Εκτύπωση PDF

Το κέφι ανάβει και χωρίς καπνό

Της // '); document.write(' ΜΑΤΟΥΛΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗ'); // ]]>

 

Κι όμως, υπάρχουν πολλά καφέ και μουσικές σκηνές όπου εφαρμόζεται ο νόμος κατά του καπνίσματος. Οχι χωρίς κόστος, βέβαια... Στο «El Bandoneon» θα φάτε, θα χορέψετε, θα διασκεδάσετε με τάνγκο. Στο «Half Note» θα ακούσετε τζαζ, μλπουζ, έθνικ.

Στο «Gazarte» -ανάλογα με την ημέρα- θα δείτε καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Γης. Στο «Petite Fleur» θα ακούσετε τζαζ από πικάπ και θα πιείτε υπέροχη σοκολάτα. Κι όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε χωρίς να υποφέρετε από τον καπνό του διπλανού σας. Γιατί, σε μια χώρα που καταστρατηγεί έναν νόμο πριν καλά καλά τον καθιερώσει, είδηση είναι η τήρησή του: και υπάρχουν όντως καφέ, μουσικές σκηνές, μπαρ και συναυλιακοί χώροι που τηρούν την καπνοαπαγόρευση. Πληρώνοντας βέβαια το κόστος και χάνοντας πελάτες. Ή κερδίζοντας άλλους. «Ο νόμος καταργήθηκε πριν καλά καλά μάθουμε τις ακριβείς διατάξεις και μείναμε εμείς να κάνουμε τους Δον Κιχώτες της διασκέδασης και των συναυλιών» λέει η Αιμιλία Λεοντιάδου, εκ των ιδιοκτητών του «Gazarte». «Υπήρξε μια διάταξη-πυροτέχνημα, που απευθυνόταν σε κόσμο που δεν ήταν εκπαιδευμένος. Αρα ήταν από την αρχή καταδικασμένη. Σας πληροφορώ ότι πλέον μας κοροϊδεύουν όσοι μαθαίνουν ότι τηρούμε την απαγόρευση».

Σήμερα τασάκια υπάρχουν σχεδόν στο 90% των νυχτερινών κέντρων (από μουσικές σκηνές και μεγάλες πίστες μέχρι κλαμπ και συναυλιακούς χώρους), ενώ, αν θέλετε να ζητήσετε αναπτήρα και τασάκι οι σερβιτόροι του μαγαζιού είναι πάντα πρόθυμοι να σας... εξυπηρετήσουν. Πάει ο φόβος των προστίμων, πάει ο σεβασμός στον διπλανό. Οι λογομαχίες μεταξύ καπνιστών και «άκαπνων» στα μαγαζιά είναι πια συχνό φαινόμενο. Το κάπνισμα απαγορεύθηκε σε όλους τους κλειστούς χώρους της χώρας στις αρχές του περσινού καλοκαιριού. Οι αγανακτισμένοι αντικαπνιστές ξεσπάθωσαν, συνασπίστηκαν μέσω διαφόρων ιστοσελίδων (www.nosmoke.gr, www.nonsmokersclub.com.), απόλαυσαν την καθαρή ατμόσφαιρα, αφού οι ιδιοκτήτες θεώρησαν ότι δεν έχουν περιθώριο επιλογής. Ομως, όλα διήρκεσαν περίπου έναν μήνα. Ακόμα και η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραδέχθηκε πρόσφατα πως, αν μη τι άλλο, «ο νόμος μέχρι στιγμής είναι μόνο στα χαρτιά. Σύντομα θα ενισχυθεί και θα υλοποιηθεί».

«Δεχόμαστε συγχαρητήρια»

«Κι όμως, ο κόσμος βγαίνει από το "Half Note" ευτυχισμένος. Δεχόμαστε συγχαρητήρια ακόμα κι από τους καπνιστές» λέει ο Γιώργος Γεώργας, εκ των ιδιοκτητών του κλαμπ. «Είχαμε πολλές αμφιβολίες. Ημασταν βέβαιοι ότι θα χάναμε το κοινό μας. Το προσωπικό προειδοποιούσε ότι όποιος δεν καπνίζει δεν πίνει. Εν ολίγοις, ενώ τα «προγνωστικά» έλεγαν ότι θα έχουμε απώλειες σε προσέλευση και κατανάλωση αλκοόλ, κάναμε αυτό που πιστεύαμε σωστό. Αποφασίσαμε ότι δεν είμαστε μπαρ αλλά συναυλιακός χώρος και αποδείξαμε πως είναι μύθος ότι δεν μπορεί κανείς να διασκεδάσει χωρίς το συνδυασμό ποτού και τσιγάρου».

Δυσκολότερη ήταν η προσαρμογή για το δημοφιλές «Gazarte». «Ερχονται, ρωτάνε και φεύγουν. Δυστυχώς, όταν η νομοθεσία είναι ασαφής και γεμάτη παραθυράκια, επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό» λέει η Α. Λεοντιάδου. «Εγώ, που είμαι συνεπής, έχω απώλειες σε προσέλευση και ο διπλανός, που παρανομεί, κερδίζει πελάτες».