Εκτύπωση PDF

Τα κέντρα αρχίζουν να υπολογίζουν ζημιές

Της Ιφιγένειας Διαμάντη

Εφημερίδα Καθημερινή, 28/8/10

 

Παράταση έχουν ζητήσει οι ιδιοκτήτες περιπτέρων για την αποκαθήλωση των διαφημίσεων τσιγάρων και καπνού από τις τέντες και τις προσόψεις τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων, κ. Γιάννης Πλακόπουλος. Ωστόσο, η σχετική απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα έσοδα που αποφέρει μια τέτοια διαφήμιση κυμαίνονται από 500 έως 800 ευρώ ετησίως στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τους ενοικιαστές περιπτέρων και περιορίζονται στο κόστος της κατανάλωσης ρεύματος για την ηλεκτροδότησή της, ενώ για τους ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στα 1.000 έως 2.000 ευρώ τον χρόνο. Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές περιπτέρων εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στη δουλειά τους η νέα απαγόρευση. «Οταν είχε τεθεί σε ισχύ ο νόμος Αβραμόπουλου, είχαμε πτώση στις πωλήσεις της τάξης του 4%. Φέτος, από την αρχή του 2010, έχει φθάσει στο 11%. Με τα νέα μέτρα, θα αυξηθεί και αυτό θα φανεί εντονότερα τον χειμώνα, όταν ο κόσμος δεν θα βγαίνει εύκολα στο κρύο για να καπνίσει», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Πλακόπουλος.

Παρόμοια είναι η πρόβλεψη και των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την πτώση του τζίρου τους που είχε φθάσει στο 6% όταν είχε ξεκινήσει η ισχύς του προηγούμενου νόμου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ηλία Χατζηβασίλογλου, πέραν των όσων προβλέπει ο νέος νόμος, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν λάβει λεπτομερέστερη ενημέρωση από κάποιο από τα συναρμόδια υπουργεία. «Ο νόμος είναι νόμος και συμμορφωνόμαστε με τις επιταγές του», λέει η κ. Πέγκυ Δόριζα, διευθύντρια Επικοινωνίας της Japan Tobacco International Hellas, προσθέτοντας ότι «στο εξωτερικό, την πτώση της κατανάλωσης που σημειώνεται το πρώτο εξάμηνο μετά την απαγόρευση ακολουθεί ανάκαμψή της, η οποία όμως δεν φθάνει στο 100%».

Την εβδομάδα που πέρασε, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Nosmoke.gr» ειδοποίησε ηλεκτρονικά τα μέλη της να ασκήσουν πίεση στην υπουργό για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης μέχρι τις 31/8. «Η ενέργειά μας ήταν επιτυχημένη. Περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή της», λέει ο πρόεδρος του «Nosmoke.gr», κ. Αλέξανδρος Φωτεινός.