Εκτύπωση PDF

Ο πατέρας και η υγεία των παιδιών

Γράφει η Κατερίνα Μάλλιου


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως ανησυχητική αύξηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα υγείας. Η επιστήμη είναι ένας καλός σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης αυτού του φαινομένου και στη σύλληψη και γέννηση υγειών παιδιών. Ο ρόλος των γονιών στη ζωή- και την ποιότητα ζωής- των παιδιών τους, ξεκινάει πολύ πριν τη σύλληψη.

Ο ρόλος του πατέρα στη σύλληψη και γέννηση υγειών παιδιών είναι δυστυχώς αρκετά υποτιμημένος και άγνωστος σε σχέση με το ρόλο της μητέρας. Σε αντίθεση με τη γυναίκα, τα ωάρια της οποίας μπορεί να είναι ήδη έτοιμα χρόνια πριν τη σύλληψη, ο άντρας παράγει διαρκώς καινούργιο σπέρμα, η ποιότητα του οποίου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές του. Ο τρόπος ζωής του μελλοντικού πατέρα μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων του με βλαβερούς για το έμβρυο τρόπους. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η χρήση άλλων ουσιών, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και η έκθεση σε βιομηχανικά χημικά οδηγούν σε υπογονιμότητα, παραμορφώνουν το σπέρμα και μπορούν να προκαλέσουν αποβολή και πλήθος προβλημάτων υγείας για το έμβρυο.

Ένας από τους βασικούς αρνητικούς παράγοντες στην προσπάθεια σύλληψης υγειούς μωρού είναι το αλκοόλ, μια εξαιρετικά τοξική ουσία (εξ ου και η αγγλική λέξη «intoxication» = μέθη). Το αλκοόλ σκοτώνει τα κύτταρα σε σημαντικά τμήματα του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το αλκοόλ που καταναλώνει ένας άντρας εισέρχεται στους όρχεις μέσω του αίματος και μεταλλάσσει κάποια χαρακτηριστικά του σπέρματος. Το αλκοόλ μπορεί να μεταφερθεί στο ωάριο μέσω του σπέρματος και έτσι το έμβρυο εκτίθεται σ’ αυτήν την τοξική ουσία. Οι μεταλλάξεις μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες, αποβολή, καθώς και νοητική και λειτουργική ανεπάρκεια.

Άλλος βασικός αρνητικός παράγοντας είναι το κάπνισμα, το οποίο βλάπτει το DNA του σπέρματος. Το ελαττωματικό DNA περνάει με τη σύλληψη και στο έμβρυο. Ο οργανισμός του καπνιστή πατέρα παράγει ελεύθερες ρίζες, άτομα, δηλαδή, που καταστρέφουν τα χρωμοσώματα στο σπέρμα. Τα έμβρυα των οποίων ο πατέρας ήταν καπνιστής κατά τη σύλληψη παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, η οποία φτάνει και το 40%, σε σύγκριση με τα έμβρυα με μη καπνιστή πατέρα. Το πατρικό κάπνισμα, επιπλέον, συνεπάγεται αυξημένα ποσοστά παιδικού καρκίνου (και λόγω μεταλλαγμένου γενετικού υλικού και λόγω παθητικού καπνίσματος της μητέρας κατά την κύηση) και αυξημένο κίνδυνο γέννησης ελλειποβαρούς βρέφους και προσβολής του μωρού από πλήθος ασθενειών.

Χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος, το οξείδιο του αιθυλενίου, το φυτοφάρμακο DBCP, η ιονίζουσα ακτινοβολία (ραδιενέργεια) επηρεάζουν κι αυτές αρνητικά το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα, αποβολή ή θνησιγένεια (θάνατος του εμβρύου μετά την 20η εβδομάδα κύησης ή κατά τη γέννα).

Οι 3 μήνες πριν τη σύλληψη είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του εμβρύου. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο μελλοντικός πατέρας έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, άρα και την ποιότητα του σπέρματος του, το οποίο τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα το γενετικό υλικό που θα δώσει στο παιδί να είναι το καλύτερο δυνατό. Η επιστήμη και η ευρεία διάδοση της γνώσης μας παρέχουν πλέον τη δυνατότητα να ξέρουμε πώς μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας το καλύτερο δώρο.

Πηγή: Κουτί