Εκτύπωση PDF

Εκδήλωση για το κάπνισμα στην Κομοτηνή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

 

Πως θα αντιδρούσατε αν αντικρίζατε μια μεγάλη επιδαπέδια χειροτεχνία μαθητών Δημοτικών Σχολείων στην κεντρική πλατείας της πόλης σας και νέους εθελοντές να σας πλησιάζουν για να σας ενημερώσουν για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος και τους τρόπους σταδιακής μείωσης και διακοπής του με ενημερωτικά φυλλάδια, CD, στυλό και αναμνηστικά δωράκια;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η Νομαρχία Ροδόπης, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης (Κατεύθυνση Κοινωνικης Εργασιας) του Δ.Π.Θ., το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Κομοτηνής, το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Α'θμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης και η Αντικαρκινική Εταιρεία Ροδόπης διοργάνωσαν ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Μην αφήνεις το μέλλον σου να γίνει καπνός», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009 από τις 10:00 έως τις 14:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν μαθητές της έκτης Δημοτικού Σχολείων της Κομοτηνής, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) Δήμου Κομοτηνής, εθελοντές και οι Μ.Κ.Ο. «PRAKSIS» και «NOSMOKE.GR».

Συγκεκριμένα οι δράσεις ήταν οι εξής:

Στήσιμο περιπτέρου με έντυπο ενημερωτικό υλικό από διάφορες ΜΚΟ, όπως PRAKSIS, Αντικαρκινική Εταιρεία Ελλάδος, NOSMOKE.GR
Κατασκευή μεγάλης επιδαπέδιας χειροτεχνίας από μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού με αντικαπνιστικό μήνυμα.
Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού σε καφετέριες και στέκια νέων όπου θα έγινε ανταλλαγή του CD που περιλαμβάνει το τραγούδι του Αλέξανδρου Φωτεινού «Σε κάνει σκλάβο» με πακέτο τσιγάρων σε μια προσπάθεια περιορισμού - ακόμη και διακοπής - του καπνίσματος.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος...

Η 31η του Μάη έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκστρατείες από σχετικούς φορείς - Μ.Κ.Ο και Υπηρεσίες - με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, θεωρούμε πως η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος είναι διπλά σημαντική αφού ένα μόλις μήνα μετά θα απαγορευτεί το κάπνισμα σ' όλους τους δημόσιους χώρους (Ν. 3730, 23/12/2008). Διαφαίνεται η αναγκαιότητα λοιπόν να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και στήριξη των πολιτών, για να μην αντιμετωπιστεί η προσπάθεια αυτή σαν ένας ακόμη Νόμος, αλλά σαν ευκαιρία για αλλαγή τρόπου ζωής.

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Europe Direct Κομοτηνής