Εκτύπωση PDF

Ευρωπαίες Τα κάνουν όλα και... συμφέρουν!

 

της Θεοδώρας Τσώλη

 

.......

Καρκινο-βατούν σε υψηλά ποσοστά

Οσον αφορά τον καρκίνο τα «πρωτεία» κατέχει ο καρκίνος του μαστού (το 29% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ευρωπαίες), ενώ ακολουθεί ο καρκίνος του εντέρου (13,7% των περιπτώσεων), ο καρκίνος της μήτρας (8,6%) και τέταρτος έρχεται ο καρκίνος του πνεύμονος (6,5%). Πάντως η επιβίωση από τον καρκίνο δείχνει να αυξάνεται σε όλες τις χώρες χάρη στις νέες τεχνολογίες και στις προηγμένες θεραπείες. Και κάποια καλά νέα για τη χώρα μας (έστω και παροδικά, ως φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις): έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην ΕΕ εξαιτίας καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (1,22 θάνατοι ανά 100.000

πληθυσμού γυναικών), αλλά και χαμηλά ποσοστά θανάτων εξαιτίας καρκίνου του πνεύμονος: αυτή η δεύτερη εικόνα ωστόσο, σημειώνεται στην έρευνα, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα «φουγάρα» στην Ευρώπη μεταξύ εφήβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών, αλλά και επειδή δεν υφίστανται οργανωμένα προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού για καρκίνο του πνεύμονος σε εθνικό επίπεδο.

Ούτε για τον καρκίνο του μαστού αλλά και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δύο μεγάλους «δολοφόνους» των γυναικών στην Ευρώπη, υφίστανται οργανωμένα εθνικά προγράμματα ελέγχου στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται στην ευρωπαϊκή έκθεση (επισημαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια εμβολιασμός των κοριτσιών με το προληπτικό εμβόλιο για τον ιό ΗΡV που αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).

Φουγάρα και αγύμναστες

Αν στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος προσθέσουμε την απουσία φυσικής άσκησης (μελέτη σε γυναίκες 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδειξε ότι μόλις το 1/3 γυμνάζεται επαρκώς) αλλά και τον δείκτη της ζυγαριάς που συνεχώς ανεβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το μέλλον της υγείας του γυναικείου οργανισμού προδιαγράφεται τουλάχιστον αβέβαιο.

Οσο για τη γυναικεία γονιμότητα, αυτή έχει πάρει την κατιούσα και μάλιστα με πολύ ταχείς ρυθμούς. Η γονιμότητα των γυναικών στην Ευρώπη έπεσε από 2,6 (παιδιά ανά γυναίκα) στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε 1,4 τη δεκαετία 1995-2005. Την ίδια στιγμή η μέση ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες γίνονται μητέρες έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια μέσα στην ίδια δεκαετία. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οφείλεται στο ότι οι γυναίκες σπουδάζουν πλέον για περισσότερα χρόνια και επικεντρώνονται επί μακρόν στο «χτίσιμο» της καριέρας τους.

Τις γυναίκες φαίνεται όμως να προτιμούν τόσο η άνοια όσο και η κατάθλιψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει περισσότερο το γυναικείο φύλο, ενώ τα ποσοστά κατάθλιψης στις γυναίκες φθάνουν το 9,4%. Μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι οι γυναίκες κάνουν δύο φορές συχνότερα απόπειρες αυτοκτονίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Στην ευρωπαϊκή έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο διττός ρόλος των γυναικών, αυτός της μητέρας αλλά και εκείνος της εργαζόμενης γυναίκας, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχολογικών προβλημάτων. Η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών επιβαρύνεται μάλιστα από τις πολύ τρυφερές ηλικίες: δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι η (κατά)χρήση ηρεμιστικών και υπνωτικών φέρει θηλυκή υπογραφή, και μάλιστα σε κορίτσια σχολικής ηλικίας! Πάντως στην ευρωπαϊκή κλίμακα οι Ελληνίδες θεωρούνται από τις γυναίκες που μπορούν να «χαμογελούν» περισσότερο, καθώς ζουν πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Εurostat, οι γυναίκες στη χώρα μας βρίσκονται μαζί με εκείνες από τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία στην κορυφή της κλίμακας των υγιών επί μακρόν: υπολογίζεται ότι περνούν περισσότερα από 65 χρόνια της ζωής τους χωρίς να βασανίζονται από σοβαρές ασθένειες.

Οπως σχολιάζει στο «Βήμα» ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ.Δ.Τριχόπουλος ,«είναι γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου εμφανίζεται μεγάλη μείωση της θνησιμότητας,ακόμη και στις μεγάλες ηλικίες, σε ολόκληρη την Ευρώπη,συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας».

Βόμβα στο στήθος της Ελληνίδας

Ο καθηγητής προσθέτει βέβαια, ιδιαίτερα για τις Ελληνίδες, ότι υπάρχουν «μελανά σημεία» στον τομέα της υγείας τους:«Το σημαντικότερο αφορά το κάπνισμα.Ενώ οι άνδρες κατάλαβαν ότι το κάπνισμα είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 κίνδυνος της υγείας,με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στον ανδρικό πληθυσμό υποχώρηση των ποσοστών καρκίνου του πνεύμονος,οι γυναίκες φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος του κινδύνου, σαν να θέλουν και οι ίδιες να πάθουν για να μάθουν».Δραματικό πρόβλημα για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτηρίζει ο καθηγητής τη μείωση της γονιμότητας. Οσον αφορά συγκεκριμένα τις Ελληνίδες, τους καταλογίζει ότι δεν παρακολουθούν τις ευνοϊκές τάσεις που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη . «Δεν ασκούνται και εμφανίζουν παχυσαρκία,αφού απομακρύνονται από τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής τις οποίες ολοένα περισσότερες Ευρωπαίες υιοθετούν».

Για ευρωπαϊκά ευρήματα που αποτελούν «καθρέφτη» της υγείας των Ελληνίδων κάνει λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, κ.Ι. Τούντας.«Οι γυναίκες στην Ελλάδα ζουν κατά μέσον όρο 81 χρόνια,δύο περίπου έτη περισσότερο από τους άνδρες, επειδή στους άνδρες καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι στις μικρές ηλικίες λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων. Διαφορετικά, οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα από τους άνδρες».Ο καθηγητής προσθέτει ότι ο καρκίνος του μαστού, παρ΄ ότι είναι τόσο για τις Ελληνίδες όσο και για τις Ευρωπαίες ένας από τους κύριους «δολοφόνους», εμφανίζει σταθερή θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια.«Αντιθέτως,αύξηση παρουσιάζει η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονος στις γυναίκες,λόγω της αύξησης του καπνίσματος τα τελευταία 30 χρόνια.Σήμερατο 31% των ενήλικων Ελληνίδων καπνίζει,ενώ για τις ηλικίες 18-65 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 52% και στους άνδρες στο 48%.Μεγαλύτερο είναιεπίσηςτο ποσοστό των κοριτσιών που καπνίζουν στις ηλικίες 14-15 ετών (7%) σε σύγκριση με τα αγόρια της αντίστοιχης ηλικίας (5%),σύμφωνα με τα ευρήματα της πανευρωπαϊκής μελέτης Κidscreen που πραγματοποιήσαμε προσφάτως στη χώρα μας».

Μια σπουδαία γυναίκα, η τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ, είπε κάποτε ότι «δεν μπορείς να επιλέξεις πώς θα πεθάνεις.Ή πότε.Μπορείς μόνο να αποφασίσεις πώς θα ζήσεις τώρα».Τα λόγια αυτής της γυναίκας ας αποτελέσουν αφιέρωση σε όλες τις υπόλοιπες γυναίκες στην Ευρώπη- και όχι μόνο. Τότε μόνο θα φύγουν τα σύννεφα από το... άλλο μισό του ουρανού.

Πηγή: Το Βήμα / 14-2-10