Εκτύπωση PDF

Επίκαιρη ερώτηση Έκτορα Νασιώκα

Περί εφαρμογής των μέτρων κατά του καπνίσματος

20/9/2010

 

Έκτορας Νασιώκας                                                                            Αθήνα, 20-9-2010
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Νομού Λάρισας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας υπόψη ότι η μάστιγα του καπνίσματος είναι ύψιστης σημασίας θέμα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας, πριν λίγο καιρό ψήφισε το Νόμο 3868/2010 (ΦΕΚ 129 Α΄ / 3-8-2010), καθορίζοντας την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Στις 25-8-2010, με την Γ.Π. οικ. 104720 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού & Τουρισμού, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έγινε καθορισμός των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψους του προστίμου και της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων για την εφαρμογή του νόμου 3868/2010. Παράλληλα η κυβέρνηση ανέλαβε να υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καπνίσματος για όλο τον ελληνικό λαό.
Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που θέσπισε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, παρόλο που είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό καπνιστών, σε ασθένειες και σε θανάτους που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Κύριε υπουργέ, επειδή η κυβερνητική αλλαγή έγινε πριν την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου και επειδή υπάρχει διάχυτος ο κίνδυνος να μην εφαρμοστούν τα μέτρα όπως προβλέπονται στο νόμο, ερωτάστε:

Εάν θα εφαρμόσετε πλήρως τα μέτρα κατά του καπνίσματος και αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξετε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους από τον μεγαλύτερο κίνδυνο δημόσιας υγείας, που είναι το κάπνισμα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Έκτορας Νασιώκας

_____________

Πηγή: Πολιτικό γραφείο Ε.Νασιώκα