Εκτύπωση PDF

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων....προειδοποιεί

7/2/2011


Ο κύκλος ενημέρωσης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την πιστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ολοκληρώθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων και πλέον οι έλεγχοι που γίνονται δεν περιορίζονται σε συστάσεις αλλά βεβαιώνονται και πρόστιμα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του δήμου, κοινή διαπίστωση είναι ότι στα περισσότερα καταστήματα και κέντρα διασκέδασης δεν υπάρχουν πλέον τασάκια στα τραπέζια ενώ έχουν αναρτηθεί και όλες οι απαγορευτικές πινακίδες. Πάντως σε αρκετά καταστήματα κυκλοφορούν αυτοσχέδια τασάκια, όπως πλαστικά μπουκάλια με λίγο νερό και κάτω από το τραπέζι για να μην δίνουν ...στόχο. Σε πραγματικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, εντός ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας είναι εύκολο να εντοπιστούν αυτά τα «τασάκια» και όσοι κρατούν αναμμένο τσιγάρο.

Οι έλεγχοι, όπως σημειώνει ο δήμος, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με την διαφορά ότι στο εξής από την Δημοτική Αστυνομία θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όλους τους παραβάτες.

Μεγάλα τα πρόστιμα, ιδίως για τους υπότροπους

Το πρόστιμο για τα καταστήματα είναι  στην πρώτη παράβαση 600 ευρώ  και 50  για τον παραβάτη καπνιστή.

Στη δεύτερη 1.200 ευρώ  για τον υπεύθυνο του καταστήματος και 100 για τον καπνιστή αν είναι ίδιος με την πρώτη φορά.

Στην τρίτη παράβαση το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 2.400 ευρώ, στην τέταρτη στα 4.800 ευρώ  και συνοδεύεται με αφαίρεση της άδειας του καταστήματος για δέκα ημέρες.

Εφόσον υπάρξει και πέμπτη παράβαση το πρόστιμο ανεβαίνει στα 9.600 ευρώ και συνοδεύεται με οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Ο παραβάτης έχει δικαίωμα μέσα σε 15 μέρες να πληρώσει το πρόστιμο στην αρμόδια ΔΟΥ ή να κάνει ένσταση.

Ως παράβαση εκτός από να εντοπιστεί πελάτης να καπνίζει εντός του καταστήματος, βεβαιώνεται η παρουσία σταχτοδοχείων στα τραπέζια, η μη ανάρτηση πινακίδων περί απαγόρευσης του καπνίσματος και η απουσία βιβλίου αναφοράς όπου καταγράφεται η διενέργεια του ελέγχου και το αποτέλεσμά της.

Δ. Νάστος: «Οφείλουμε να εφαρμόσουμε το νόμο»

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος με δήλωση του ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους: «Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε το νόμο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας δεν δικαιούται να ενοχλεί τον διπλανό του ο οποίος δεν καπνίζει. Γνωρίζουμε ότι είναι μία δύσκολη περίοδος και για τους καπνιστές και για τους καταστηματάρχες, αλλά πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε το νόμο, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

Ο Δήμος Πρέβεζας διανέμει φυλλάδια ενάντια του καπνίσματος...

Την διανομή φυλλαδίων τα οποία θα προτρέπουν τους καταστηματάρχες και τους πολίτες του Δήμου να σεβαστούν την διάταξη απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους Δημόσιους χώρους οργανώνουν για το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Δήμος και η Δημοτική Αστυνομία της Πρέβεζας .

«Σεβασμός στον χώρο πρώτα απ' όλα σημαίνει σεβασμός στον εαυτό σου και στους γύρω σου.... Σκέψου ότι οι δικές σου «συνήθειες» βλάπτουν και εσένα και τους γύρω σου.

Εξάλλου οι «συνήθειες» ή κόβονται ή...πληρώνονται.

Όχι άλλο τσιγάρο, αρκετά με την νικοτίνη» αναγράφουν τα φυλλάδια που θα διανεμηθούν στα καταστήματα της πόλης με την συνεργασία τόσο του Εμπορικού Επιμελητηρίου όσο και του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ενημέρωσης καταστηματαρχών και πολιτών έτσι ώστε οι υπηρεσίες να μην έρθουν στην δυσάρεστη θέση να επιβάλλουν πρόστιμα.


Πηγή: "Νέοι αγώνες Ηπείρου"