Εκτύπωση PDF

Περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος

Η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο;
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010

Ρεπορτάζ: Γεωργία Βορύλλα
Σεπτέμβριος 2010

 

Καπνιστές vs. Αντικαπνιστές

Κι ενώ οι ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, οι αντικαπνιστές από τη μεριά τους αντικρούουν τα επιχειρήματα που προβάλλονται και δείχνουν με το δάχτυλο τις καπνοβιομηχανίες και τα τεράστια κέρδη που διακυβεύονται. «Το επιχείρημα ότι το κάπνισμα είναι επιλογή ακούγεται αληθοφανές αλλά δεν είναι. Είναι επιλογή η πλύση εγκεφάλου; Δηλαδή ο έφηβος στην ουσία έχει επιλογή; Οι έφηβοι και οι νέοι σήμερα δε βάζουν τα δεδομένα κάτω, τα υπέρ και τα κατά, ώστε στη συνέχεια ν’ αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν το κάπνισμα. Δεν κάνουν καμία συνειδητή επιλογή. Απλά ακολουθούν τα πρότυπα της κοινωνίας που ζουν», αντιτείνει ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Nosmoke.gr», κ. Αλέξανδρος Φωτεινός.

Τελικά, αν απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, μπορεί πράγματι οι επιχειρήσεις να οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή; Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του «Nosmoke.gr» Δρ. Λάμπρο Λαζούρα που έχει εκπονήσει έρευνα για τις οικονομικές επιπτώσεις από την απαγόρευση του καπνίσματος, τα έσοδα των επιχειρήσεων που είναι «καθαρές καπνού» παραμένουν σταθερά ή και αυξάνονται. «Αυτό είναι αναμενόμενο» λέει ο κ. Φωτεινός, ο οποίος εξηγεί ότι σύμφωνα με παραδείγματα από όλο τον κόσμο, τους πρώτους μήνες της απαγόρευσης θα υπάρξει αναταραχή αλλά μόλις έρθει μια ισορροπία «οι καπνιστές θα συνεχίσουν να βγαίνουν έξω αλλά πλέον έξω θα βγαίνουν και άνθρωποι που έμεναν στα σπίτια τους, διότι δεν άντεχαν τους γεμάτους καπνό χώρους». Βεβαίως, ο πρόεδρος του «Nosmoke.gr» συμφωνεί ότι το «παραθυράκι» που αφήνει το υπουργείο Υγείας για τα καταστήματα άνω των 300 τετραγωνικών με ζωντανή μουσική είναι πιθανό να αποτελέσει αφορμή για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και να επηρεάσει τα κέρδη, γι’ αυτό επιμένει στην καθολική απαγόρευση από την πρώτη μέρα.

Εικόνες απείρου… κάλους!

Τον Απρίλιο του 2008, το υπουργείο Υγείας διεξήγαγε έρευνα με θέμα τα αντικαπνιστικά μέτρα που σκόπευε να εφαρμόσει ένα χρόνο μετά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 77,3% των Ελλήνων τασσόταν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και το 79,8% των καπνιστών δήλωνε ότι ήθελε να κόψει το κάπνισμα. Παρ’ όλες τις δηλώσεις και τις προθέσεις όμως, ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος δημιούργησε εικόνες γραφικότητας στους δημόσιους χώρους: πελάτες μαγαζιών έσβηναν τα «παράνομα» τσιγάρα μέσα στα διακοσμητικά κεριά ή σερβιτόροι προμήθευαν τους καπνιστές με άδεια κουτιά αναψυκτικών εν είδει σταχτοδοχείου, με τον όρο αν ανοίξουν τα φώτα και μπουν ελεγκτές να αναλάβουν οι ίδιοι εξολοκλήρου την ευθύνη για την παρασπονδία!
«Ας μη γελιόμαστε. Πέρυσι οι έλεγχοι δεν ξεκίνησαν ποτέ, επειδή ποτέ δε βγήκε υπουργική απόφαση που να ορίζει ποιος είναι υπεύθυνος για να κάνει τους ελέγχους και να διαπιστώσει εάν τηρείται ο νόμος απαγόρευσης του καπνίσματος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Nosmoke.gr». Ο κ. Φωτεινός υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι χώρες που είχαν συμπεριλάβει στη νομοθεσία τους εξαιρέσεις στις απαγορεύσεις καπνίσματος, όταν διαπίστωσαν ότι το μοντέλο αυτό δε λειτουργούσε, κατήργησαν από τις αρχές του χρόνου τις εξαιρέσεις αυτές, εφαρμόζοντας μια καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κύπρο, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη ΦΥΡΟΜ, ακόμη και την Τουρκία από το 2009.