους αρέσουν οι κρυφοί προορισμοί, …», «… για να ανάψει την φλόγα του το Big Cigar και να υποδεχθεί όλους εσάς που θέλετε να απολαύσετε την γεύση του» και «Μέσα από τον καπνό το μυστικό θα αποκαλυφθεί!», προκαλούν, προτρέπουν και διεγείρουν δημόσια σε απείθεια έναντι του νόμου (ν. 3730/2008) και της υπουργικής απόφασης εφαρμογής του (ΥΑ 88202/25.06.2009 - ΦΕΚ 1286/Β/30.06.2009) που έχουν επιβάλει απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή έγχορδη μουσική (με την εξαίρεση της δημιουργίας ειδικού χώρου καπνιζόντων), σε γνώση των καθ’ ων η μήνυση ότι πρόκειται για νόμο του Κράτους που ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και με εμφανή σκοπό την πρόκληση εχθρότητας κατά του εν λόγω νόμου και της υπουργικής απόφασης εφαρμογής του και περιφρόνησης της πολιτειακής εξουσίας, που εκδηλώνεται με την πρόθεση παραβίασης της νόμιμης απαγόρευσης καπνίσματος εντός των κέντρων διασκέδασης.

Παράλληλα, η προαναφερθείσα αφίσα παραβιάζει ευθέως και την απαγόρευση κάθε μορφής διαφήμισης προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους, η οποία επεβλήθη από 1η Σεπτεμβρίου 2009 με την ως άνω υπουργική απόφαση (προτελευταίο εδάφιο αυτής), αφού το απεικονιζόμενο στην αφίσα αναμμένο και καπνίζον πούρο συνιστά προϊόν καπνού κατά την έννοια του άρθρου 1 του ως άνω νόμου και άρα η προβολή του σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους (όπως εν προκειμένω στα διαφημιστικά πλαίσια των στάσεων λεωφορείων και σε τοίχους) συνιστά απαγορευμένη κατά τα ανωτέρω διαφήμιση.

Τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nosmoke.gr κάνουν έκκληση για ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ απέναντι στην παρανομία. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΚΑΘΗΚΟΝ όλων των πολιτών να αναφέρουν στον Εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου διαπιστώνουν.

 


Δείτε εδώ σχετική αναφορά στο θέμα στις ειδήσεις στο STAR Channel

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στα ΝΕΑ

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στην ESPRESSO