Εκτύπωση PDF

Μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Nosmoke.gr υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά σε καλλιτέχνες και ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου για δημόσια προτροπή σε απείθεια κατά του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους ψυχαγωγίας

Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2009

 

Την Παρασκευή 18/12/09 μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Nosmoke.gr υπέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα της πόλης της Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά των τραγουδιστών Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Κότσιρα, του μουσικού συγκροτήματος «Κίτρινα Ποδήλατα», καθώς και του ιδιοκτήτη του Πολυχώρου «Μύλος» της Θεσσαλονίκης, για δημόσια προτροπή σε απείθεια έναντι του νόμου 3730/2008 καθώς και της σχετικής υπουργικής απόφασης, που επιβάλλουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Όπως δήλωσαν οι μηνυτές, στη διαφημιστική αφίσα της «Αποθήκης» του Πολυχώρου «Μύλος» της Θεσσαλονίκης που έχει εκτεθεί σε δημόσια θέα και μάλιστα είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του «Μύλου», συνεπώς είναι δημόσια προσβάσιμη και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, διαφημίζεται μία σειρά συναυλιών των τραγουδιστών Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα και του μουσικού συγκροτήματος «Κίτρινα Ποδήλατα» με τις εξής εκφράσεις, υπό τον τίτλο «“Νόου σμόκιν” - Η μουσική κόντρα στις απαγορεύσεις!!!»: «Καλλιτέχνες κόντρα στην ανία της τυποποίησης και της επανάληψης, προτάσσουν στις καθημερινές απαγορεύσεις το δικό τους «όχι» και επιλέγουν να κάνουν συναυλίες με τίτλο «Νόου Σμόκιν» βγάζοντας τη γλώσσα στη γνωστή επίσημη επιβολή». Η αφίσα καταλήγει ως εξής: «Τέλειο σκηνικό γι’ αυτή τη μουσική συνεύρεση είναι η «Αποθήκη του Μύλου» από την Παρασκευή 18/12/09 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22:30 για λίγες παραστάσεις. Εκεί όπου όλα απαγορεύεται να απαγορεύονται».

Η έκφραση «βγάζοντας τη γλώσσα στη γνωστή επίσημη επιβολή», σε συνδυασμό με τον τίτλο «Η μουσική κόντρα στις απαγορεύσεις !!!», τη διαφήμιση του συναυλιακού χώρου της «Αποθήκης» του «Μύλου» ως «Εκεί όπου όλα απαγορεύεται να απαγορεύονται» και την φωτογραφία της αφίσας όπου οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Κότσιρας κρατούν πούρο στο χέρι, προκαλούν, προτρέπουν και διεγείρουν δημόσια σε απείθεια έναντι του νόμου και της υπουργικής απόφασης εφαρμογής του που έχουν επιβάλει απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή έγχορδη μουσική (με την εξαίρεση της δημιουργίας ειδικού χώρου καπνιζόντων), σε γνώση τους ότι πρόκειται για νόμο του Κράτους. Δεν πρόκειται για κριτική στο νόμο Αβραμόπουλου, αλλά για ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ να παραβιασθεί ο νόμος αυτός στο συναυλιακό χώρο από τους εκεί παρευρισκόμενους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι Μαχαιρίτσας-Κότσιρας και τα «Κίτρινα Ποδήλατα» όχι μόνο δε σέβονται το θεσμοθετημένο δικαίωμα όλων σε χώρους διασκέδασης ελεύθερους από καπνό, αλλά έχουν και εμφανώς ως σκοπό την πρόκληση περιφρόνησης και εχθρότητας κατά της εν λόγω νομοθεσίας, η οποία έχει θεσπισθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι του…καπνίσει στον ιδιωτικό του χώρο, αλλά όχι σε δημόσιο χώρο όπου παραβιάζει το δικαίωμα των συμπολιτών του να μην υφίστανται τον καπνό του. Πρόκειται για ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΝΟΜΟΥ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ψηφισμένου από την δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή των Ελλήνων.

Τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nosmoke.gr κάνουν έκκληση για ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ απέναντι στην παρανομία. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΚΑΘΗΚΟΝ όλων των πολιτών να αναφέρουν στον Εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου διαπιστώνουν.

 


Σχετικές συνεντεύξεις & δημοσιεύματα

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά / 21-12-2009

Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ / 22-12-09

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία / 22-12-09

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER / 22-12-09

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Espresso / 23-12-09