Εκτύπωση PDF

Δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος

Της Ιφιγένειας Διαμάντη

Εφημερίδα Καθημερινή, 25/8/10

 

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει έως ότου τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τον νόμο 3868/2010 που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο άγνωστο παραμένει πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης ή ερμηνευτική εγκύκλιος.

Το θέμα ανακίνησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Nosmoke.gr, ειδοποιώντας ηλεκτρονικά τα μέλη της να ασκήσουν πίεση για την έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τις 31/8, καλώντας στα τηλέφωνα του γραφείου της υπουργού και αποστέλλοντας mail τόσο σε εκείνη όσο και στον πρωθυπουργό. «Θα είναι κρίμα αυτός ο νόμος να έχει την τύχη του προηγούμενου, ο οποίος ποτέ δεν τέθηκε ουσιαστικά σε εφαρμογή για τον ίδιο λόγο» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Nosmoke.gr, κ. Αλέξανδρος Φωτεινός. «Χωρίς την έκδοση ΚΥΑ και ερμηνευτικής εγκυκλίου δεν θα είναι δυνατή η υποβολή καταγγελιών ούτε ο αυτεπάγγελτος έλεγχος των αρμοδίων οργάνων στις περιπτώσεις μη τήρησης της απαγόρευσης ή η επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών και η επιβολή προστίμων για βεβαιωμένες παραβάσεις».

Την ίδια στιγμή, άγνοια και παράλληλα ανησυχία εκφράζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή του νέου νόμου, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον τζίρο τους εν μέσω δύσκολης οικονομικά περιόδου. «Δεν γνωρίζουμε τίποτε περισσότερο από ό, τι αναφέρει ο νόμος. Πάντως, όταν είχε ξεκινήσει η ισχύς του νόμου Αβραμόπουλου είχαμε 6% πτώση του τζίρου. Τώρα θα είναι μεγαλύτερη» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ηλίας Χατζηβασίλογλου. Από την πλευρά τους, πηγές του υπ. Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα του νόμου και ότι ακόμη και αν υπάρχουν εκκρεμότητες θα διευθετηθούν εγκαίρως.

Ο νέος νόμος απαγορεύει από 1/9 το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με εξαίρεση τους χώρους άνω των 300 τ. μ. και τα καζίνο, για τους οποίους η απαγόρευση θα ισχύσει από 1ης Ιουνίου 2011.