Εκτύπωση PDF

«Παθητικό Κάπνισμα και Παιδί»
Εκδήλωση πρωτοβουλίας του Ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη

22 Δεκεμβρίου 2009

 

Εκδήλωση με θέμα «Παθητικό Κάπνισμα και Παιδί» οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη στις 22 Δεκεμβρίου 2009 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η εκδήλωση ήρθε σε συνέχεια του «Κοινού Ψηφίσματος για τα Περιβάλλοντα Χωρίς Καπνό» (smoke-free environments), που εγκρίθηκε στις 25 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πλειοψηφία 520 έναντι 53 ψήφων. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Θ. Σκυλακάκης ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων,  με αιχμή του δόρατος την προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα.

Το Κοινό Ψήφισμα είναι ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα για την ουσιαστική προστασία των παιδιών, τα οποία εκτίθενται μακροχρόνια και συστηματικά στον καπνό από δεύτερο και τρίτο χέρι, στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξε πως είναι και πρέπει να είναι, στην πρώτη γραμμή για την προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα. Είναι η πρώτη φορά που το θέμα αδυναμίας των παιδιών να δώσουν νομικά, ηθικά ή ψυχολογικά τη συγκατάθεσή τους στην έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, εμπεριέχεται στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης του Θ. Σκυλακάκη.

Όταν περισσότερο από το 90% των βλαβών στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα σημειώνονται σε χώρους εκτός αυτών της εργασίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να μην επιδιώξει ενεργά την προστασία των παιδιών και την ευαισθητοποίηση των γονέων για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Εξάλλου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Θ. Σκυλακάκη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει την Επιτροπή να εκπονήσει μελέτη για την έκθεση των παιδιών τόσο στο παθητικό κάπνισμα από δεύτερο χέρι (εισπνοή καπνού), όσο και για το κάπνισμα από τρίτο χέρι (έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες που εναποτίθενται στο περιβάλλον τους, από το συστηματικό κάπνισμα στους χώρους αυτούς). Είναι επίσης η πρώτη φορά που η έννοια του καπνίσματος από τρίτο χέρι εισάγεται στα ευρωπαϊκά κείμενα.

Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει με την 20ετή επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών  για τα Δικαιώματα του Παιδιού.