Εκτύπωση PDF

Προγράμματα για…θεριακλήδες

Εφημερίδα Κυριακάτικη Αυριανή

17 Απριλίου 2011

Κυριακή Τσουμάκα – Εύη Χρήστου


Τους  χώρους μη καπνιζόντων φαίνεται να προτιμά πλέον ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ «NoSmoke.gr» σε τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας.

Όπως τονίζει στην «Κ.Α.» ο πρόεδρος της ΜΚΟ «NoSmoke.gr», κ. Αλέξανδρος Φωτεινός η πλειονότητα των μη καπνιστών, καθώς και 1 στους 4 καπνιστές δηλώνει ότι έχει ενοχληθεί από τον καπνό του διπλανού του και έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι. Επιπλέον, τόσο οι καπνιστές, όσο και οι μη-καπνιστές φαίνεται να αγνοούν σημαντικά δεδομένα για το παθητικό κάπνισμα, όπως αναφέρεται στην έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, του Πειραιά και του Ιονίου.
Οι καπνιστές εμφανίζονται δύσπιστοι και δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία και ότι μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος του πνεύμονα. Την ίδια ώρα, οι καπνιστές δεν πιστεύουν ότι θα προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων με την απαγόρευση του καπνίσματος. Ευθύνες σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή, την άγνοια για το παθητικό κάπνισμα, αποδίδει ο κ. Φωτεινός στο κράτος, το οποίο αφενός δεν κάνει  αντικαπνιστικές εκστρατείες, αφετέρου δεν βοηθάει της οργανώσεις να κάνουν εκείνες.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται και στο γεγονός ότι παρά το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης, κανένας επιχειρηματίας δε φαίνεται μέχρι στιγμής, να το εφαρμόζει. «Οι ιδιοκτήτες μπαρ, καφετεριών και κέντρων διασκεδάσεων έχουν επαναστατήσει, καθώς αρχικά εφάρμοσαν το μέτρο και έβλεπαν το διπλανό τους να παρανομεί και να ανεβάζει τον τζίρο του καταστήματος. Επομένως, ακολούθησαν και εκείνοι την ίδια μέθοδο, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Το κράτος από την πλευρά του, αντί να απαντήσει στα ψευδοεπιχειρήματα των ιδιοκτητών περί κρίσης και μείωσης του τζίρου – που παρεμπιπτόντως, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται όπου απαγορεύεται το κάπνισμα – έχει διαπράξει,  αντιθέτως ένα έγκλημα: Νομιμόφρονες επιχειρήσεις υποχρεούνται σε παρανομία», εξηγεί ο κ. Φωτεινός.
Τέλος, τονίζει ότι ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας, είναι το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία στα κυβερνώντα κόμματα και αποδεικνύεται τελικά, ότι  όποιος πιέζει πιο δυνατά, επιτυγχάνει.

...

(Το άρθρο συνεχίζει και αναφέρεται στα προγράμματα διακοπής καπνίσματος, στους λόγους για τους οποίους οι έλληνες καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, στα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος καθώς επίσης και στους μύθους γύρω από τη διακοπή του)