Εκτύπωση PDF

Μάθημα κατά του καπνίσματος από 12χρονους

Της ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΡΤΣΙΛΙΔΟΥ

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος
1/6/2011


Δεκάδες παιδιά ηλικίας 12 ετών βρέθηκαν χθες το πρωί στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας για να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά του καπνίσματος προς τους γονείς, συγγενείς και μεγαλύτερους φίλους τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Με φράσεις όπως «το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά», «είναι άσχημο να βγαίνουμε για φαγητό με τους γονείς μας και να μας πνίγει ο καπνός των τσιγάρων» και «το κάπνισμα σκοτώνει» συμμετείχαν στην υπαίθρια δράση της εθελοντικής οργάνωσης κατά του καπνίσματος «NoSmoke.gr». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εθελοντές καθώς και αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Ο υπεύθυνος της οργάνωσης «NoSmoke.gr» Αλέξανδρος Φωτεινός ανέφερε στον «Α.Τ.» πως η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό καπνιστές και μη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπέρ της δημόσιας υγείας μέσω της διατήρησης χώρων, όπου θα εφαρμόζεται κατά γράμμα ο νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος. «Είναι γενική παραδοχή ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται λόγω αδιαφορίας και αδράνειας της Πολιτείας, την οποία καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της» τόνισε ο Αλέξανδρος Φωτεινός.

Με «λάφυρα» δεκάδες πακέτα τσιγάρων, τα οποία περαστικοί καπνιστές άφηναν στους εθελοντές με αντάλλαγμα ένα cd με χρήσιμες συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος, ο κ. Φωτεινός δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου. Από τη μία τα παιδιά, τα οποία έγιναν δάσκαλοι των ενηλίκων, προβάλλοντας τις άσχημες συνέπειες του καπνίσματος και από την άλλη οι αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, που έστειλαν μηνύματα υγείας και ευεξίας, έδωσαν το παράδειγμα σε πολλούς καπνιστές να κάνουν την αλλαγή στη ζωή τους. Επίσης, σε ειδικό βιβλίο, το οποίο υπήρχε στο σταντ της οργάνωσης μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές υπέρ της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.