Εκτύπωση PDF

Επαναφέρουν τα τασάκια οι επιχειρηματίες

Της Εύης Χρήστου

Κυριακάτικη Αυριανή / 31-10-10


Αποφασισμένοι να επαναφέρουν τα τασάκια στα τραπέζια των εστιατορίων και των χώρων διασκέδασης δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους, μπροστά στο φόβο να μπει «λουκέτο» στο μαγαζί τους και αδιαφορώντας για τις συνέπειες του νόμου. Από την άλλη πλευρά, το μέτρο της απαγόρευσης του τσιγάρου βρίσκει σύμφωνη μια μερίδα του κόσμου που θέτει ως πρωταρχικό ζήτημα την υγεία.

[...Στην αρχή το άρθρο αναφέρεται στα παράπονα κάποιων φορέων για πτώσης του τζίρου στους χώρους εστίασης...]

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Nosmoke.gr», Αλέξανδρος Φωτεινός καθιστά σαφές πως «το θέμα του τζίρου των επιχειρήσεων δε θα έπρεπε να τίθεται ως θέμα διαπραγμάτευσης, μπροστά στο ζήτημα της ανθρώπινης ζωής και υγείας». Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, οι καταστηματάρχες αφ’ ενός έχουν κάνει μια παρανόηση του όλου θέματος, αφ’ ετέρου, προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα που δημιουργούν οι ίδιοι με τη στάση και συμπεριφορά τους. «Ευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ότι με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, ο τζίρος των επιχειρήσεων δε μειώνεται, αντιθέτως, αυξάνεται. Αυτό που έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα τα κέρδη, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και το γεγονός ότι δε συμμορφώνονται όλοι στο γράμμα του νόμου», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Υπέρ του μέτρου, τάσσεται την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς ωστόσο, να παύει να συμμερίζεται τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Όπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων για την Ασφάλεια της Πόλης, Ανδρέας Παπαδάκης, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, όπως επιτάσσει η Ε.Ε. «Σαφώς και υπάρχουν επιπτώσεις στο τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά αυτό πρέπει να το αντιληφθεί το αρμόδιο υπουργείο. Εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στην επιτήρηση και την αστυνόμευση που πρέπει», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Όσον αφορά στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ως τώρα, τονίζει: «Κάνουμε τις απαραίτητες υποδείξεις και παρατηρήσεις. Από κει και πέρα, όποιος δε συμμορφώνεται, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί τις συνέπειες των πράξεών του. Έχουν πέσει ήδη κάποια πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 50 ευρώ για τον πελάτη και 500-600 ευρώ για τον επιχειρηματία».

[...Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται σε φορείς που είναι αντίθετοι στα νέα μέτρα και που κάποιοι έχουν κάνει και προσφυγή στο ΣτΕ...]