Εκτύπωση PDF

ΕΡΕΥΝΑ «NOSMOKE.GR» ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

21/12/2009 – 12/1/2010

 

Η μη κυβερνητική οργάνωση Nosmoke.gr διεξήγαγε έρευνα από 21/12/09 – 12/1/10 ανάμεσα στους 300 Έλληνες βουλευτές σχετικά με το πρόβλημα του καπνίσματος στη χώρα μας και τους τρόπους επίλυσής του.

Απάντησαν 41 βουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, άλλοι καπνιστές κι άλλοι μη. Ένα γενικό συμπέρασμα είναι πως οι βουλευτές είναι πολύ πιο τολμηροί ως προς την επίλυση του προβλήματος από το άτολμο υπουργείο υγείας. Και μας προξένησε πραγματικά εντύπωση η ΑΠΟΧΗ από την έρευνά μας ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είναι και βουλευτής. Και μάλιστα να τονίσουμε ότι το «Nosmoke.gr» έχει ζητήσει ακρόαση από την υπουργό εδώ και 2 μήνες κι ακόμα περιμένουμε!!! Θα είναι ΜΕΓΑΛΟ ΣΦΑΛΜΑ της υπουργού να προχωρήσει στις περαιτέρω ρυθμίσεις της νομοθεσίας, χωρίς να έχει μιλήσει πρώτα με τους εκπροσώπους του Nosmoke.gr, που είναι ο πλέον ενεργός οργανισμός για τον έλεγχο του καπνίσματος στη χώρα μας και εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Οι απαντήσεις των βουλευτών συνοψίζονται ως εξής:

  1. Όλοι σχεδόν οι βουλευτές απάντησαν πως το δικαίωμα του μη καπνιστή να μην εισπνέει καπνό είναι ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ από το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει όπου θέλει.
  2. Όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές συμφωνούν πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δίνει στους καπνιστές μια σημαντική ευκαιρία να προσπαθήσουν να το κόψουν ή έστω τουλάχιστον να το μειώσουν
  3. Όλοι σχεδόν συμφωνούν πως η χώρα μας θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προσαρμόσει την εθνική της νομοθεσία, σύμφωνα με τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταργώντας τις εξαιρέσεις από την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όπως έκαναν και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όταν είδαν πως το μοντέλο με τις εξαιρέσεις δε λειτουργεί.
  4. 35 από τους 41 βουλευτές συμφωνούν ότι η ΚΑΘΟΛΙΚΗ απαγόρευση του καπνίσματος σε ΟΛΟΥΣ τους κλειστούς δημόσιους χώρους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, όπως έχει πλέον εφαρμοστεί με επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου υγείας στα πλαίσια της «επικαιροποίησης» της γνωστής υπουργικής απόφασης. Μόλις 5 βουλευτές υποστηρίζουν πως απλά πρέπει να εφαρμοστεί ο υπάρχων νόμος με διενέργεια ελέγχων και εφαρμογή κυρώσεων στους παραβάτες και μόνο 1 βουλευτής τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού των καταστημάτων σε καπνιστές και μη.
  5. 16 από τους 41 βουλευτές που απάντησαν δεν έχουν καπνίσει ποτέ, 16 το έχουν κόψει και 9 καπνίζουν.
  6. Οι παρατάξεις που πρόσκεινται οι βουλευτές είναι: 21 ΠΑΣΟΚ, 14 ΝΔ, 4 ΛΑΟΣ, 1 ΚΚΕ & 1 ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τις απαντήσεις του κάθε βουλευτή

Δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα

Ευχαριστούμε θερμά τους:

- Χριστίνα Γκόβα, Βασιλίκα Φράνγκου & Χρήστο για τη βοήθεια κατά τη συλλογή των απαντήσεων και κατά την επεξεργασία των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων

- Δημήτρη Τσάχαλη, για την κατασκευή των μενού στα pdf αρχεία

- Δημήτρη Τσούκαλο για τη γενικότερη τεχνική υποστήριξη

 


Σχετικές συνεντεύξεις / δημοσιεύματα:

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή

Δελτίο ειδήσεων στο Κανάλι 1 Πειραιά

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Δελτίο ειδήσεων στο Ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84