Εκτύπωση PDF

Την Καθαρά Δευτέρα εκτός από τον αετό, πετάξτε και τα τσιγάρα σας!

Καθαρά Δευτέρα 15/2/10, Φράγμα Θέρμης

 

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ στην TV100

Με το παραπάνω σύνθημα η Μ.Κ.Ο. Nosmoke.gr & ο Δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν δράση ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010 στο φράγμα της Θέρμης, όπου ανάμεσα σε παραδοσιακές λιχουδιές, θεάματα και χαρταετούς, εθελοντές της Μ.Κ.Ο., μικροί και μεγάλοι, φορώντας λευκά καπελάκια με έμβλημα κατά του καπνίσματος, πλησίαζαν τους επισκέπτες, τους ρωτούσαν αν καπνίζουν και στη συνέχεια τους έκαναν μια πρωτότυπη πρόταση:

Σε περίπτωση που είναι καπνιστές, να ανταλλάξουν το πακέτο των τσιγάρων τους με ένα CD, που εμπεριέχει το γνωστό αντικαπνιστικό τραγούδι με τίτλο «Σε κάνει σκλάβο», σε μια προσπάθεια να καπνίσουν λιγότερο έστω και για μια μέρα. Το τραγούδι το έχουν κατεβάσει δωρεάν μέσω internet πάνω από 40.000 άτομα μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί ευρύτατα σε ringtones, το παίζουν δεκάδες ραδιοσταθμοί σ’ όλη την Ελλάδα κι έχουν μοιραστεί δωρεάν χιλιάδες CD. Είναι σχεδιασμένο εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες της ψυχολογίας με σκοπό να διεισδύει στο υποσυνείδητο των ακροατών του και να τους επηρεάζει. Με δυο λόγια το τραγούδι αυτό σώζει ζωές!

Στους επισκέπτες της εκδήλωσης που δεν καπνίζουν, οι εθελοντές έδιναν 1-2 ενημερωτικά προσπέκτους για το κάπνισμα, που μπορούν κι αυτοί με τη σειρά τους να τα δώσουν σε κάποιους δικούς τους ανθρώπους που καπνίζουν, με σκοπό να τους αφυπνίσουν. Οι εθελοντές επίσης ενημέρωναν τους παρευρισκομένους για την ιστοσελίδα της Μ.Κ.Ο. (www.nosmoke.gr), που εμπεριέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών και υλικού για καπνιστές και μη, και απ’ όπου μπορούν όποιοι θέλουν να συμμετάσχουν και αυτοί στις δράσεις εθελοντισμού της Nosmoke.gr για την πρόληψη και μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας, καθώς και να κατεβάσουν ειδικά σχεδιασμένα ringtones διακοπής καπνίσματος και να τα δωρίσουν σε γνωστούς και φίλους που καπνίζουν μεν, αλλά θα ήθελαν να το κόψουν, με σκοπό φυσικά να τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους.

Παρόλο που το κρύο ήταν τσουχτερό οι μικροί εθελοντές ήταν από νωρίς έτοιμοι και προσέγγιζαν με χαμόγελο τους παρευρισκόμενους. Οι αντιδράσεις του κόσμου ποικίλες. Πολλοί ήταν αυτοί που αντάλλαξαν τα τσιγάρα τους με το CD, άλλοι θεώρησαν ότι η οικονομική κρίση δεν τους επιτρέπει να δώσουν ούτε ένα τσιγάρο, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι οι προηγούμενες γενειές δεν είχαν τη γνώση και την υποστήριξη να αποφύγουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, κάτι που πρέπει να αναδείξουμε ώστε να απομακρύνουμε τα παιδιά μας από αυτή τη βλαβερή για την υγεία μας συνήθεια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν περίπου 2500 φυλλάδια και 500 CDs, ενώ ήταν πάρα πολλοί αυτοί που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την MKO Nosmoke.gr και να γίνουν μέλη της.

Ευχαριστούμε θερμά το Χρόνη Παπαβασιλείου, το Γιάννη Παπαδόπουλο, καθώς και όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που έλαβαν μέρος, για την άψογη διοργάνωση και εκτέλεση της δράσης!