Εκτύπωση PDF

Επώνυμοι καπνιστές και ανώνυμα θύματα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ

αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου ΕΟΦ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

 

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μία δημόσια συνάντηση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων για τον έλεγχο του καπνίσματος, στην οποία συμμετείχαν ορισμένα επώνυμα στελέχη από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Διάβασα προσεκτικά τις δηλώσεις τους και ναι μεν απήλαυσα την ευρηματικότητά τους στους μύδρους που εξαπέλυσαν κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, αλλά από την άλλη, απόρησα με την παρανόηση, σκόπιμη ή μη, του όλου θέματος.

Όλα όσα ειπώθηκαν, τουλάχιστον όσα απ' αυτά δημοσιεύτηκαν, δεν είχαν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα μέτρα κατά του καπνίσματος. Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δεν επιχειρεί να αναγκάσει κανέναν καπνιστή να εγκαταλείψει το κάπνισμα, όπως κατά κόρον ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία της υγείας των μη καπνιστών και των εργαζομένων στους δημόσιους χώρους. Αναφαίρετο δικαίωμα του καπνιστή είναι να αρρωσταίνει και να πεθαίνει πρόωρα, ζώντας κατά μέσο όρο 8 - 10 χρόνια λιγότερα από τον μη καπνιστή.

Συμφωνώ λοιπόν και εγώ, πως κάθε Ελληνας πολίτης πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέγει τον τρόπο που θέλει να ζήσει και τον τρόπο που θέλει να πεθάνει. Δεν μπορεί όμως κανένας Ελληνας πολίτης στο όνομα αυτής της ελευθερίας να προκαλεί την αρρώστια και τον πρόωρο θάνατο σε όσους εκτίθενται στην προσωπική του επιλογή. Κάθε χρόνο πεθαίνουν στη χώρα μας περισσότεροι από 600 μη καπνιστές και χιλιάδες παιδιά αρρωσταίνουν εξαιτίας της έκθεσής τους στο παθητικό κάπνισμα. Πρόκειται, λοιπόν για μία σαφώς εγκληματική ενέργεια που όχι μόνο πρέπει να απαγορεύεται αλλά και να τιμωρείται. Και αυτό είναι το χρέος κάθε εύνομης πολιτείας.

Το δε επιχείρημα της λειτουργίας χώρων που να επιτρέπεται το κάπνισμα και χώρων που να απαγορεύεται και ο καθένας να είναι ελεύθερος να επιλέξει, παραγνωρίζει το γεγονός ότι στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι υφίστανται το παθητικό κάπνισμα σε πολύωρη καθημερινή βάση, παρουσιάζοντας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά μας, σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της έκθεσης αυτής.

Σ' αυτούς τους εργαζόμενους τι λένε όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι της «ελεύθερης» επιλογής; Επιλέξτε την αρρώστια και διατηρήστε τη δουλειά σας ή επιλέξτε την υγεία σας και ενταχθείτε στο ταμείο ανεργίας?

Αν κάπου λοιπόν ελλοχεύει ο φασισμός, όπως ειπώθηκε μεταξύ άλλων, δεν πρόκειται για τα μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και τα ανώνυμα θύματα, αλλά για την αντίληψη που τρέφουν ορισμένοι, κυρίως επώνυμοι, ότι δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός και έλεγχος, όχι μόνο στον τρόπο που θέλουν να ζουν και να συμπεριφέρονται, αλλά και στον τρόπο που θέλουν αυτοί να σχετίζονται με τους άλλους και να επιδρούν στο περιβάλλον τους.

Σημ: Σ' αυτήν την παρανόηση για το πού αποσκοπούν τα αντικαπνιστικά μέτρα, συνέβαλε και η σχετική εκστρατεία του υπουργείου Υγείας, που κακώς προβάλλει σαν κεντρικό σύνθημα το «κόβουμε το τσιγάρο» αντί το «προστατεύουμε την υγεία των μη καπνιστών». Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν αγνοείται στις επιλογές αυτές η ύπαρξη της Εθνικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής που όρισε το ίδιο το υπουργείο Υγείας!!

Πηγή: Ένθετο Υγεία και Επιστήμη της Ελευθεροτυπίας
Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr