Εκτύπωση PDF

Διασκέδαση χωρίς καπνό

Ρεπορτάζ: Αντωνία Λινού

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος
20/6/2011


«Ντουμάνι έχει γίνει!», διαμαρτύρονταν μέχρι πρότινος καπνιστές και μη, που προσπαθούσαν να διασκεδάσουν από κοινού μέσα σε χώρους μαγαζιών όπου ο καπνός «κοβόταν με το μαχαίρι», με αποτέλεσμα να… μη βλέπεις το διπλανό σου!

Και μπορεί τα νέα μέτρα να βελτίωσαν σε αρκετό βαθμό την ποιότητα της διασκέδασής μας, αλλά ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η παρουσία μας σε τέτοιους χώρους μόνο κακό στην υγεία και τη διάθεσή μας προκαλεί! Ετσι, δημιουργήθηκε ο Οργανισμός NoSmoke.gr που προσπαθεί να αφυπνίσει όλους τους πολίτες ώστε να καταλάβουν ότι είναι επιβεβλημένο ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Για τη δράση του Οργανισμού μίλησε στον «Α.Τ.» ο δημιουργός του, Αλέξανδρος Φωτεινός, ο οποίος, μη αντέχοντας άλλο την κάπνα των νυχτερινών μαγαζιών αποφάσισε να… αλλάξει τρόπο διασκέδασης. Αρχικά κατασκεύασε μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο απ’ όπου διοργάνωνε ψυχαγωγικές βραδιές χωρίς καπνό(!!!) και στη συνέχεια ίδρυσε το NoSmoke.gr.

* Πώς προέκυψε η ιδέα για την ίδρυση του Οργανισμού;
«Ξεχείλισε το ποτήρι, που λέει κι ο λαός! Μ’ αρέσει να χορεύω λάτιν, αυτό είναι το χόμπι μου, και στα μαγαζιά που πήγαινα επικρατούσε η απόλυτη κάπνα. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν πρόκειται να το ανεχθώ γιατί με υποβαθμίζει ως άνθρωπο. Δημιούργησα μια ιστοσελίδα και σύντομα μαζευτήκαμε πάρα πολλοί που θέλαμε να διασκεδάζουμε σε χώρους χωρίς καπνό»!

* Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση θα διώξει τον κόσμο από τα μαγαζιά. Ποια είναι η άποψή σας;
«Είναι αστείο να ισχυριζόμαστε ότι ο νόμος θα μειώσει τον τζίρο. Υπάρχει λογική αναστάτωση στον κόσμο, αλλά αν όλοι οι επιχειρηματίες τον υποστηρίξουν, με τη συνδρομή της Πολιτείας, ο τζίρος δεν θα πέσει. Το αντίθετο: θα δουν στα μαγαζιά τους κόσμο που δεν είχαν ξαναδεί»!

* Παρότι η Πολιτεία δαπανά τεράστια ποσά σε αντικαπνιστικές καμπάνιες, γιατί δεν βλέπουμε αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του καπνίσματος;

«Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις - κλειδιά που θέτουν εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου, στις δράσεις οργανώσεων όπως εμείς και στις φωνές που λένε την αλήθεια. Ομως, έχει ημερομηνία λήξεως όλο αυτό γιατί η αλήθεια θα λάμψει. Σύμφωνα με έρευνες, η πλειονότητα επιθυμεί την προστασία της δημόσιας υγείας».

* Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους καπνιστές;
«Οτι όλοι μαζί θα ζούμε καλύτερα σε άκαπνους χώρους»!!!

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.nosmoke.gr