Εκτύπωση PDF

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Για την απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Σεπτεμβρίου 2010
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να πω σε όλους καλό φθινόπωρο και  καλή δύναμη. Σήμερα είναι μια στιγμή που πιστεύω είναι στιγμή ικανοποίησης, αλλά είναι κι ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα για τη δημόσια υγεία.

Αναφέρομαι φυσικά, ότι σε δυο μέρες από σήμερα, είμαστε πια στην τελική ευθεία. Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά και στη χώρα μας η εφαρμογή της ολικής απαγόρευσης τους καπνίσματος στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση και πιστεύω ότι έχουμε κάνει όλα εκείνα τα βήματα, όλη εκείνη την προεργασία για να μπορέσουμε την εφαρμόσουμε χωρίς προβλήματα. Όπως επίσης, πιστεύω πραγματικά ότι είναι και η στιγμή που και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη γι’ αυτό. Είναι ώριμη, το έχει αποδεχθεί και θα το στηρίξει.

Γιατί, κακά τα ψέματα, ένα τέτοιο μέτρο χρειάζεται και τη στήριξη των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων. Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι για να φτάσουμε εδώ, υπάρχει μια μακρά πορεία 40 ετών πίσω μας. Δε φτάνει σε τόσες μεγάλες τομές, σε θέματα αντίληψης, πρότυπα συμπεριφοράς, μεγάλα σημεία στην καθημερινή λειτουργία μιας κοινωνίας, αν δεν έχουν γίνει βήματα και προεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Κι επειδή πολλές φορές έχουμε πει ότι τα θέματα δημόσιας υγείας ξεπερνούν τα μικροπολιτικά όρια, εμείς πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε σήμερα, γιατί είναι μια ιστορική στιγμή, γυρίζουμε σελίδα σ’ αυτό τον τομέα, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Απόστολο Δοξιάδη, το Γιώργο Γεννηματά, το Δημήτρη Κρεμαστινό, τον Κώστα Γείτονα, τον Κώστα Στεφανή, τον Έκτορα Νασιώκα, και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον προτελευταίο νόμο.

Και το λέω αυτό γιατί σε κάθε συγκυρία και με κάθε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας, μπήκε ένα λιθάρι σ’ αυτό το δρόμο που  μας φτάνει σήμερα να πούμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου έχομε ολική απαγόρευση.

Όπως είχαμε συζητήσει στις 31 Μαΐου  που είχαμε κάνει και τις ανακοινώσεις σχετικά με το νόμο, η προσπάθειά μας ήταν να εφαρμόσουμε ένα απλό και σαφές νομικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι αυτό πετύχαμε.

Ξέρετε πολύ καλά ότι κάναμε μια μακρά συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Γιατί, φυσικά και σε μια περίοδο οικονομικής δυσκολίας οφείλουμε να έχουμε αυτή τη συζήτηση και να λαμβάνουμε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για τους κοινωνικούς εταίρους. Και θυμόσαστε πολύ καλά ότι και οι ίδιοι, και μάλιστα το επανέλαβαν και στη Βουλή όταν συζητούσαμε στο πρώτο θερινό τμήμα το Ν. 3868, όπως δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου, μπορεί να έχουν κάποιες επιμέρους φυσικά παρατηρήσεις, αλλά θεωρούν ότι το μέτρο της ολικής απαγόρευσης είναι καλύτερο.

Είναι καλύτερο με την έννοια ότι δεν έχει παραθυράκια, δε δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή και πάνω απ’ όλα δε δημιουργεί καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Έτσι λοιπόν το νομικό πλαίσιο που τώρα με το νόμο 3868 θα εφαρμοστεί, πετυχαίνει  να θεραπεύσει και μια σειρά από προβλήματα που είχαμε μέχρι τώρα. Δηλαδή ακριβώς το ότι δεν έχει διάφορες εξαιρέσεις και μεσοβέζικες λύσεις, ότι έχει σαφείς ελεγκτικούς μηχανισμούς τους οποίους αναφέρει μέσα ο ίδιος ο νόμος. Δηλαδή τη Δημοτική Αστυνομία, τους Επόπτες Υγείας της Αυτοδιοίκησης, το Λιμενικό Σώμα για το χώρο ευθύνης του, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας για το χώρο της δικής τους ευθύνης αλλά και δευτεροβάθμια όταν υπάρχουν επανειλημμένως καταγγελίες και παράπονα θα μπορεί να συνεργάζεται και να συνδράμει. Όπως επίσης και οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο βαθμό που θα υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούν.

Αλλά οι κύριοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αυτοί που ανέφερα. Επίσης στο νόμο έχουμε με σαφήνεια και τα πρόστιμα για τις τυχόν παραβάσεις. Και εκεί όπως θυμάστε είχαμε πει και είναι κάτι που το συζητήσαμε πολύ και με τους κοινωνικούς εταίρους και στη Βουλή, ότι πήγαμε στη λογική να μετριάσουμε τα πρόστιμα. Δηλαδή πήγαμε στο ήμισυ απ’ ό,τι προβλεπόταν με τον προηγούμενο νόμο, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι όταν είναι λογικό το πρόστιμο, πολύ πιο εύκολα επιβάλλεται, εισπράττεται. Και φυσικά η λογική δεν είναι ότι πάμε να  εξοντώσουμε τους επαγγελματίες ή τους παραβάτες.

Εξάλλου ξεκινά με μια κλιμάκωση. Ξεκινάς με την επίπληξη πρώτα απ’ όλα, εδώ πάμε σε μια λογική συνεργασίας και στήριξης, ίσα-ίσα, για την εφαρμογή, δεν πάμε σ’ ένα κυνήγι μαγισσών, προς Θεού. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, είναι θέμα που θέλουμε και τη στήριξη της κοινωνίας και των επαγγελματιών.

Αλλά από κει και πέρα είμαστε και σε δημοκρατία που ξέρουμε ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και αυτό είναι τελικά που ζητάει και ο κόσμος από μας. Χτες ο Καθηγητής, ο κ. Μπεχράκης έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση από το ευρωβαρόμετρο όπου δείχνει ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων , περίπου 70%, δηλαδή και αυτοί που δεν καπνίζουν αλλά κι ένα μέρος αυτών που καπνίζουν, θέλουν να στηρίξουν αυτό το μέτρο. Το θεωρούν σωστό και είναι έτοιμοι να στηρίξουν την εφαρμογή του.

Επίσης, πέραν των ελεγκτικών μηχανισμών και των προστίμων, όπως ξέρετε και ο νόμος δεν αφήνει κανένα παράθυρο όσον αφορά τη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων καπνού. Και είχαν ήδη γίνει αυτά τα βήματα από το παρελθόν, αλλά υπήρχαν ακόμα κάποια κενά και κάποιες ασάφειες. Πλέον δεν υπάρχει κι εκεί καμία εξαίρεση και ασάφεια.

Δώσαμε έναν αγώνα δρόμου πρέπει να σας πω, γιατί ο νόμος πήρε ΦΕΚ στις 3 Αυγούστου. Κι έπρεπε μέσα στον Αύγουστο να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη συνεργασία. Και ευχαριστώ όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, θέλω να ευχαριστήσω και το Γενικό  Γραμματέα Δημόσιας Υγείας  Αντώνη Δημόπουλο, αλλά και τη Γενική μας Διευθύντρια την κα Πανταζοπούλου που πραγματικά δούλεψαν μέσα στον Αύγουστο για να μπορούμε να έχουμε εγκαίρως αυτή τη φορά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα έχει πάει η εγκύκλιος σε όλες τις Νομαρχίες εγκαίρως. Και μάλιστα το πιο σημαντικό, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση εδώ, σ’ αυτό το κτίριο από το πρωί όπου είχαμε έναν εντυπωσιακό αριθμό συμμετεχόντων, εκπροσώπων απ’ όλες τις Ελεγκτικές Αρχές, γύρω στα 250 άτομα, όπου έγινε μια πολύ λεπτομερής παρουσίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, της εγκυκλίου.

Ακούστηκαν οι απόψεις, εμείς διαβεβαιώσαμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ήταν παρόντες ότι θα τους στηρίξουμε σ’ αυτή την προσπάθειά τους και φυσικά γι ‘αυτό το λόγο στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι κάτι που είχαμε δεσμευτεί και στη Βουλή, το 80% των προστίμων που θα εισπράττονται, θα είναι ανταποδοτικά και θα πηγαίνουν μέσω του κωδικού του Υπουργείου Εσωτερικών πίσω στην Αυτοδιοίκηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Και αυτό ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι τους δίνουμε ένα πρόσθετο βάρος ευθύνης και αρμοδιότητας οι οποίοι το πιστεύουν, θέλουν να μας βοηθήσουν, αυτό μας διαβεβαίωσαν. Αλλά από κει και πέρα, αυτή η επιπλέον, η υπερωριακή δουλειά και αυτά τα κλιμάκια που θα διαμορφωθούν θα πρέπει για να είναι αποτελεσματικά να έχουν και την αντίστοιχη ανταμοιβή.

Θέλω να επιμείνω όμως άλλη μια φορά. Το ζήτημα δεν είναι θέμα μόνο καταστολής και αστυνόμευσης. Αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο αξιοπιστίας αλλά πάνω απ’ όλα είναι θέμα δημόσιας υγείας. Το ζήτημα του καπνίσματος ξέρουμε πραγματικά και με τεκμηριωμένες μελέτες και στη χώρα μας και ευρωπαϊκά και διεθνώς τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία είτε για τους καπνιστές είτε και για το παθητικό κάπνισμα και για τους εργαζόμενους σε χώρους που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καπνού. Άρα  είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι εδώ και θέλω άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κ. Μπεχράκη, τον κ. Τούντα, τον κ. Μπεσμπέα, που είναι από την Αντικαπνιστική Επιτροπή που έχουν στηρίξει όλο αυτό το διάστημα. Και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί τώρα μπαίνουμε και σε μια ακόμα πιο σημαντική φάση.

Πάνω απ’ όλα πέραν της αστυνόμευσης είναι θέμα ενημέρωσης, είναι θέμα προαγωγής υγείας. Γι΄ αυτό το λόγο και όπως σας είχαμε ενημερώσει και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ήδη έχει ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία. Θα έχουμε την ευκαιρία κιόλας επειδή θα κορυφωθεί από σήμερα και τις επόμενες μέρες να σας κάνουμε και την πρώτη παρουσίαση, έχετε το σχετικό φάκελο.

Φυσικά όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι και στην ιστοσελίδα, θα λειτουργήσει και η τηλεφωνική γραμμή 1142, σε πρώτη φάση ενημερωτικά προς όλους, ενδιαφερόμενους, καταστηματάρχες. Σε δεύτερη φάση θα δέχεται και παράπονα και καταγγελίες και θα τα μεταφέρει στους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Φυσικά και θα ήθελα να κλείσω με αυτό, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος όσον αφορά την πληροφόρηση από εδώ και πέρα και τη στήριξη και στους ίδιους τους καπνιστές που θέλουν με την ευκαιρία αυτή, ότι το παίρνουμε απόφαση πια από την 1η του Σεπτέμβρη να μπουν και σε μια λογική απεξάρτησης από το κάπνισμα.

Άρα λοιπόν επειδή και αυτή είναι και τελικά και η βασική μας αποστολή, μέσα από αυτή τη διαδικασία και επειδή συνηθίζουμε το φθινόπωρο και βάζουμε και προσωπικούς και συλλογικούς στόχους να βοηθήσουμε και τους καπνιστές και μέσα από τα κέντρα πρόληψης και μέσα από τα ιατρεία καπνού. Ήδη λειτουργούν περίπου 45. Η λογική είναι να τα στηρίξουμε ακόμη περισσότερο και στα κέντρα υγείας προκειμένου να μπορούν και παίρνοντας τη γραμμή 1142 και απευθυνόμενοι φυσικά και στα κέντρα πρόληψης να έχουν και μια στήριξη.

Φυσικά δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και στα παιδιά και στους νέους. Γι΄ αυτό όλη αυτή η ενημέρωση θα πάει και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και προς τα σχολεία. Ήδη όπως ξέρετε έχουμε υπογράψει και ένα μνημόνιο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με τη σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ προκειμένου να έχουμε μια σειρά από κοινές δράσεις για θέματα ενημέρωσης και προαγωγής υγείας.

Μάλιστα σήμερα με τον κ. Μπεχράκη θα έχουμε και μια teleconference με το Χάρβαρντ. Τους ενδιαφέρουν πάρα πολύ αυτές οι εξελίξεις και θα συζητήσουμε και θέματα ενημέρωσης. Συμβολικά στο φάκελό σας θα δείτε ότι υπάρχει και ένα παιχνίδι όσον αφορά το κάπνισμα. Σας το έχουμε μοιράσει στο φάκελό σας για την εφαρμογή του νόμου και φυσικά αυτό θα υπάρχει και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ώστε να μπορεί ο καθένας και ιδιαίτερα και τα παιδιά να το κατεβάσουν από τον υπολογιστή τους. Είναι ένας τρόπος για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με κάποια ζητήματα, τα οποία όπως είπαμε πάνω απ’ όλα είναι θέμα δημόσιας υγείας.

Θα ήθελα επίσης μια φράση πριν δώσω το λόγο και στον κ. Μπεχράκη, επειδή υπήρχε σήμερα μια στάση εργασίας του ΕΚΑΒ και είναι θέμα άμεσης ενημέρωσης, απλώς να σας ενημερώσω ότι από το Γενικό Λογιστήριο έχει εγκριθεί η πίστωση όσον αφορά τις υπερωρίες του τριμήνου, για το οποίο υπήρχε ένα πρόβλημα. Υπήρχε μια καθυστέρηση λόγω του Αυγούστου αλλά έχει εγκριθεί. Έχει ήδη ενημερωθεί η Διοίκηση του ΕΚΑΒ και το σωματείο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο Καθηγητής κ. Μπεχράκης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής έχει το λόγο.

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Θα αρχίσω από εκεί που αναφέρθηκε ήδη η κα Υπουργός ότι η ιστορία της αντιμετώπισης του καπνίσματος στον τόπο μας έχει ένα αρκετά βαθύ παρελθόν. Οπωσδήποτε θα έχει και μια μελλοντική συνέχεια. Το σημερινό βήμα είναι σαφές και τελείως απλό. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς, δημόσιους χώρους διασκέδασης, μεταφοράς, επικοινωνίας, οτιδήποτε χωρίς καμιά εξαίρεση.

Η αναγκαιότητα αυτής της νομοθεσίας απορρέει από τα πολύ θλιβερά ρεκόρ που έχει η χώρα μας αναφορικά με τη χρήση του καπνού. Δηλαδή είμαστε πρώτοι σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως, είμαστε πρώτοι σε έκθεση σε παθητικό κάπνισμα πανευρωπαϊκά και είμαστε πρώτοι στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατ’ άτομο επίσης πανευρωπαϊκά.

Όλα αυτά αντανακλώνται σε αριθμούς υγειονομικούς που δεν έχει νόημα να αναφερθούμε για άλλη μια φορά σε αυτούς, τους γνωρίζετε όμως στα μέτρα της ευαισθησίας που δείχνει η πολιτεία μας στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων δημόσιας υγείας είναι και η παρούσα νομοθεσία, την οποία καλούμαστε όλοι να εφαρμόσουμε.

Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής για το κάπνισμα, θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά στοιχεία που πιστεύω ότι σας ενδιαφέρουν. Εκτός από το ήδη δημοσιευμένο στο ευρωβαρόμετρο αποτέλεσμα έρευνας σχετικά με το πώς ο Έλληνας βλέπει τέτοιου είδους μέτρα και που τα βλέπει πιο θετικά από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, θα ήθελα να προσθέσω και κάποια προϊόντα δικής μας έρευνας.

Η μια αναφέρεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όλης της χώρας, όπου μετρήσαμε τη ρύπανση που προκαλείται από το τσιγάρο στους κλειστούς αυτούς χώρους και πιστέψτε με ότι τα αποτελέσματα είναι απαράδεκτα για τον 21ο αιώνα. Τέτοιου είδους καταστήματα δεν θα αφήνονταν ελεύθερα να λειτουργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο σήμερα.             Το ύψος της σωματιδιακής ρύπανσης είναι τραγικό και η κίνηση αυτή των μετρήσεων κα Υπουργέ θα επαναληφθεί και αμέσως μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας, είναι στα πλαίσια της συνεργασίας που κάνουμε με το Χάρβαρντ και όλα αυτά, έτσι ώστε να έχουμε και ένα μέτρο της ουσιαστικής αποτελεσματικότητας της νέας νομοθεσίας.

Μια δεύτερη σειρά αποτελεσμάτων που έχουμε, είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει  χωρίς μικρόφωνο) …Να το συγκρίνουμε αυτό το ύψος της ρύπανσης για να το καταλάβουμε. Είναι σαν να βρισκόμαστε ξέρω εγώ στο αμπάρι ενός πλοίου;  Ένα παράδειγμα.

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποιο τέτοιο μέτρο σύγκρισης. Μπορώ όμως να σας δώσω τους ακριβείς αριθμούς που τους έχουμε και ειπωμένους και σε ηλεκτρονική μορφή, να σας δώσω την κεντρική διαφάνεια που δείχνει επ’ ακριβώς ποιο είναι το ύψος της ρύπανσης της μικροσωματιδιακής σε pm 2,5 σωματίδια σε αυτούς τους χώρους 150 καταστημάτων από όλη την επικράτεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν υπάρχει όριο για τέτοιους εσωτερικούς χώρους αλλά μετά από διόρθωση που έχει γίνει για τη ρύπανση των εξωτερικών χώρων που υπάρχει, τα επίπεδα είναι απαράδεκτα υψηλά σύμφωνα με την αμερικανική αρμόδια Υπηρεσία, τα καταστήματα αυτά θα έπρεπε να κλείσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Ποια καταστήματα μιλάμε; Εστιατόρια, τι ήταν;

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Είναι καφέ μπαρ, καφενεία, ταβέρνες internet café και κέντρα του ΟΠΑΠ, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. 150 τέτοια καταστήματα σε όλη την επικράτεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Σε νυχτερινά κέντρα…

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Σε νυχτερινά κέντρα δεν πήγαμε, όχι, γιατί δεν είναι εύκολο να πας εκεί. Η δεύτερη σειρά μετρήσεων στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ, είναι ότι εκθέσαμε εθελοντές σε παθητικό κάπνισμα και τους μετρήσαμε την αναπνευστική λειτουργία προ και μετά από την έκθεση. Με εργαστήρια που τελείως ανώδυνα και εύκολα μετρούν τις αντιστάσεις των αεροφόρων οδών, βρέθηκε ότι αυτές αυξάνουν σημαντικότατα μετά από 20 λεπτά έκθεσης σε τέτοιου είδους ρύπανση και βρέθηκε ότι και το εκπνεόμενο οξείδιο του αζώτου που μετρήσαμε είναι και αυτό επηρεασμένο.

Με απλά λόγια και η δυσκολία της αναπνοής και η άμυνα του αναπνευστικού συστήματος επηρεάζεται σημαντικά σε έναν υγιή άνθρωπο, νέο, όταν εκτεθεί 20 λεπτά σε τέτοια επίπεδα ρύπανσης. Αυτή είναι η στόχευση του καινούριου νόμου να απαλλάξει την κοινωνία από ένα τέτοιο υγειονομικό βάρος της καθημερινότητας.

Δεν θα σας κουράσω περισσότερο. Θα ήθελα να αναφερθώ ότι η συνεργασία με το Χάρβαρντ εξελίσσεται και προχωρά, θα κρατήσει 3 χρόνια. Είναι γενναιόδωρα χρηματοδοτημένη από Έλληνα της διασποράς, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών. Οπωσδήποτε θα φύγουμε από τον τομέα τον υγειονομικό και θα προχωρήσουμε και στον τομέα της εκπαίδευσης. Η σχετική συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη υπογραφεί και μπαίνει και στην πράξη.

Θα ήθελα από τώρα να σας καλέσω στο Συνέδριο κατά του καπνίσματος, που θα γίνει 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου εδώ σε αυτό τον τόπο με ευρύτερη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και στη συνέντευξη Τύπου που θα έχουμε με το Χάρβαρντ και με την Κύπρο με δορυφορική τηλεματική συνδιάσκεψη που θα γίνει σε αυτή την αίθουσα στις 4 η ώρα.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα προχωρήσουμε τώρα στην προβολή της καμπάνιας των διαφημιστικών μηνυμάτων, των κοινωνικών κατά κάποιο τρόπο, μηνυμάτων για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Προβολή διαφημιστικών σποτ

Όπως καταλάβατε το τελευταίο ήταν το ραδιοφωνικό μήνυμα. Προχωρούμε στη διαδικασία των ερωτήσεων. Η κα Ευθυμιάδου.

κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, δε φοβόσαστε μήπως δημιουργηθεί ανταγωνισμός πολύ σκληρότερος απ’ αυτόν που υπολογίζετε με τα καφέ, με τα νυχτερινά κέντρα, στα οποία θα καταφεύγουν υποθέτουμε οι Έλληνες για να καπνίζουν και να διασκεδάζουν πιο άνετα; Διότι υπάρχει αυτή η εξαίρεση στα καζίνο και τα νυχτερινά κέντρα.

Και μία ερώτηση ακόμα σε ότι αφορά στη φαρμακευτική κάλυψη, διότι απ’ ότι κατάλαβα θα στηρίξετε τους καπνιστές να απαλλαγούν απ’ το κάπνισμα. Θα καλύπτονται απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία τα φαρμακευτικά σκευάσματα για την απαλλαγή καπνίσματος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης που έχουν άδεια ως τέτοια, γιατί μιλάμε γι’ αυτά που έχουν άδεια ως κέντρα διασκέδασης, με ζωντανή μουσική, άνω των 300 τ.μ., όπως επίσης και τα καζίνο που όπως ξέρετε δεν ήταν καν στην εφαρμογή του προηγούμενου νόμου και μπαίνουν για πρώτη φορά, εκεί τους είχε δοθεί μία τελική προθεσμία συμμόρφωσης, όχι εξαίρεση, μέχρι τις 31 Μαϊου του 2011.

Δε θεωρούμε ότι θα υπάρξει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Καταρχάς ήταν ένα αίτημα των ίδιων των κοινωνικών εταίρων. Δηλαδή όταν είχαμε κάνει τον κοινωνικό διάλογο με τη ΓΣΕΒΕΕ και με την Ένωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, οι ίδιοι είχαν θέσει ότι θέλουν την ολική απαγόρευση για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ζήτησαν όμως να υπάρχει μία μεταβατική περίοδος για τα νυχτερινά κέντρα, θεωρώντας ότι είναι και ειδικές οι συνθήκες που έχουν εκεί, και ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό πεδίο που μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό. Με την έννοια ότι είναι τελείως άλλες οι ώρες και άλλου του είδους η ψυχαγωγία και οι υπηρεσίες που προσφέρονται.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που είπαμε είναι ότι γι’ αυτό το διάστημα των 8 μηνών που θα υπάρχει αυτή η μεταβατική περίοδος, θα εφαρμόσουμε πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Δηλαδή να μην πωλούνται προϊόντα καπνού σε αυτά τα κέντρα, να υπάρχουν όλες εκείνες οι προδιαγραφές για το σωστό εξαερισμό, γιατί ανέφερε και ο κ. Μπεχράκης προηγούμενα, πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία, το ζήτημα των ανηλίκων και όλα τα άλλα τα συναφή θέματα.

Όσον αφορά για το θέμα της στήριξης και τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αυτό είναι κάτι που εδώ και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ με το διπλό του ρόλο, είναι κάτι που ήδη το έχουμε κουβεντιάσει. Φυσικά πρέπει να το δούμε και με το Υπουργείο Εργασίας, για να δούμε ακριβώς πως θα μπορούσαμε ένα μέρος. Και ίσως και ο κ. Τούντας να συμπληρώσει που έχει και το διπλό του ρόλο.

Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Για το θέμα των φαρμάκων, έχει τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, υπάρχει εισήγηση από την πλευρά της Αντικαπνιστικής Επιτροπής για να μπορούν να χορηγούνται τα φάρμακα αυτά σε περιπτώσεις ασθενών, δηλαδή όταν υπάρχει συνοδός νόσος, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα ζητηθούν στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και μετά θα υπάρχει γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου προς το Υπουργείο Υγείας, προς την ηγεσία του Υπουργείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο)

Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Δεν είναι προφανές. Μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν. Μέχρι τώρα ήταν life style αυτά τα φάρμακα. Η εισήγηση είναι τώρα για συνοδούς νόσους να καλύπτονται από τα ταμεία. Αυτή είναι η εισήγηση.

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να παρέμβω; Η συζήτηση στην Επιτροπή που έγινε κατέληξε στο ότι πράγματι το κάπνισμα είναι νόσος, πράγματι έτσι πρέπει να τη δούμε και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως προφανές ότι η οικονομική συγκυρία που περνά ο τόπος αυτή τη στιγμή, πιθανότατα δεν επιτρέπει την ελεύθερη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων σε οποιονδήποτε επιθυμεί τη διακοπή του, αλλά μόνο σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποιο συνοδό νόσημα και επιβάλλεται κυρίως εξ αυτού η διακοπή του καπνίσματος.

Με αυτό το πνεύμα και με αυτό το κλίμα έχει διαμορφωθεί η εισήγηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και πιστεύουμε για το καλύτερο δυνατό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο)

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Ναι, η ευχή όλων μας είναι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή οικονομικά θα μπορέσει η ελληνική πολιτεία να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο αίτημα, γιατί έχει πολύ μεγάλο άμεσο κόστος. Είναι απλό το ζήτημα. Περνούμε μία περίοδος κρίσεως που πρέπει όλοι να τη σεβαστούμε.

Έτσι το είδαμε και έτσι σεβόμαστε την κατάσταση. Το όνειρό μας είναι πράγματι να μπορεί ο κάθε καπνιστής να πάρει αυτά απ’ το ταμείο του, φοβόμαστε όμως ότι είναι η χειρότερη οικονομική περίοδος για να το απαιτήσουμε και να το ζητήσουμε αυτό απ’ την πολιτεία σήμερα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να συμπληρώσω και εγώ κάτι σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό που αποσαφηνίστηκε και απ’ τον κ. Τούντα και από τον κ. Μπεχράκη, είναι ότι καταρχήν εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον καπνιστή που θέλει να μπορέσει να πάει σε μία απεξάρτηση από το κάπνισμα. Γι’ αυτό το λόγο είπαμε ότι και τα Κέντρα Πρόληψης και τα Ιατρεία Καπνού τα οποία στηρίζουμε και τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, έρχονται να στηρίξουν όποιον θέλει.

Και φυσικά εκεί η προσέλευση είναι όποιου πολίτη θέλει και ενδιαφέρεται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι φανερό βέβαια ότι όπως ειπώθηκε προηγούμενα και από τους δύο Καθηγητές, ότι η προτεραιότητα είναι σε κάποιον συμπολίτη μας ο οποίος έχει και έναν επιπλέον λόγο υγείας. Και εκεί φυσικά γι’ αυτόν είναι επιτακτικό να υποστηριχθεί και φυσικά και με κάλυψη της συγκεκριμένης αγωγής.

Άρα, λοιπόν, είναι ένα βήμα που γίνεται όσον αφορά τη στήριξη και την πρόληψη και σε αυτή τη φάση αυτό που μπορούμε να καλύψουμε. Και αυτή είναι η εισήγηση και είναι και πιστεύω λογική, είναι να καλύψουμε τους συμπολίτες μας που έχουν και έναν επιπλέον λόγο υγείας, να πρέπει άμεσα να τους στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια.

κα ΑΓΟΥΡΙΔΗ: Κυρία Υπουργέ, σε ότι αφορά τους ελέγχους, οι καταστηματάρχες λένε ότι πέρα απ’ την παράκληση δεν μπορούν πρακτικά να διώξουν τους πελάτες τους από τα καταστήματα, δεδομένου της οικονομικής κατάστασης, ούτε καν να καλέσουν αστυνομία, δε θέλουν καν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν και τους λίγους πελάτες που έχουν.

Φέρνουν σαν παράδειγμα τη Γαλλία, όπου για να αντιμετωπιστεί εκεί η κατάσταση και αυτή την πηγή των πελατών από τα καταστήματα, χρειάστηκαν να δοθούν αντικίνητρα απ’ την κυβέρνηση. Πώς θα τους αναγκάσετε να εφαρμόσουν το νόμο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς εμείς επειδή κατανοούμε και τη θέση των καταστηματαρχών, έχουμε προχωρήσει με κοινή λογική και με μέτρο. Δηλαδή όπως είπα και στην αρχή, μετριάσαμε τα πρόστιμα. Και πού κρίνεται ο καταστηματάρχης; Κρίνεται πρώτα απ’ όλα απ’ το αν τηρεί τους βασικούς κανόνες. Δηλαδή να μην έχει τασάκια, να έχει βάλει το σήμα ότι εκεί δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Και επίσης να κάνει την προσπάθεια, φυσικά εμείς δεν λέμε ότι ο καταστηματάρχης πρέπει συνεχώς να καβγαδίζει. Αλλά, θα πρέπει όμως να έχει μία γενική ευθύνη στο χώρο του. Δηλαδή αν σε μια παρέα δει ότι κάποιος πάει να καπνίσει, να πάει με ευγενικό τρόπο και να του το πει.

Και αυτό θα ληφθεί και υπόψη. Θα δείτε και στη διατύπωση και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αλλά και του ίδιου του νόμου, που λαμβάνεται υπόψη και η προσπάθεια που κάνει ο καταστηματάρχης. Και βέβαια όταν θα μπει το ελεγκτικό όργανο μέσα, ας πούμε δύο παραδείγματα.

Είναι διαφορετικό να μπει σε ένα εστιατόριο και να είναι ντουμάνι το εστιατόριο και να καπνίζουν οι πάντες, όπου εκεί είναι σαφής η ευθύνη του καταστηματάρχη και είναι άλλο αν σε ένα άκρο είναι ένας ο οποίος για κάποιο λόγο παρότι του έγινε η παρατήρηση δε συμμορφώθηκε.

Υπάρχει η κοινή λογική σε αυτά τα πράγματα, αυτά κουβεντιάσαμε και με τους ελεγκτές, στην πρώτη φάση πας με καλή διάθεση, πας να στηρίξεις μια διαδικασία, πας να κάνεις την επίπληξη, αλλά βέβαια αν συστηματικά σε ένα εστιατόριο υπάρχει παραβίαση, σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η διάθεση του καταστηματάρχη να συμμορφωθεί.

Πιστεύω όμως πραγματικά ότι υπάρχει πια στον κόσμο η ετοιμότητα γι’ αυτό το πράγμα, ότι αυτός που θα θέλει να καπνίσει θα σηκωθεί από το τραπέζι, θα πάει λίγο έξω. Υπάρχουν και τα τραπεζάκια έξω στη χώρα μας. Ξεκινάμε και 1η Σεπτεμβρίου και με καλό καιρό, οπότε θα είναι και μια ομαλή μετάβαση όλο το μήνα. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα ξεπεραστούν γρήγορα.

κα ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Ήθελα να μας πείτε λίγο περισσότερα για τη σύσκεψη που είχατε, σε ότι αφορά τις ελλείψεις που φαντάζομαι ότι θα σας είπαν ότι υπάρχουν σε προσωπικό, για να κάνει τους ελέγχους και πόσο διάστημα θα κρατήσει αυτό το μεταβατικό στάδιο με τις επιπλήξεις ή μέχρι να βγουν τα πρώτα πρόστιμα δηλαδή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είδατε φέτος και αυτή ήταν η προσπάθεια που καταβάλαμε, είμαστε έτοιμοι με όλες τις κανονιστικές αποφάσεις και με πλήρη ενημέρωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Γιατί, ένα απ’ τα προβλήματα που είχε ο νόμος πέρσι, ήταν ότι δεν είχαν εκδοθεί όλες αυτές οι αποφάσεις και δεν υπήρχε και σαφήνεια ποιος κάνει τον έλεγχο, γιατί βέβαια το ΣΕΥΥΠ δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό που ήταν πάρα πολύ θετικό σήμερα και θα δώσω και το λόγο και στον Γενικό Γραμματέα που είχε και το συντονισμό της συνάντησης είναι πρώτα απ’ όλα η ανταπόκριση, δηλαδή ήρθαν 250 εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα. Είναι θετικοί, πιστεύουν στην προσπάθεια αυτή. Είναι φυσικό να χρειαστεί μία περίοδος κάποιων ημερών προσαρμογής, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχει πλέον η ενημέρωση, έχουν τα όπλα, έχουν το κανονιστικό πλαίσιο.

Θα υπάρξει δηλαδή όλη αυτή η προσπάθεια, τέθηκαν τέτοια θέματα π.χ. ότι θα χρειαστεί να καλυφθούν νυχτερινά, γιατί βέβαια τα εστιατόρια λειτουργούν βραδινές ώρες, θα πρέπει να υπάρχουν υπερωρίες, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Γι’ αυτό το λόγο εξ αρχής και θεωρώ ότι είναι ένα από τα σημαντικά σημεία που συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, είπαμε, ότι θα υπάρχει η ανταποδοτικότητα όσον αφορά τα πρόστιμα. Δηλαδή το 80% σαφώς πηγαίνει πίσω μέσω των κωδικών του Υπουργείου Εσωτερικών στην Αυτοδιοίκηση για να μπορέσουν ακριβώς και οι ελεγκτές να καλυφθούν υπερωριακά και για τα νυχτερινά τους.

Αλλά να δώσω το λόγο και στον Γενικό Γραμματέα που είχε και την ευθύνη της συνάντησης. Και απλώς να πω μια κουβέντα ακόμα, ότι είπαμε, ότι σε ένα μήνα θα επαναλάβουμε τη συνάντηση αυτή, να κάνουμε μία αποτίμηση όλης αυτής της λειτουργίας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να βελτιώσουμε κάποιες πτυχές της, δηλαδή θα το παρακολουθήσουμε, δεν θα τους αφήσουμε στην τύχη τους.

Και επίσης μην ξεχνάτε, ότι είναι και στη λογική του «Καλλικράτη», δηλαδή από 1η Γενάρη μπαίνουμε σε μεγαλύτερους Δήμους «Καλλικρατικούς», άρα θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και περισσότερο προσωπικό. Συνεπώς είναι μία διαδικασία και δυναμική την οποία θα στηρίξουμε και βέβαια εδώ είμαστε να τους στηρίξουμε αν χρειαστεί και παραπάνω.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ(ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ): Ένα σημαντικό σημείο είναι αυτό, το ότι βλέπουν κάποιο ρόλο, ένα ρόλο που να αξίζει σε σχέση με τη δικιά τους δραστηριότητα και οι Επόπτες Υγείας οι οποίοι ίσως επί χρόνια αισθάνονταν ότι είναι λίγο παραγκωνισμένοι και βλέπουν την δημόσια υγεία να αποκτά μια νέα ατζέντα πιο προχωρημένη. Και η Δημοτική Αστυνομία που βλέπει ότι μπορεί να συμμετάσχει στα θέματα δημόσιας υγείας.

Απ’ αυτή την πλευρά, λοιπόν, δεν είναι έτσι, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι οι αστυφύλακες, επειδή θα βγουν αύριο και θα κόβουν κλήσεις, δηλαδή καταλαβαίνουν και έναν άλλο ρόλο. Η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει το ρόλο που νομίζετε μόνο.

Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι η δημόσια υγεία ενώνει αυτούς τους δύο χώρους και θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Ελλείψεις σίγουρα υπάρχουν, ήταν όμως εντυπωσιακή η παρέμβαση του εκπρόσωπου που φέραμε από την Κύπρο που ήταν Επόπτης και ο οποίος μας ανέφερε, βρίσκονται ήδη 6-8 μήνες μπροστά από εμάς, είναι ένας χώρος αντίστοιχος μ’ εμάς με ελληνική κουλτούρα και όπως θα σας πει ο κ. Μπεχράκης δυστυχώς με τις ίδιες πρωτιές από συμπαράσταση σ’ εμάς, έχουμε τους ίδιους ακριβώς δείκτες, που σημαίνει ότι βλέπουμε ήδη αδυναμίες, προβλήματα και νομίζω ότι ένα συνεχές follow up από εδώ και πέρα θα δείχνει, ότι εμείς δεν είμαστε ανάλγητοι που ξεκινήσαμε κάτι και το αφήνουμε να τρέχει. Παρακολουθούμε κάθε μήνα, βλέπουμε και τα προβλήματα από εκεί, αλλά βλέπουμε και την ανταπόκριση του κόσμου και της κοινωνίας. Ευχαριστώ.

κα ΤΣΕΛΙΟΥ:  Μία διευκρίνιση πριν θέσω το ερώτημα. Οι ώρες λειτουργίες του 1142 ποιες θα είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όσο μπορούμε θα καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι.

κα ΤΣΕΛΙΟΥ:  Συνεπώς δεν θα είναι επί 24ωρου βάσης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Θα φτάσουμε εκεί, αλλά σε πρώτη φάση …

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Λέω, αυτή τη στιγμή στο ενδιάμεσο διάστημα είμαστε από 08:00 το πρωί μέχρι 8:00 το βράδυ, αλλά η πρόθεσή μας είναι να πάμε σε μια 24ωρη βάση, ώστε να μπορούν να καλύπτονται και σε δύσκολες ώρες της νύχτας οι πάντες. Αν αυτό εννοείτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Σε πρώτη φάση βέβαια είναι ενημερωτικό και σε επόμενη φάση θα δέχεται πλέον και καταγγελίες.

κα ΤΣΕΛΙΟΥ:  Ωραία. Δεν έχετε εξηγήσει όμως σαφώς την περίοδο αν θέλετε αυτή της ενημέρωσης, το ρώτησε προηγουμένως και η Κομνηνού, θέλουμε να ξέρουμε την ημερομηνία που θα σταματήσει πλέον απλά να δίνει πληροφορίες και από πότε θα ξεκινήσει να δέχεται καταγγελίες και ποια θα είναι η συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία;

Θυμάστε πάρα πολύ καλά ότι, ήταν νομίζω στο πρωινό του MEGA, όταν βγήκατε εσείς και παρενέβη ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας του πρώτου Δήμου της χώρας και ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε, ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό από τότε στο αυλάκι, όταν είχε γίνει αυτή η συζήτηση που αναφέρεστε ήταν πριν ψηφιστεί ο νόμος. Ήταν τότε που πηγαίναμε στο 1ο Θερινό Τμήμα και ακόμα δεν είχαν αποσαφηνιστεί το πλαίσιο. Υπήρχε μια αγωνία, δικαιολογημένη από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών πώς θα λειτουργήσουν, πώς θα καλυφθούν οι υπερωρίες τους, τι δυνατότητες θα υπάρξουν.

Στη συνέχεια όμως, τώρα πλέον έχει αποσαφηνιστεί αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή και η Κοινή Υπουργική Απόφαση βγήκε εγκαίρως και η εγκύκλιος έφυγε και σήμερα ακριβώς αυτό το λόγο είχε η μεγάλη συνάντηση που κάναμε με 250 άτομα, που φυσικά ήταν και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας. Γιατί, κι αυτοί δικαιολογημένα από την πλευρά τους θέλουν να έχουν από πρώτο χέρι την ενημέρωση για το πώς θα κινηθούν.

Άρα θεωρώ ότι έχουμε προχωρήσει απ’ αυτό που αναφέρεστε. Πλέον η Δημοτική Αστυνομία θα το αγκαλιάσει, αυτή τη διαβεβαίωση έχουμε. Μπορεί να υπάρξουν ενδεχομένως κάποια μικρά προβλήματα προσαρμογής, εδώ είμαστε και εμείς να τους βοηθήσουμε.

Τώρα όσον αφορά πόσο θα κρατήσει η διαδικασία της ενημέρωσης. Κοιτάξτε, ο νόμος εφαρμόζεται από την πρώτη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το 1142 από την πρώτη μέρα, λειτουργεί γιατί μιλάμε για νομό τον οποίο και εφαρμόζουμε. Είπαμε ότι η λογική μας δεν είναι αστυνομική, αλλά από την άλλη πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.

Συνεπώς από την πρώτη μέρα στο βαθμό που κάποιος πολίτης θέλει να κάνει μία παρατήρηση ή μια καταγγελία σαφώς και να την κάνει. Και αντίστοιχα το 1142 θα την διαβιβάσει στον αντίστοιχο ελεγκτικό μηχανισμό. Απλώς η ίδια η λογική του νόμου βάζει μία κλιμάκωση στις ποινές, δηλαδή δεν πας κατευθείαν με την πιο αυστηρή ποινή. Η πρώτη ποινή είναι η επίπληξη, όπου γράφεται και στο αντίστοιχο τετράδιο που υπάρχει, στο αντίστοιχο βιβλίο στο εστιατόριο ή στην καφετερία. Και η επίπληξη μην θεωρείτε ότι είναι απλώς ωραία λόγια. Η επίπληξη έχει λογική νομικής κλιμάκωσης. Δηλαδή αν – λέω παράδειγμα – δύο φορές σε μία καφετερία στο βιβλίο που υπάρχει, υπάρξουν δύο επιπλήξεις, σημαίνει ότι την τρίτη φορά θα μπορείς πια να του βάλεις πρόστιμο, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει υποτροπή.

Άρα, λοιπόν, με λογική, με μέτρο, δεν υπάρχει καμία κινδυνολογία, εδώ είμαστε να στηρίξουμε και τους επαγγελματίες και τους πολίτες. Να τους ενημερώσουμε πάνω απ’ όλα, να δοθεί μία περίοδος όπου θα μπορεί να γίνει και η επίπληξη και η καταγγελία, αλλά σίγουρα ο νόμος θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Δύο ερωτήματα. Είπατε ότι δεν πάμε με αστυνομική λογική, ωστόσο διαβάζοντας το νόμο αντιλαμβάνομαι, εδώ θα μου πείτε αν έχω διαβάσει σωστά ή όχι, ότι μπορεί να κινηθούν ακόμη και διαδικασίες αυτοφώρου σε περίπτωση που δεν συνεργαστεί ο παραβάτης με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα μπορεί να παρέμβει η αστυνομία και να έχουμε αυτόφωρη διαδικασία; Ένα το ζητούμενο.

Είχε κάνει μία μελέτη η επιτροπή που έλεγε, ότι η αύξηση στις τιμές των τσιγάρων μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος, αν σκοπεύει η Επιτροπή να εισηγηθεί αύξηση στην τιμή των τσιγάρων;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα ξεκινήσω με το δεύτερο, αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως καταλαβαίνετε. Δεν θα μπω σ’ αυτό το θέμα και δεν νομίζω αυτή τη στιγμή ότι χρειάζεται να συζητήσουμε, είναι λογικό όμως ότι είναι ένα αντικίνητρο και αυτό. Ήταν κάτι που ο κ. Μπεχράκης το είχε θέσει στο παρελθόν και ούτως ή άλλως και έχει υπάρξει πρόσφατα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω όσον αφορά αυτό.

Από εκεί και πέρα είπαμε εξ αρχής ότι η αστυνομία δεν μπαίνει πρωτογενώς, δεν θα μπει δηλαδή ποτέ η αστυνομία να κάνει έλεγχο σε ένα εστιατόριο, εκεί θα μπει η Δημοτική Αστυνομία ή αν είναι χώρος που είναι το Λιμενικό, θα μπει το Λιμενικό ή οι Επόπτες Υγείας.

Αλλά στο βαθμό που υπάρχει κάποια καταγγελία και υπάρξει πρόσκληση προς την αστυνομία, φυσικά και θα συνδράμει. Γι’ αυτό, αυτό το λέει μέσα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση και φυσικά φάνηκε και με την παρουσία που είχαμε σήμερα των εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ.

Εμείς λέμε, ότι πάνω απ’ όλα είναι θέμα ενημέρωσης και κοινωνικής στάσης. Και γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι και οι ίδιοι οι καπνιστές, εγώ θα έλεγα στην πλειονότητά τους είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν σε κάτι τέτοιο. Γιατί, σέβονται πια μια διαδικασία που αφορά το διπλανό τους, την παρέα τους, την οικογένειά τους.

Και να πούμε και κάτι άλλο, είναι και κέρδος και για τον ίδιο. Κάποιος που καπνίζει, έστω και λίγο να περιορίσει το κάπνισμα επειδή θα είναι σε ένα εστιατόριο που θα πάει να φάει ή να πιει το καφέ του, είναι κέρδος και για τον ίδιο.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Η διαδικασία όμως του αυτοφώρου δεν αποκλείεται, αυτό καταλαβαίνω, γιατί λέτε, ότι εάν δεν συνεργαστούν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τότε μπορεί να ζητηθεί η συμβολή της αστυνομίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όπως ξέρετε η αστυνομία εκ του νόμου και από το χαρακτήρα της έχει μία συνολική δυνατότητα παρέμβασης όπου υπάρχει θέμα μη εφαρμογής νόμου.

Άρα επειδή πρέπει να έχουμε όλα τα ενδεχόμενα στο μυαλό μας, αν υπάρξει μία περίπτωση σε κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δημιουργηθεί ενδεχομένως κάποια ένταση, που δεν υπάρχει συμμόρφωση, που υπάρχουν πολλές καταγγελίες, φυσικά εκεί μπορεί να παρέμβει και η αστυνομία. Λέμε απλώς ότι δεν είναι πρωτογενής η δική της παρέμβαση.

Και επιμένουμε. Έχουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αλλά πάνω απ’ όλα είναι στάση όλων μας. Και πιστεύω πραγματικά ότι η συμβολή των ίδιων των πολιτών θα βοηθήσει για την καλή εφαρμογή του νόμου.

κ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να μου αποσαφηνίσετε τι θα γίνει ακριβώς με τους ηπιυπαίθριους χώρους, δηλαδή χώρους που διαθέτουν στέγαστρα, είναι κλεισμένοι από τζάμια, πλαστικά και όλα αυτά. Αυτοί θεωρούνται εσωτερικοί χώροι, θα απαγορεύεται εκεί το κάπνισμα; Αυτό είναι το πρώτο μου ερώτημα.

Και το δεύτερο, πώς θα αντιμετωπιστούν οι ενδεχομένως αυξημένες ανάγκες από πολίτες που θα σπεύσουν πλέον σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος, κάποια απ’ αυτά έχουν μεγάλες λίστες αναμονής;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όσον αφορά το πρώτο ο νόμος είναι σαφής και τα προβλέψαμε όπως είδατε όλα αυτά μέσα στο νόμο για να μην υπάρχουν ασάφειες. Σαφώς και έχουμε ημιυπαίθριους χώρους και ανοιχτούς χώρους για εστιατόρια, καφετερίες. Έχουμε και ένα ευλογημένο κλίμα στη χώρα μας που βοηθάει σ’ αυτή την κατεύθυνση και προσδιορίσαμε για να μην γίνει κατάχρηση, ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλευρές ανοιχτές. Για να μην γίνει κατάχρηση, το λέει με σαφήνεια ο νόμος. Ότι για τη λογική του θεωρείται ότι μπορεί να καπνίζει, ότι είναι ανοιχτός χώρος αν έχει δύο πλευρές ανοιχτές τουλάχιστον.

Όσον αφορά το θέμα των Ιατρείων για το κάπνισμα θα δώσω το λόγο στο Γενικό που ασχολείται ιδιαίτερα μ’ αυτό το θέμα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ναι, μια μικρή συμπλήρωση μόνο. Γίνεται μια εκτεταμένη προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο να υπάρξουν πολύ περισσότερα κέντρα στα οποία να μπορούν να στηριχθούν οι πολίτες μέσω της διακοπής καπνίσματος όπως γίνεται εδώ.

Τα 40 που είχαμε, τα 42 που ανέφερε η Υπουργός είναι αυτά που υπήρχαν μέχρι τώρα και είναι νοσοκομειακά. Έχουν ήδη μπει σήμερα τουλάχιστον 30 κέντρα υγείας τα οποία θα αναρτηθούν και θα αναφέρονται και θα αναρτηθούν στο site του Υπουργείου και θα αναφέρονται από τη γραμμή και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του μήνα να είναι τουλάχιστον 100 οι χώροι αναφοράς οι οποίοι θα μπορούν να στηρίξουν πολίτες. Έχουμε ζητήσει την ίδια συμμετοχή και από τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ, όπου υπάρχουν πολλοί Πνευμονολόγοι ή άλλοι εξειδικευμένοι οι οποίοι μπορούν να μπουν σ’ αυτό.

Άρα έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ανταπόκριση από την ιατρική κοινότητα σ’ αυτή τη συμβολή.

κα ΣΠΑΓΑΔΟΡΟΥ:  Κυρία Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για τους ελέγχους στους ιδιωτικούς χώρους εργασιακούς, πώς θα γίνονται, θα υπάρχουν καταγγελίες, θα υπάρχουν ελεγκτές οι οποίοι θα κάνουν κάποιες επισκέψεις σε τράπεζες ενδεχομένως, επιχειρήσεις, εφημερίδες κλπ.; Και απ’ ότι καταλαβαίνω η επίπληξη, από την περίοδο της επίπληξης μέχρι την περίοδο του προστίμου θα είναι πολύ μικρή, δηλαδή θα είναι δύο ίσως επισκέψεις, το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά τη δεύτερη επίπληξη, η οποία θα καταγράφεται η επίπληξη σε κάποιο τετράδιο παραπόνων, κάπως έτσι το σχεδιάζεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Επειδή είναι φυσικό να ρωτάτε και καλά κάνετε, γιατί σήμερα πήρατε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τώρα θα έχετε την ευκαιρία να την μελετήσετε που σας την μοιράζουμε, θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο ηλεκτρονικά, είναι με σαφήνεια καταγεγραμμένα όλα αυτά.

Δηλαδή όσον αφορά τους χώρους εργασίας και γι’ αυτό το λόγο εξάλλου συνυπογράφει την Κοινή Υπουργική Απόφαση και ο συνάδελφος Υπουργός Εργασίας. Είναι λογικό να υπάρχουν και εκεί έλεγχοι, επικουρικά και από τους Επιθεωρητές Εργασίας και φυσικά αν υπάρχει καταγγελία είναι κάτι που και τα αντίστοιχα όργανα θα κάνουν τους ελέγχους.

Από εκεί και πέρα βέβαια όσον αφορά το θέμα της επίπληξης προβλέπεται ότι θα τηρείται από τους επαγγελματίες βιβλίο σε σχέση με το κάπνισμα προκειμένου εκεί να μπορούν να καταγράφονται όλες οι παρατηρήσεις των ελεγκτικών αρχών. Λένε ακριβώς η ΚΥΑ και η εγκύκλιος πως θα τηρείται αυτό το βιβλίο.

Και όσον αφορά το ζήτημα της επίπληξης και εδώ μπαίνει ένα θέμα κλιμάκωσης. Δηλαδή πολύ σωστά το λέτε, ότι η επίπληξη είναι κάτι το οποίο καταγράφεται προκειμένου όταν ξανάρθει ο ελεγκτικός μηχανισμός και δει ότι υπάρχει παραβίαση να μπορεί να δει αν έχει προηγηθεί επίπληξη ή πόσες φορές και τι υποτροπή έχει γίνει. Και από εκεί και πέρα βέβαια η ταχύτητα με την οποία θα μπει η φάση του προστίμου ή η βαρύτητα του προστίμου θα έχει να κάνει και με την έκταση της παραβίασης.

Ανέφερα προηγούμενα το παράδειγμα, είναι  άλλο να καπνίζουν οι πάντες σε ένα εστιατόριο και είναι άλλο να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ενός πελάτη που για κάποιο λόγο, ενδεχομένως δεν δέχτηκε να συμμορφωθεί.

κα ΣΠΑΓΑΔΟΡΟΥ: Άρα, λοιπόν, το μεγαλύτερο πρόστιμο των 10.000 € …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Θα έχει κλιμάκωση.

κα ΣΠΑΓΑΔΟΡΟΥ: Ακριβώς θα επιβληθεί όταν έχουμε περάσει όλες τις φάσεις της επίπληξης, ενδεχομένως και φτάνουμε στο αποκορύφωμα που έχει κατ’ επανάληψη κάνει την παράβαση ο επιχειρηματίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Αυτή είναι η λογική του κράτους δικαίου για κάθε θέμα και για κάθε πρόστιμο. Δηλαδή ότι ξεκινάς με μία κλιμάκωση και γι’ αυτό το λόγο βλέπετε ότι ξεκινάμε από 500,00 € για να φτάσουμε στις 10.000 €. Δεν πας απευθείας στις 10.000 €.

Υπάρχει δε η δυνατότητα ακόμα και για προσωρινό κλείσιμο του καταστήματος, όπως υπάρχει και για άλλες υγειονομικές παραβάσεις. Δεν θα πας απευθείας στο ακραίο αυτό μέτρο, αλλά αν δεις ένας επαγγελματίας συνέχεια και καθ’ υποτροπή δεν συμμορφώνεται και δημιουργούνται προβλήματα, είναι φυσικό να μπορεί σ’ αυτή την περίπτωση να πας και σ’ αυτή την κλιμάκωση.

Αλλά δίνει τη δυνατότητα ο νόμος και τα ελεγκτικά όργανα να μπορούν να εκτιμήσουν και τη συμμόρφωση και τα προβλήματα που μπορούν να κάνουν γιατί φυσικά έχουμε να κάνουμε και με συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση νομίζω, και έχοντας μιλήσει και με την Ένωση Εστιατόρων και με τη ΓΣΒΕΕ και θα συνεχίσουμε φυσικά την καλή συνεργασία μαζί τους, η λογική είναι, με φιλικό τρόπο και ο καταστηματάρχης να υποδεικνύει προς τον πελάτη να μπορεί να βγει έξω ή αν έχει τη δυνατότητα να καθίσει έξω, να καθίσει έξω.

Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτό το πρώτο στάδιο εφαρμόζεται ο νόμος και με καλή διάθεση είναι κάτι που με τη στήριξη όλων θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα.

Χ.ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Λίγο απλοϊκή ίσως θ’ ακουστεί η ερώτηση: Είμαστε σε μια καφετέρια κι έχουμε τον διπλανό μας ο οποίος καπνίζει. Του κάνει την παρατήρηση ο ιδιοκτήτης, δεν τον διώχνει από το κατάστημα, συνεχίζει να καπνίζει. Εγώ λοιπόν τον καταγγέλλω. Μέχρι να έρθει ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχει σβήσει το τσιγάρο κι έχει φύγει. Αυτό μπορεί να γίνει δέκα φορές στην ίδια καφετέρια και δέκα επί δέκα σε όλες τις καφετέριες.

Πώς αποφεύγουμε το ότι οι όποιοι άνθρωποι έχουν επιβαρυνθεί με το έργο του να ελέγξουν την καταγγελία θα κάνουν κύκλο κυνηγώντας την ουρά τους;  Η πρώτη ερώτηση είναι αυτή.

Και η δεύτερη ερώτηση είναι: Έχουμε το βιβλίο αναφοράς στα καταστήματα. Στους χώρους εργασίας στους ιδιωτικούς, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τέλος στα καπνιστήρια. Εκεί ποιος είναι υπεύθυνος να επιβάλλει στον αμετανόητο καπνιστή ότι «τώρα θα το σβήσεις»; Ο Διευθυντής ας πούμε στο σταθμό το δικό μου; Θα μας κυνηγάει ο Διευθυντής μας; Θα έχουμε κι εκεί βιβλίο αναφοράς; Αν  έχουμε κάποιο πρόστιμο στην επιχείρηση αυτή, με ποιον τρόπο θα επιβάλλεται το πρόστιμο στους χώρους εργασίας; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσουμε όσον αφορά το πρώτο, και δεν είναι καθόλου απλοϊκές, είναι πολύ σωστές οι ερωτήσεις σας. Ξέρετε, όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με εφαρμογή, με τα παραδείγματα προχωράμε και στην πράξη βλέπουμε τι βελτιώσεις χρειάζονται.

Όσον αφορά το πρώτο, είναι φυσικό ότι δε μπορεί πίσω από κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να υπάρχει αυτόματα ένας ελεγκτής. Αυτό δε γίνεται. Όπως δε μπορείς να έχεις έναν δημοτικό αστυνόμο ή έναν επόπτη υγείας ανά πάσα στιγμή παντού. Όμως γι’ αυτό είναι πολύτιμη και η συνδρομή του 1142 και εδώ μπορεί να βοηθήσει και η δευτεροβάθμια το ΣΕΥΥΠ. Δηλαδή: Θ’ αρχίσει να υπάρχει μια στατιστική από τις καταγγελίες. Αν λοιπόν δούμε ότι για ένα κατάστημα έχουμε 40 καταγγελίες μέσα σε 10 μέρες, διαπιστώνουμε ότι κάτι συμβαίνει σ’ αυτό το κατάστημα. Άρα λοιπόν θα υπάρχει ένας λόγος να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και να γίνουν και πολύ περισσότεροι έλεγχοι. Ακόμα και αν δεν προλάβεις να πας επιτόπου.

Θα γίνει μια σύσταση κατ' αρχήν στον καταστηματάρχη, αλλά αν συνεχίζουν οι θαμώνες ενός εστιατορίου και καταγγέλλουν, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Άρα λοιπόν εδώ,  και σας ευχαριστώ για το ερώτημα, δείχνει ακριβώς ότι η γραμμή 1142 έρχεται να βοηθήσει και να καλύψει και αυτή την ανάγκη του να μπορούμε να έχουμε και μια εικόνα πανελλαδικά για το πώς λειτουργεί ένα σύστημα. Πώς να έχουμε και υποδείξεις γύρω από αυτά τα θέματα.

Για τους χώρους δουλειάς, σαφώς υπάρχουν ιεραρχικά οι υπεύθυνοι για κάθε χώρο. Θα δείτε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ότι γράφονται όλα αυτά. Είπαμε ότι επικουρικά μπορεί να συνδράμει σε αυτούς τους ελέγχου και  Επιθεώρηση Υγείας και να ληφθούν κι εκεί, αν χρειαστεί προβλέπονται λεπτομερώς και τ’ αντίστοιχα μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να είναι επώνυμες οι καταγγελίες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν δεν είναι ανάγκη να είναι επώνυμες οι καταγγελίες. Από κει και πέρα ξέρουμε όλοι ότι όταν είναι μια καταγγελία επώνυμη και έχεις να ελέγξεις τρεις καταγγελίες, η επώνυμη καταγγελία έχει μια μεγαλύτερη βαρύτητα. Γιατί πολλές φορές δυστυχώς έχουμε ζήσει και κακόβουλες καταγγελίες ή γι’ ανταγωνισμό. Από κει και πέρα όμως δε σημαίνει ότι μια ανώνυμη καταγγελία δε θα ελεγχθεί γιατί εγώ μπορώ να σας πω το απλό: Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έχει δείξει ότι αυτοί που επιβαρύνονται πιο πολύ από το παθητικό κάπνισμα σε τέτοιου είδους μέρη είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Κι ένας εργαζόμενος ενδεχομένως να έχει πρόβλημα να το πει επώνυμα.

Άρα λοιπόν δε σημαίνει ότι  και οι ανώνυμες καταγγελίες δε θα λαμβάνονται υπ' όψιν. Όλα θ’ αξιολογούνται. Γιατί κι εκεί αν έχεις πολλές ανώνυμες καταγγελίες για το ίδιο θέμα για τον ίδιο χώρο, σημαίνει ότι ίσως κάτι τρέχει. Και για να χαριτολογήσουμε και λίγο, στην Αμερική υπάρχει και μια έκφραση πλέον που εφαρμόζεται εδώ και  καιρό, ότι μέσα από την ανάγκη του να βγαίνεις έξω να καπνίσεις, κάνεις και κοινωνικές γνωριμίες. Υπάρχει το “smerting”, από το “smoking” και  “flerting”. Δηλαδή με την έννοια ότι και οι καπνιστές αποκτούν κι ένα δικό τους χώρο socializing κι επικοινωνίας βγαίνοντας έξω, έτσι για να σπάσουμε και λίγο τη σοβαρότητα της συζήτησης.

Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Να προσθέσω κάτι ακόμα εδώ το οποίο είναι σημαντικό, χωρίς να σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνονται Δημοσιογραφικοί Οργανισμοί: Είναι πρόθεσή μας και μέσα στις σκέψεις που κάνουμε με τον κ. Μπεχράκη για την κλιμάκωση της καμπάνιας τους επόμενους μήνες με συγκεκριμένα γκρουπ στα οποία θα στοχεύσουμε όπως είναι οι υγειονομικοί, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, θέλουμε να ζητήσουμε και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον τις μεγάλες να πάρουν οι ίδιες πρωτοβουλία και να κάνουν τέτοιες καμπάνιες για τα μέλη τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για την κλιμάκωση των προστίμων στους επιχειρηματίες, στους ιδιοκτήτες καφέ. Σε ό,τι αφορά στους παραβάτες καπνιστές, από τα 50 έως τα 500 ευρώ που προβλέπεται, ποια θα είναι η κλιμάκωση; Δηλαδή πότε ο καπνιστής θα πληρώνει 50, πότε θα πληρώνει 100 και πότε 500 ευρώ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά τους καπνιστές, η κλιμάκωση έχει να κάνει κι εκεί, αν είναι καθ’ υποτροπήν. Φυσικά θα συγκεντρώνονται όλα αυτά και θα καταγράφονται, αλλά και με σοβαρότητα. Δηλαδή είναι άλλο αν κάποιος κάποια στιγμή  άναψε ένα τσιγάρο ή ενδεχομένως δεν ήταν ενήμερος κάπου και αν είναι κάποιος ο οποίος δημιουργεί πρόβλημα, δημιουργεί ένταση. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση ξέρετε πολύ καλά ότι και μια μεγάλη εμπειρία και για να ψυχολογούν τις καταστάσεις και να τις κρίνουν. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, ο στόχος μας δεν είναι να έχουμε έναν ελεγκτή πίσω από κάθε πολίτη. Ο στόχος δεν είναι αυτός. Η πρώτη μας προσπάθεια, και το είδατε και από την καμπάνια που έγινε και από τα 4 διαφημιστικά σποτάκια που παίξαμε, η λογική είναι πρώτα απ’ όλα να είναι μια απόφαση του ίδιου του πολίτη. Και του καπνιστή.

Δηλαδή να είναι μια απόφαση ότι είναι και για το δικό του καλό, για τη δημόσια υγεία, για το χώρο το γύρω και να σας πω και κάτι άλλο; Είναι και θέμα σεβασμού. Εγώ πιστεύω ότι σ’ αυτά τα πράγματα πιο πολύ αυτό τελικά θα μετρήσει, η ευγένεια και ο σεβασμός γύρω σ’ ένα χώρο που τρώμε, που πίνουμε τον καφέ μας, να μην παραβιάσουμε αυτή τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος και να πάμε έξω να καπνίσουμε. Από κει και πέρα θα υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες εφ' όσον πρέπει να επιβληθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα ταξί τι θα ισχύει; Ο νόμος και τα πρόστιμα ή η συναίνεση μεταξύ οδηγού και πελάτη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν επιτρέπεται στα ταξί το κάπνισμα. Είμαστε σαφείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την πρόθεση, επειδή υπερωρίες δε μπορούν να πληρωθούν και ουσιαστικά είπατε ότι θα λειτουργεί ανταποδοτικά για τους Δήμους και τις Νομαρχίες στις Υπηρεσίες: Αυτό δεν υπάρχει φόβος να δημιουργήσει μια εισπρακτική διάθεση από τους Δήμους και γενικά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Γιατί ακόμα και οι υπάλληλοι θέλουν να πληρωθούν. Άρα ν’ αυξήσουν τα έσοδα μέσω των προστίμων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έλεγα ότι σε πρώτη φάση ένα τέτοιο κίνητρο θετικό θα είναι. Με ποια έννοια: Ότι ως τώρα τα προβλήματα που είχαμε σε θέματα δημόσιας υγείας ήταν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ή δεν υπήρχε το ενδιαφέρον να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι συστηματικά. Άρα λοιπόν το ότι υπάρχει αυτή η ανταποδοτικότητα πρώτα απ’ όλα είναι δίκαιο γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα λειτουργήσουν νυχτερινές ώρες, υπερωρίες. Πρέπει να πληρωθούν. Αν λειτουργήσει και ως κίνητρο είναι θετικό. Δε σας κρύβω ότι είναι και πρόθεσή μας να τους δώσουμε ένα κίνητρο να πάνε, να είναι η παρουσία τους αισθητή.

Νομίζω ότι αυτό, και μόνο που θα πάνε και θα φανεί ότι έχουν το νου τους και εποπτεύουν και την εφαρμογή του καπνού είναι κάτι το οποίο θα είναι θετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα τα πρόστιμα αποδίδονται μέσω του Δημοσίου Λογιστικού. Δεν υπάρχει καμία διαφορά, από κει όμως με την καταγραφή υπάρχει ένας μηχανισμός που έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών ότι το 20% θ’ αποδίδεται στο Υπουργείο Υγείας γιατί έχουμε κι εμείς όπως καταλαβαίνετε τα γενικά λειτουργικά θέματα για τον καπνό, από κει και πέρα το 80%, και ήταν κάτι που επιμείναμε σ’ αυτό, μέσω του ειδικού κωδικού του Υπουργείου Εσωτερικών και κατ’ αναλογία. Δηλαδή, είναι φυσικό αν η Δημοτική Αστυνομία, λέω παράδειγμα, μιας πόλης είναι πιο ενεργή από μια άλλη, να πάρει και περισσότερη ανταπόδοση όσον αφορά τα πρόστιμα.              Είναι κίνητρο αλλά είναι και δίκαιο κίνητρο γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα δουλεύουν υπερωρίες και νυχτερινά. Το δικαιούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύει ακριβώς ό,τι ισχύει για όλες τις υγειονομικές παραβάσεις. Δηλαδή γι’ αυτά τα θέματα θα υπάρχει ακριβώς η δυνατότητα για τον πολίτη και όταν θα κόβεται το τριπλότυπο που θα μοιραστεί, θα του δίνονται και οι οδηγίες πώς θα μπορέσει να το αποπληρώσει.  Όπως ακριβώς γίνεται για όλα τα πρόστιμα σήμερα, είτε υγειονομικά είτε της Τροχαίας, είναι ακριβώς η ίδια λογική και η ίδια διαδικασία. Απλώς η ανταποδοτικότητα είναι πάλι για τους ίδιους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι Επόπτες Υγείας είναι 530 σε όλη την Ελλάδα, είναι η Δημοτική Αστυνομία. .

Α.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι 4.500 περίπου σε όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι όλο το Λιμενικό, άλλοι 4.500 όπου βέβαια χρειάζεται το Λιμενικό Σώμα. Να επισημάνουμε εδώ ότι το Λιμενικό δεν είναι μόνο για τα πλοία. Όπως ξέρετε, στις προκυμαίες, αν υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκεί έχει την ευθύνη το Λιμενικό. Άρα λοιπόν είναι και στη στεριά το Λιμενικό, στο χώρο ευθύνης του.

Από κει και πέρα βέβαια είναι και το ΣΕΥΥΠ, όπου όπως είπαμε, δευτεροβάθμια. Και να πούμε κιόλας σ’ αυτό με απόλυτη σοβαρότητα ότι οι πρώτοι που πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα είναι φυσικά όσοι εργάζονται με οποιονδήποτε ρόλο σε δομές υγείας. Για τους πάντες ισχύει. Εξάλλου όπως είδατε, αυτό είναι κάτι που ομόφωνα στηρίχθηκε απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, γιατί είναι θέμα δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα: Αν τα φάρμακα τα οποία βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος θα είναι εντός ή εκτός λίστας και το δεύτερο, αν όπως βρέθηκαν τα λεφτά για το ΕΚΑΒ, αν βρέθηκαν λεφτά για τις επισχέσεις που κάνουν οι γιατροί στο «Αγία Όλγα» ή σε άλλα νοσοκομεία λόγω των εφημεριών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο θέμα, νομίζω ότι ήδη καλύφθηκε αλλά να το επαναλάβω για να είμαστε σαφείς: Αυτή τη στιγμή θα καλύπτονται τα φάρμακα για την απεξάρτηση από το κάπνισμα. Εφ' όσον υπάρχει και κάποια συνοδός ασθένεια που πρέπει ο ασθενής να στηριχθεί σ ‘αυτή την προσπάθειά του. Είπαμε ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα δικαιολογείται η κάλυψη αυτών των φαρμάκων. Θα δικαιολογείται γι ‘αυτούς που έχουν μια συνοδό πάθηση. Ήταν σαφείς προηγουμένως και ο κ. Τούντας και ο κ. Μπεχράκης.

Μιας που θέσατε κι ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης της συνέντευξης, αλλά επειδή είναι επίκαιρο, για το θέμα του «Αγία Όλγα», υπήρχε όντως μια καθυστέρηση. Ήταν καθαρά θέμα γραφειοκρατικό λόγω του Αυγούστου, είχαμε κάποιες καθυστερήσεις γιατί αφορούσε τις εφημερίες Απριλίου-Μαΐου  που ούτως ή άλλως έχουν πληρωθεί, αλλά αντιμετωπίστηκε και αυτό σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε πει ότι τα δεδουλευμένα των εφημεριών με το παλιό σύστημα θα πληρωθούν στο ακέραιο. Το έχουμε αποδείξει αυτό, ήδη και το αίτημά μας για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών. Και σε κάθε περίπτωση από 1η Σεπτεμβρίου, αυτά θα τα πούμε όμως στην άλλη συνέντευξη Τύπου που θα δώσουμε, μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος 3868 όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και φυσικά και το νέο σύστημα εφημεριών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους παραβάτες, είτε αυτοί είναι υπάλληλοι που δουλεύουν ή επιχειρηματίες είτε είναι ο απλός κόσμος, θα πηγαίνουν αυτόφωρο έτσι και έρθει η Αστυνομία; Δηλαδή αν τους πιάσει εννοώ μέσα στο κατάστημα να καπνίζουν, θα πηγαίνουν κατ’ ευθείαν σε αυτόφωρο για να πληρώνουν ή θα κόβεται κάποιο χαρτί το οποίο μετέπειτα προφανώς θα πληρώνουν το χρηματικό ποσό που θα τους επιβάλλετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαστε σαφείς ποιες είναι οι ποινές όσον αφορά την παραβίαση του νόμου. Από κει και πέρα η συνδρομή της Αστυνομίας είπαμε ότι δεν είναι πρωτογενής. Είναι σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, σοβαρή καταγγελία που κληθεί να έρθει να επιληφθεί. Άρα εκεί θα ισχύουν με τη συμμετοχή της όσα προβλέπει ο νόμος. Δεν θα ισχύει κάτι διαφορετικό εκτός αν η παραβίαση βέβαια συνδυάζεται με κάποια άλλη παραβίαση, π.χ. ενδεχομένως διατάραξη δημόσιας τάξης ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο δεν μπορούμε εμείς τώρα να προβλέψουμε. Εμείς όμως εδώ είμαστε για την αντιμετώπιση του καπνίσματος.

Και επαναλαμβάνουμε παίρνουμε τα μέτρα μας εφαρμογής αλλά δεν είναι αστυνομικό το θέμα. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, σεβασμού στο κοινωνικό σύνολο και συμπεριφοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο προηγούμενο νομοσχέδιο το οποίο πήγε υπέρ πίστεως προβλέπονταν πρόστιμα και ποινές ακόμη και για έμμεση διαφήμιση του καπνίσματος μέσα από τηλεοπτικές σειρές ή από την παρουσία σε παράθυρα ανθρώπων που καπνίζουν, συνεχίζουν να προβλέπονται όλα αυτά; Ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε άτομα με σβηστό τσιγάρο να κοροϊδεύουν το σύστημα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Είμαστε σαφείς. Ότι ίσχυε για τη διαφήμιση συνεχίζει και ισχύει. Εμείς ήρθαμε με τον νόμο αυτό και καλύπτουμε τα κενά που υπήρχαν και σας αναφέρω ποια ήταν αυτά τα κενά. Υπήρχε ένα κενό για τον κινηματογράφο και το θέατρο που δεν είχε αποσαφηνιστεί και υπήρχε ένα πρόβλημα εφαρμογής και όσον αφορά την κινητή προώθηση προϊόντων καπνού. Όλα τα προηγούμενα δεν έχουν καθόλου διαφοροποιηθεί, ισχύουν όπως έχουν θεσπιστεί.

Άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αυστηρότατο πλαίσιο εφαρμογής γύρω από τα ζητήματα της διαφήμισης, το οποίο φυσικά και εκεί θα υπάρχει ο αντίστοιχος έλεγχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκηνές καπνίσματος σε μια οποιαδήποτε τυχαία τηλεοπτική σειρά απαγορεύονται, συνεχίζουν να απαγορεύονται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαι σαφής και σας λέω ότι ό,τι είχε προβλέψει ο προηγούμενος νόμος Αβραμόπουλου για τη διαφήμιση ισχύει. Με το συγκεκριμένο νόμο ήρθαμε και καλύψαμε κάποιες ασάφειες και κενά που υπάρχουν.

κ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Εξακολουθώ  να μην καταλαβαίνω πώς θα επιβάλλονται τα πρόστιμα στους καπνιστές, εφόσον δεν θα υπάρχει κάποιο βιβλίο να γράφονται εκεί μέσα. Δηλαδή αν κάποιος καπνίσει και πιαστεί στην Καλαμάτα και μετά πιαστεί στην Αθήνα και μετά πιαστεί στη Χαλκίδα, πώς θα ξέρει ο ελεγκτής ότι είχε ξαναπληρώσει πρόστιμο την προηγούμενο φορά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς εύλογο το ερώτημα, αλλά θα υπάρχει όμως και μία ηλεκτρονική βάση η οποία αναπτύσσεται που θα στηρίξει, φαίνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, άμα την μελετήσετε. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά, θα καταγράφονται ήδη όλα τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα έρχονται αντίγραφο και θα υπάρχει ενοποίηση αυτής της βάσης, ήδη και πριν μπει σε πλήρη εφαρμογή η ηλεκτρονική βάση.

Άρα θα είναι εφικτό αυτό. Σε κάθε περίπτωση και για τους πολίτες φυσικά και θα υπάρχει μια περίοδος επίπληξης και ενημέρωσης. Αλλά από εκεί και πέρα η ηλεκτρονική βάση θα επιτρέπει να βλέπει αν υπάρχουν και τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις.

Εγώ όμως θέλω, επιτρέψτε μου κλείνοντας να πω το εξής. Επειδή ο δικός σας ο ρόλος είναι πάρα πολύ κρίσιμος σ’ αυτό το εγχείρημα, τίποτα δεν θα πετύχει αν δεν υπάρχει η ενημέρωση και η συμμετοχή του κόσμου. Νομίζω, ότι αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε όλοι είναι ότι έχει έρθει η στιγμή που υπάρχει η ωριμότητα στην ελληνική κοινωνία να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Η δική σας η συμβολή μέσα από την τακτική ενημέρωση που ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα που κι εσείς το αναδεικνύεται συστηματικά και αυτή την προσπάθεια κάνουμε κι εμείς και με την ενημερωτική εκστρατεία, με το 1142, με όσες πρωτοβουλίες πάρουμε από εδώ και πέρα πιστεύουμε, ότι η βασική επιτυχία αυτής της προσπάθειας έγκειται στη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη. Και στο σεβασμό του διπλανού μας και της οικογένειάς μας και της παρέας μας.  Εκεί θα πετύχουμε.

Το αστυνομικό μέρος, το κομμάτι το ελεγκτικό είναι αναγκαίο, αλλά  δεν είναι το βασικό μέτρο επιτυχίας. Είναι θέμα συμπεριφοράς και είναι θέμα απόφασης από την 1η Σεπτεμβρίου το παίρνουμε απόφαση και το εφαρμόζουμε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας