Προτάσεις Nosmoke.gr για το επικείμενο νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το κάπνισμα
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2010
Πριν προχωρήσουμε στις αναλυτικές μας προτάσεις, επισημαίνουμε 2 σημεία που είναι καίριας σημασίας:
1) Πιστεύουμε ότι η 8μηνη εξαίρεση των μεγάλων νυχτερινών κέντρων θα είναι λάθος, γιατί πιθανότατα θα πυροδοτήσει κατά ένα μέρος τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με ενδεχόμενη επίδραση στο τζίρο κάποιων επιχειρήσεων. Και κάτι τέτοιο φυσικά θα δημιουργήσει στον κόσμο εσφαλμένες εντυπώσεις και ένα ισχυρό ρεύμα αντίδρασης κατά του νόμου. Δείτε αν θέλετε τη σύνοψη ερευνών που έκανε ο Λάμπρος Λαζούρας, επιστημονικός συνεργάτης του Nosmoke.gr, που αποδεικνύει ότι με την καθολική απαγόρευση χωρίς εξαιρέσεις ο τζίρος των επιχειρήσεων παραμένει σταθερός ή ανεβαίνει.
2) Σχετικά με τους λεγόμενους «ημιυπαίθριους χώρους» κατά την άποψή μας θα είναι επίσης λάθος να εξαιρεθούν και να επιτρέπεται το κάπνισμα εκεί, καθότι όλοι γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία των χώρων με το χαρακτηρισμό αυτό είναι περίκλειστοι με ζελατίνες ή τζαμαρίες και στην πράξη πρόκειται για κλειστούς χώρους, όπου ο αέρας δεν ανανεώνεται.
Οι προτάσεις του Nosmoke.gr αναλυτικά
Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να επιτύχει ο καινούριος νόμος το σκοπό του είναι οι εξής:
1) Νόμος σαφής και πλήρης χωρίς εξαιρέσεις
O νέος νόμος θα πρέπει να είναι σαφής και ολοκληρωμένος, χωρίς ελλείψεις, εξαιρέσεις και παραθυράκια, και να θεσπίζει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους (περιλαμβανομένων νυχτερινών κέντρων, bar, κάθε είδους χώρων εργασίας, κάθε είδους μέσων μεταφοράς, χώρων αναμονής, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε είδους και βαθμίδας, ημιυπαίθριων χώρων καταστημάτων εστίασης κλπ.) καθώς και τη σαφή απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης προϊόντων καπνού (φανερής, κρυφής, χορηγίας, δειγματισμού κλπ).
Ο νέος αυτός νόμος θα πρέπει επίσης να συγκεντρώνει όλους τους προηγούμενους εν ισχύ νόμους σε έναν. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό: 1) O νέος νόμος να περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες διατάξεις και ταυτόχρονα να καταργεί όλους τους προηγούμενους, είτε 2) ο νόμος να εμπεριέχει τις καινούριες διατάξεις και ταυτόχρονα κατάλογο όλων των απαγορεύσεων με παραπομπές προς όλους τους υπόλοιπους εν ισχύ νόμους.
Απαραίτητος επίσης είναι ο απόλυτα σαφής ορισμός του κάθε χρησιμοποιούμενου όρου. Π.χ. Τι ακριβώς ονομάζουμε ημιυπαίθριο χώρο, ανοιχτό χώρο, δημόσιο χώρο, χώρο εργασίας, διαφήμιση, υπαίθρια διαφήμιση κλπ. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ως «ημιυπαίθριος» ένας χώρος περίκλειστος από τον υπεύθυνο με ζελατίνες και μόνιμες δομές, όπου ο αέρας δεν ανανεώνεται επαρκώς.
2) Διεύρυνση του πεδίου των ελεγκτικών οργάνων
Ένας μηχανισμός εφαρμογής, για να είναι επιτυχής, θα πρέπει να ανοίξει σε όσο γίνεται περισσότερα ελεγκτικά όργανα (όπως αποδεικνύει η εμπειρία Ευρωπαϊκών χωρών και πολιτειών των ΗΠΑ). Εκτός από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), που ως γνωστόν δεν έχει επαρκές προσωπικό, ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του για εφαρμογή του νόμου, θα πρέπει να δοθεί ρητά αρμοδιότητα για διενέργεια ελέγχων, επί τόπου επέμβαση και εφαρμογή ποινών στους παραβάτες και στα εξής όργανα:
• Αστυνομία (Άμεση Δράση/100)
• Δημοτική Αστυνομία
• Τροχαία
• Λιμενικό Σώμα
• Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών
• Όργανα που έχουν συνάφεια με τους χώρους εργασίας και τις επιχειρήσεις και διενεργούν σε τακτά διαστήματα ελέγχους (Εφορία, Πολεοδομία, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ), έτσι ώστε κι αυτές, επ' ευκαιρία ενός ελέγχου, να μπορούν να βεβαιώνουν μία παραβίαση του νόμου περί απαγόρευσης καπνίσματος και να εισπράττουν πρόστιμα ως δημόσιο έσοδο.
Σε πολλές χώρες (όπως π.χ. στην Ιταλία) έχει, πολύ σωστά, δοθεί αρμοδιότητα ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείας ασφάλειας (security) που φυλάγουν νόμιμα ένα χώρο (π.χ. τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τους πολυχώρους κλπ.).
3) Ανώνυμες καταγγελίες
Οι καταγγελίες στο 1142 θα πρέπει να μπορούν να γίνουν και ανώνυμα, καθώς και με fax, e-mail ή sms. Οι βασικότεροι λόγοι είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών δε θέλουν ν’ αναφέρουν το όνομά τους, είτε φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή μη δημιουργηθεί κλίμα ψυχρότητας στην περίπτωση επαγγελματικών χώρων, είτε φοβούνται αντίποινα από ανθρώπους της νύχτας στην περίπτωση των νυχτερινών κέντρων, είτε φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό στην περίπτωση μικρών πόλεων και χωριών όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους κλπ. Το επιχείρημα πως οι καταγγελίες είναι επώνυμες για να αποφευχθούν τυχόν φάρσες πιστεύουμε να συμφωνείτε πως είναι τελείως αβάσιμο.
4) Υποχρέωση σήμανσης
Το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτείται να περιέχει ρητή μνεία στην υποχρέωση όλων των χώρων εργασίας, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρων αναμονής, αεροδρομίων και επιβατικών σταθμών, να αναρτούν μόνιμη μεγάλη αφίσα/banner (προτείνουμε να προβλέπονται ελάχιστες διαστάσεις) σε τοίχο σε κάθε ξεχωριστό όροφο καθώς και ευκρινή αυτοκόλλητα στην ή στις εισόδους (προτείνουμε τυποποιημένο υπόδειγμα), που να περιέχουν με μεγάλα και ευκρινή γράμματα τις προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης. Αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα στην Τουρκία. Η παραπάνω υποχρέωση θα πρέπει να συνοδεύεται από αυτοτελή κύρωση κατά του υπεύθυνου σε περίπτωση παράλειψης ανάρτησης.
5) Άμεση πρόσληψη προσωπικού υγείας και περισσότερων επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας
6) Αύξηση του αριθμού των ιατρείων διακοπής καπνίσματος και στελέχωσή τους με εκπαιδευμένο προσωπικό
7) Γραφικές προειδοποιήσεις (εικόνες χαλασμένων πνευμόνων κλπ.) πάνω στα πακέτα των τσιγάρων, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
8) Νέα σημαντική αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων με αύξηση της φορολόγησής τους
9) Να μη δίδονται άδειες λειτουργίας σε καταστήματα που πωλούν μόνο τσιγάρα
10) Υψηλά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που παρανομούν και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας στην περίπτωση υποτροπών
11) Μάθημα αγωγής υγείας στα σχολεία, ξεκινώντας από τα δημοτικά
12) Καθολική απαγόρευση της διαφήμισης και κάθε είδους προβολής προϊόντων καπνού με οποιοδήποτε τρόπο (φανερή, κρυφή, χορηγία, δειγματισμός, promoters που μοιράζουν δώρα, βιτρίνες και κινητά stand έξω απ’ τα περίπτερα & τα ψιλικατζίδικα κλπ).
13) Καταιγιστική αντιδιαφήμιση του καπνίσματος με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα με στόχο την κατακόρυφη μείωση του ποσοστού των καπνιστών
Ελπίζουμε η Υπουργός Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου, που μέχρι στιγμής κρατάει επίμονα κλειστή την πόρτα της στις προτάσεις του Nosmoke.gr, αυτή τη φορά να διαβάσει το παρόν δημοσίευμα και να πράξει το σωστό για τον Ελληνικό λαό.
Σε διαφορετική περίπτωση ετοιμαστείτε να συνεχίσουμε αμείωτο τον αγώνα μας.
Εθελοντισμός | Υλική υποστήριξη | Επικοινωνία |