Εκτύπωση PDF

Χωρίς τσιγάρο στα τάπας

Η μεσογειακή Ισπανία τηρεί τις δρακόντειες απαγορεύσεις του αντικαπνιστικού νόμου

της Ευρυδικης Mπερση

 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την ώρα των ευχών και των δεσμεύσεων για τη νέα χρονιά, ένας στους τρεις Ισπανούς καπνιστές ευχήθηκε το 2011 να απαλλαγεί από το τσιγάρο. Είτε το εννοούσαν είτε όχι, ένα 24ωρο αργότερα, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος ήρθε να τους προσφέρει χείρα βοηθείας. Με το που σήμαναν μεσάνυχτα της 1ης προς 2 Ιανουαρίου, οι υπάλληλοι χιλιάδων μπαρ και νυχτερινών κέντρων σε όλη την ισπανική επικράτεια έδιωξαν ευγενικά τους καπνιστές και εξαφάνισαν τα τασάκια.

Χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιήσουν, οι καπνίζοντες βρέθηκαν όλοι μαζί στον δρόμο, ενώ τα νέφη καπνού στους κλειστούς χώρους διαλύονταν για να μην εμφανιστούν ποτέ πια. Ο νόμος της υπουργού Λέιρε Παχίν ετέθη σε εφαρμογή σχεδόν χωρίς να ανοίξει μύτη, όπως φάνηκε τις επόμενες ημέρες, από τα μπουλούκια που κάπνιζαν έξω από τα μπαρ ή έπιναν τον καφέ τους, παρά το κρύο, στις βεράντες των καφετεριών.

Ενας ιδιοκτήτης ψησταριάς στα νότια της χώρας κήρυξε αντάρτικο, γράφοντας με μεγάλα γράμματα ότι στο εστιατόριό του επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ λιγοστά άλλα μαγαζιά προστέθηκαν στη σταυροφορία της αντίδρασης. Ομως γενικά η υπουργός δήλωσε μεγάλη ικανοποίηση για την εφαρμογή του νόμου, ενώ δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν πολλές ισπανικές πόλεις, ανέφεραν ότι η απαγόρευση γίνεται σεβαστή. Σε δημοσκόπηση στο Ιντερνετ, με το ερώτημα «ο αντικαπνιστικός νόμος τηρείται ή όχι», το 83% απάντησε ότι τηρείται.

Πρόκειται προφανώς για πρώτες ενδείξεις, πιθανόν αναξιόπιστες. Μπορεί η εικόνα να αλλάξει καθώς περνά ο καιρός ή μπορεί οι μελλοντικές σοβαρές και όχι δειγματοληπτικές μετρήσεις να διαπιστώσουν πιο περιορισμένη εφαρμογή. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι οι Ισπανοί προστέθηκαν στους Γάλλους, τους Ιρλανδούς, τους Βρετανούς και τους υπόλοιπους πολίτες χωρών που τηρούν παρόμοιες απαγορεύσεις. Τάπας χωρίς τσιγάρο γίνεται; Απ’ ό,τι φαίνεται, γίνεται.

Εξω από νοσοκομεία

Εκεί που σκόνταψε ο νόμος ήταν έξω από τα νοσοκομεία. Πέρα από την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, με την εξαίρεση δωματίων ξενοδοχείων αφιερωμένων σε καπνιστές και καπνιστικών λεσχών, απαγορεύθηκε το κάπνισμα και έξω από νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και στις παιδικές χαρές. Καλά οι παιδικές χαρές - τα βρέφη που τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα, ίσως πάψουν να ανακαλύπτουν γόπες. Καλές και οι είσοδοι των σχολείων - αν βέβαια η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμοστεί και στις σχολικές τουαλέτες. Αλλά οι «εξωτερικοί χώροι των νοσοκομείων» πώς ορίζονται; Πολλοί συνοδοί ασθενών και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμη και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ισπανίας, συνέχισαν κανονικά να καπνίζουν στις εσωτερικές αυλές των νοσοκομείων, αν και τυπικά το κάπνισμα απαγορεύθηκε και εκεί. Ισως στο σημείο αυτό, η Παχίν να σκεφτεί ότι μπορεί και να το παράκανε και να σταματήσει να υποχρεώνει τους καπνιστές να εκδράμουν έξω ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους των νοσοκομείων.

Πάντως, μελέτη που έγινε στην Κίνα, έδειξε ότι τα έξοδα του κράτους για την περίθαλψη των καπνιστών ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα από τη φορολόγηση του καπνού, αλλά και από την πώληση τσιγάρων, παρόλο που, σημειωτέον, στην Κίνα το μονοπώλιο τσιγάρων είναι κρατικό. Αυτή η μελέτη ίσως εξηγεί γιατί η ισπανική κυβέρνηση ακούει βερεσέ τα παράπονα περί «οικονομικών επιπτώσεων από την απαγόρευση του καπνίσματος σε καιρούς οικονομικής κρίσης».

 

Πηγή: Καθημερινή / 9-1-11