Εκτύπωση PDF

Τι συμβαίνει μετά τη διακοπή

 

Μόλις διακόψεις το κάπνισμα, το σώμα σου αμέσως αρχίζει να σε ευγνωμονεί «επισκευάζοντας» τον εαυτό του. Αν καπνίζεις γύρω στα 20 τσιγάρα την ημέρα, να πως αρχίζει το σώμα σου τη διαδικασία της ανάρρωσης.

2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται απ' τον οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι πιθανόν να νιώσουν συμπτώματα στέρησης. Αυτό είναι καλό σημάδι. Το σώμα σας καθαρίζει. Δείξτε δύναμη. Μέσα σε δύο μέρες όλα τα υποπροϊόντα της νικοτίνης θα έχουν εξαφανιστεί.

6 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Ο αριθμός των καρδιακών παλμών και η πίεση του αίματος μειώνονται (αν και μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα για να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους τιμές)

12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει τελείως αποβληθεί από τον οργανισμό σας. Οι πνεύμονές σας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μπορείτε να κάνετε περισσότερα χωρίς να λαχανιάζετε ή να σας κόβεται η ανάσα.

2 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ

Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται. Επίσης η αναπνοή σας, τα μαλλιά σας, τα δάχτυλα και τα δόντια θα είναι πιο καθαρά.

1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ

Τα περισσότερα συμπτώματα στέρησης έχουν εξαφανιστεί τελείως.

2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ

Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το ίδιο και η αυτοπεποίθησή σας, αφού θα νιώθετε περήφανοι για την πρόοδό σας. Αρχίζετε να θεωρείτε τον εαυτό σας μη καπνιστή/-ρια.

1-9 ΜΗΝΕΣ

Η συνολική ενέργεια του σώματός σας αυξάνεται. Βήχας, ρινική συμφόρηση, κόπωση και λαχάνιασμα μειώνονται.

2 ΜΗΝΕΣ

Η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας βελτιώνεται, διατηρώντας τα πιο ζεστά. Το δέρμα σας φαίνεται υγιέστερο.

3 ΜΗΝΕΣ

Το τριχοειδές σύστημα καθαρισμού στους πνεύμονες αρχίζει να αναρρώνει και να διώχνει το φλέγμα έτσι ώστε να μπορείτε να το αποβάλλετε βήχοντας, καθαρίζοντας τους πνεύμονές σας και μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης. Πιθανό να παρατηρήσετε αύξηση του βήχα για λίγες μέρες.

1 ΧΡΟΝΟ

Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται και ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης σχεδόν εξαλείφεται. Σε μόλις 5 χρόνια ο κίνδυνος εμφράγματος μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Όχι μόνο θα νιώθετε καλύτερα, αλλά θα φαίνεστε και καλύτερα. Αφού το κάπνισμα κιτρινίζει τα δόντια, κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει και προκαλεί πρόωρες ρυτίδες γύρω απ' τα μάτια και το στόμα, όσο πιο σύντομα το διακόψετε τόσο το καλύτερο.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟΣ

Το να κόψετε το κάπνισμα είναι σα να δίνετε στον εαυτό σας αύξηση. Σκεφτείτε το. Αν καπνίζετε 20 τσιγάρα τη μέρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 1100 ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε μ' αυτά τα χρήματα. Οι μη καπνιστές επίσης πληρώνουν πολύ μικρότερα ασφάλιστρα για ασφάλεια ζωής.

Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ

Λίγα πράγματα θα μπορούσαν να συγκριθούν με την αίσθηση ικανοποίησης που παίρνετε όταν κόψετε το κάπνισμα. Αν μπορείτε να τα καταφέρετε στη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να τα καταφέρετε σχεδόν με οτιδήποτε.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ

Θα παρατηρήσετε πως έχετε περισσότερη ενέργεια. Ξαφνικά μπορείτε να ανεβείτε ορόφους από σκαλιά, χωρίς να σας κόβεται η ανάσα. Καθώς η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται, πιθανότατα θα έχετε λιγότερες γρύπες, κρυολογήματα, βήχα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις